Home » Life & Style » Câte zile libere avem de Crăciun 2022 și Revelion 2023. E specificat clar în lege

Câte zile libere avem de Crăciun 2022 și Revelion 2023. E specificat clar în lege

Ileana Mladinoiu / 25.11.2022, 18:16
Câte zile libere avem de Crăciun 2022 și Revelion 2023. E specificat clar în lege

Elevii și profesorii așteaptă vacanța de iarnă, iar părinții zile libere de Crăciun și de Revelion. Anul acesta prima zi de Crăciun, după cum știe toată lumea, este pe 25 decembrie, duminică, iar Revelionul într-o zi de weekend, mai exact sâmbătă. Așa că nu veți merge la muncă și veți avea ocazia de a vă întâlni cu familia, cu prietenii acasă la masa festivă sau de a pleca în alte locuri unde v-ați făcut rezervare din timp. Pentru că, pe lângă liberele acestea, veți mai beneficia de alte libere legale.

Câte zile libere avem de Crăciun 2022 și Revelion 2023.  Ce spune legea

Dacă ne uităm pe calendar, Ajunul Crăciunului va fi sâmbătă, iar duminică pe 25 decembrie, ne vom bucura de cea mai mare sărbătoare religioasă, respectiv Crăciunul. În România, angajații vor avea zile libere de la stat sau de la firmele pentru care lucrează luni și marți, deci pe 26 și 27 decembrie. De Revelion, problema se pune în felul următor.

Dacă e tot zi de weekend (sâmbătă), 1 ianuarie (duminică), atunci luni, 2 ianuarie, cei mai mulți dintre salariați vor fi iarăși liberi. Fiindcă proiectul de lege prevede că: „În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbăta și duminica, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”.

Ce minivacanțe vor mai avea românii în anul 2023

Până le listăm pe toate, precizăm că de o minivacanță, românii vor avea parte și la sfârșitul lunii noiembrie, odată cu sărbătorirea Sfântului Apostol Andrei, apoi de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, care este joi.

Pentru bugetari și ziua de vineri, 2 decembrie, va fi zi liberă. Și cum se va lipi de weekend, aceștia se vor întoarce la muncă pe 5 decembrie. Prin urmare, de pe 30 până pe 4 decembrie vă puteți organiza un sejur așa cum v-ar plăcea.

În 2023 printr-un proiect de lege prima minivacanță va fi la sfârșitul lunii ianuarie, în perioada 21-24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. Așa că de sâmbătă până marți inclusiv salariații vor sta acasă. Următoarea minivacanță va fi de Ziua Copilului și de Rusalii între 1-5 iunie, de joi până luni inclusiv. De Sfânta Maria vine o altă minivacanță, începând de pe 12 august până pe 15, adică de sâmbătă până marți inclusiv.

Se știe că sunt domenii de activitate unde lucrul nu poate fi întrerupt. De aceea, angajații trebuie să meargă la serviciu. Cu condiția ca angajatorii să tină cont de normele Codului muncii, acordându-le celor în cauză timp liber compensatoriu ori compensații de ordin financiar (zi plătită dublu) ce se vor regăsi în salariile lor.

Calendarul zilelor libere legale din 2023

Urmează o trecere în revistă a tuturor zilelor libere legale din 2023:

  • Duminică, 1 ianuarie- Anul Nou;
  • Luni, 2 ianuarie- Anul Nou;
  • Marți, 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vineri, 14 aprilie- Vinerea Mare;
  • Duminică, 16 aprilie- Prima zi de Paște Ortodox 2023;
  • Luni, 17 aprilie- A doua zi de Paște Ortodox 2023;
  • Luni, 1 mai- Ziua Muncii;
  • Joi, 1 iunie- Ziua Copilului;
  • Duminică, 4 iunie- Rusalii 2023 (prima zi);
  • Luni, 5 iunie- A doua zi de Rusalii;
  • Marți, 15 august- Adormirea Maicii Domnului;
  • Joi, 30 noiembrie- Sfântul Andrei;
  • Vineri, 1 decembrie- Ziua Națională a României;
  • Luni, 25 decembrie- Prima zi de Crăciun;
  • Marți, 26 decembrie- A doua zi de Crăciun.

Așadar, din 15 sărbători legale trei vor fi în weekend.