Home » Life & Style » Câți bani câștigă un designer vestimentar în România vs. America. Diferența colosală

Câți bani câștigă un designer vestimentar în România vs. America. Diferența colosală

Cojocaru Cristian / 19.09.2021, 15:25
Câți bani câștigă un designer vestimentar în România vs. America. Diferența colosală

Pasiunea ta pentru modă și trenduri ar putea reprezenta punctul de plecare în a deveni un designer vestimentar, însă ar trebui să știi și cât câștigă o persoană care activează în acest domeniu. Află ce înseamnă această carieră dar și cât câștigă un pasionat al modei.

Ce presupune această carieră

Chia dacă îți plac hainele și ești la curent cu cele mai noi trenduri, trebuie să știi ce anume presupune meseria de designer vestimentar, în cazul în care acolo este ținta ta. Înainte de a-ți stabili fiecare pas în cel mai mic detaliu ai grijă să afli ce înseamnă cu adevărat această carieră precum și termenii folosiți în industrie.

Un designer vestimentar este cel care creează modele vestimentare în care sunt incluse și accesoriile. Astfel, acesta este cel care construiește tiparele producției de haine, alege materialele și menține legătura cu furnizorii dar și cu beneficiarii colecțiilor. Practic, se ocupă de tot ceea ce înseamnă producția unor articole vestimentare unicat sau de serie. Așadar, un designer vestimentar nu este același lucru cu un stilist vestimentar.

Tot acesta este și cel care, în funcție de munca depusă, materialele folosite, modelele și numărul de bucăți, stabilește prețul fiecărui articol în parte. Totodată este mereu la curent cu ceea ce înseamnă lumea modei și actualele trenduri. Acestea fiind spuse, un designer vestimentar nu este un croitor ci este cel care dă startul unui nou trend, fiind capabil ca, de la o simplă schiță să ajungă la un produs finit care urmează a fi vândut ulterior.

În ceea ce privește abilitățile necesare, lista cuprinde mai multe lucruri. Astfel că unui designer vestimentar nu trebuie să îi lipsească imaginația, motricitatea, aprecierea formelor și volumelor, simțul estetic dar și precizia. Acestora li se mai adaugă și capacitatea de a decide rapid și de a lucra în echipă, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă bune abilități de comunicare. Tot la cunoștințe se adaugă și istoria modei, a celebrilor designeri dar și evoluția tendințelor.

câștigă designer vestimentar
Castigurile pe care le poti obtine ca designer vestimentar pot fi destul de frumoase

Cât câștigă un designer vestimentar

În ceea ce privește studiile necesare pentru a putea porni pe acest drum, depinde foarte mult de persoană și cât de mult dorește să investească în pasiunea sa. Dacă unele persoane optează pentru un curs avizat de Ministerul Muncii acolo unde dobândesc informațiile de bază și un certificat de absolvire, alte persoane aleg să urmeze studiile universitare în acest sens. Cei din urmă pot opta pentru o facultate de artă din țară, acestea fiind disponibile în Cluj, Timișoara sau bucurești.

Ceea ce trebuie să mai iei în calcul este faptul că o facultate în acest domeniu durează trei ani și dacaă dorești să mai faci și master, anii de studiu se mai prelungesc cu încă doi. Dacă nu duci lipsă de talent și noroc, poți totodată obține o bursă la una dintre universitățile de peste hotare, astfel că te vei putea dezvolta și vei putea cunoaște mai multe lucruri.

În ceea ce privește câștigurile, acestea diferă de la o țară la alta. Astfel, în America poți ajunge la 73.000 de dolari anual, iar acest lucru dacă ai și experiență în spate. În cazul în care nivelul tău de experiență este unul mediu, atunci venitul anual se învârte în jurul a 67.000 de dolari. În România însă, veniturile din această activitate sunt mult mai mici.

Astfel, lucrând în acest domeniu vei câștiga o sumă lunară cuprinsă între 2.300 de lei și 4.600 de lei. Poți, de asemenea să faci un efort financiar și, dacă stai bine la acest capitol, îți poți deschide propriul atelier de creație, astfel că vei munci doar pentru tine. Dacă ai talentul și viziunea alese, atunci poți câștiga sume frumoase din meseria de designer vestimentar.