Home » Life & Style » Ce e bine să faci și ce nu să faci în Noaptea de Înviere. Cele mai cunoscute obiceiuri, credințe și tradiții de Paște

Ce e bine să faci și ce nu să faci în Noaptea de Înviere. Cele mai cunoscute obiceiuri, credințe și tradiții de Paște

Voicu Costin / 23.04.2022, 18:30
Ce e bine să faci și ce nu să faci în Noaptea de Înviere. Cele mai cunoscute obiceiuri, credințe și tradiții de Paște

În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii merg la biserică pentru a primi Lumina Sfântă. Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele în anul 2022 pe 24 aprilie. Pe lângă tradiția ciocnirii ouălor de Paște, sunt și alte tradiții și obiceiuri pe care românii încearcă să le respecte în noaptea de Înviere. Care sunt acestea?

Ce este bine să facem în noaptea de Înviere?

Fiecare pregăteşte o lumânare, care poate fi şi o candelă, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare va rămâne aprinsă tot timpul săvârşirii Sfintei Învieri, după care, oamenii se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă. Ea va fi pusa la icoana din casa si va arde pana se va consuma. Preoții spun că este bine că această flacără să nu fie stinsă până la Paștele următor, când o nouă lumină va fi luată de la biserică.

  • Cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă.
  • De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţa de apoi.
  • Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie.
  • În vremurile străvechi, oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului şi al renaşterii naturii.
  • Lumânarea este poate cel mai important simbol al Învierii
  • Ea reprezintă biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului. Tradiţia spune că după slujbă, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă.
  • Când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apă sfinţită. După noaptea Învierii păstreaz-o, căci îţi va aduce noroc.
  • În tradiţie se zice că apa păstrată de la slujba de Paşte capătă proprietăţi vindecătoare. Este bună în caz de boală, deoarece îndepărtează suferinţa.
  • Sâmbătă seara, înainte de slujba de Înviere, gospodinele trebuie să pregătească un coș cu bunătăți pentru a fi dus la biserică, apoi sfințit de preot. Acesta trebuie să conțină următoarele preparate tradiționale: ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin, dar și un ştergar nou și o lumânare albă aprinsă.

Ce nu este bine să facem în noaptea de Înviere?

  • Nu e bine să te cerţi în noaptea de Paşte. Se zice că trebuie să primeşti Învierea Domnului cu bucurie şi optimism în suflet.
  • Dacă eşti certat cu cineva ar trebui să faci pace, că să nu te prindă Învierea supărat.
  • Cei care înjură sau blesteamă în această noapte sfântă vor fi urmăriţi de ghinioane.

Tradiții în ziua de Paște

Dacă gospodinele reușesc să vopsească ouăle roșii în Joia Mare din Săptămâna Mare, acestea le duc la biserică pentru a fi binecuvântate, iar apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași. Dacă sunt vopsite de gospodine în Sâmbăta Mare, ouăle vor fi duse la biserică, binecuvântate și apoi împărțite tuturor participanților la slujba de Înviere.

Oamenii au tradiția ca în fiecare an, după finalizarea slujbei din ziua de Paște, să ciocnească un ou și să rostească următoarele propoziții: „Hristos a Înviat!”, iar cealaltă persoană va spune, „Adevărat a Înviat!”.