Home » Life & Style » Ce diferențe există între lămâi și limete. Deosebirile care apar între ele

Ce diferențe există între lămâi și limete. Deosebirile care apar între ele

Voicu Costin / 12.04.2022, 10:55
Ce diferențe există între lămâi și limete. Deosebirile care apar între ele

Lămâile și limetele sunt unele dintre cele mai populare citrice din lume. Pe lângă portocale sau grapefruit, lămâile sunt folosite în foarte multe prăjituri, în sucuri naturale (limonadă, una dintre cele mai populare băuturi din lume) sau în tratamente benefice corpului. Deși lămâile și limetele au multe în comun, sunt și foarte foarte diferite. Care este diferența dintre cele două citrice?

Ce sunt lămâile și limetele?

Lămâile și limetele sunt două tipuri de fructe care, din punct de vedere genetic, sunt strâns înrudite. Potrivit unor experți, lămâile au fost create în urma încrucișării dintre limetă și chitră, un fruct citric mare și cu coajă groasă, asemănător în aspect cu lămâia. Cu toate acestea, originele exacte ale lămâii rămân necunoscute.

Întrebuințările celor două citrice

Atât fructele proaspete, dar și formele procesate de lămâi și limete sunt utilizate în numeroase tipuri de industrii. Cele două fructe sunt cunoscute pentru aciditatea lor crescută, cât și pentru gustul acru și aromat. De aceea, sunt frecvent folosite la gătit, la conservarea alimentelor sau în sucuri și în celebra limonadă.

În plus, uleiurile esențiale din lămâi și limete sunt adesea folosite în industria cosmetică, dar și cu scopuri medicinale. De asemenea, extractul de lămâie sau de limetă este frecvent folosit ca aromă artificială în produsele de menaj, dar și ca agent antibacterian.

Diferențele dintre lămâi și limete

În timp ce lămâile și limetele au multe asemănări, acestea prezintă și anumite diferențe. În primul rând, cea mai evidentă distincție dintre lămâi și limete stă în aspectul aestor fructe. În timp ce lămâile sunt galbene, cu coajă medie spre groasă și de dimensiune medie, limetele sunt verzi și mici, cu coajă subțire, deși chiar și acestea se pot îngălbeni pe măsură ce se coc.

De asemenea, limetele au o formă mai rotundă față de lămâi și un diametru mai mic, în timp ce lămâile au formă ovală și sunt mai mari în diametru. O altă distincție notabilă stă în gustul celor două fructe. Așadar, chiar dacă fac parte din familia citricelor și împărtășesc gustul înțepător și acru, fiecare fruct are o aromă și un miros propriu. Lămâile sunt puțin mai dulci la gust, în timp ce limetele sunt mai aromate și au o tentă amăruie.

Limetele sunt considerate a fi mai acre decât lămâile și din cauza gustului ușor amărui, dar percepția diferă de la o persoană la alta. De exemplu, multe persoane preferă limetele în limonadă și cocktail pentru că li se pare că oferă un gust mai temperat băuturii. Deși ambele sunt folosite frecvent în sosurile de salată, sosurile marinate, băuturi fără alcool, glazuri și compoziții de prăjituri și cocktailuri, din moment ce limetele sunt mai amărui, sunt mai des întâlnite în mâncărurile sărate, în timp ce lămâile sunt folosite cu precădere în alimentele și băuturile dulci.

De asemenea, există prăjituri tip cheesecake unde se folosește sucul și coaja de lime. În general, lămâile sunt mult mai des folosite pentru că se găsesc mai ușor, peste tot în lume. Astfel, dacă urmează să prepari o rețetă ce conține limete, iar tu ai în frigider lămâi (sau invers), nu trebuie să îți faci prea mari griji, pentru că gustul final nu va fi afectat de diferența subtilă de aromă dintre cele două fructe.