Home » Life & Style » Ce este Blue Monday, de unde provine conceptul și de ce a fost desemnată data de 18 ianuarie pentru această zi

Ce este Blue Monday, de unde provine conceptul și de ce a fost desemnată data de 18 ianuarie pentru această zi

Manolică Anca / 18.01.2021, 13:27
Ce este Blue Monday, de unde provine conceptul și de ce a fost desemnată data de 18 ianuarie pentru această zi

Cui îi plac zilele de luni?! Da, știm, nu prea multora .. Ce este Blue Monday, de unde provine conceptul și de ce a fost desemnată data de 18 ianuarie pentru această zi.

Ce este Blue Monday și de unde provine conceptul

Luni, 18 ianuarie, este „Blue Monday” o denumire din engleză ce desemnează cea mai deprimantă zi a anului 2021. În fiecare an, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este considerată cea mai tristă zi a anului sau cea mai deprimantă. Și pe bună dreptate, cine iubește așa tare zilele de luni?!

Teoria despre „Blue Monday” reprezintă o concluzie la care a ajuns în 2005 psihologul britanic Cliff Arnall. Acesta a elaborat o formulă matematică pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. Printre factorii luați în considerare se numără: condiţiile meteorologice, ziua plății facturilor, câte zile au trecut de la Crăciun, câte zile au trecut de la încălcarea rezoluțiilor pentru noul an, nivelul datoriilor acumulate sau nivelul scăzut de motivaţie.

În luna ianuarie, organismul uman se resimte după consumul bogat în dulciuri și alcool din luna decembrie, banii rămași după sărbătorile de iarnă sunt mai puțini și, în plus, mai urmează încă o lună și ceva de frig și stat în casă. La acestea se adaugă și faptul că mai aproximativ jumătate de an până la vacanța de vară. De asemenea, psihologul spune să lunea este recunoscută de toată lumea ca fiind o zi tristă, după cele două zile relaxante din weekend. Reîntoarcerea la muncă este adesea asociată cu o stare deprimantă. Și nu în cele din urmă, deși nu a fost luat în calcul, pandemia din acest an este un puternic factor de depresie și stare anxioasă.

După studiul psihologului, au mai apărut și alte analize care au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una a demonstrat că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, în timp ce alta a evidențiat o creștere a numărului de cereri de divorț depuse în instanță.

În 2021, „Blue Monday” se celebrează pe 18 ianuarie
În 2021, „Blue Monday” se celebrează pe 18 ianuarie

O teorie contestată de unii

La origine, „Blue Monday” a fost parte a unei campanii publicitare lansată de o agenţie de turism, care dorea să promoveze avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Din acest motiv, unii au contestat teoria psihologului, acuzând că opinia publică este influenţată în mod conștient și voit. Scopul ar fi fost ca oamenii să își programeze o vacanţă în această perioadă, pentru a scăpa de starea de tristețe.

De asemenea, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, spunând că „Blue Monday” este în prima zi de luni a anului, nu în cea de-a treia. Această zi, spunea compania, este cea mai deprimantă, pentru că este prima zi din noul an în care angajații revin la muncă.

O cercetare realizată în urmă cu mai mulți ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a evidențiat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare reușesc să scape mai ușor de starea de depresie cauzată de aceastp perioadă din an. De asemenea, specialiștii recomandă efectuarea unor activități plăcute, care să le dea o stare bună de dispoziție și să le ridice moralul.