Home » Life & Style » Ce este epidurala și la ce ajută această injecție. Păreri pro și contra

Ce este epidurala și la ce ajută această injecție. Păreri pro și contra

Ileana Mladinoiu / 13.02.2021, 10:33
Ce este epidurala și la ce ajută această injecție. Păreri pro și contra

Ați mers la radiologie și vi s-a spus că suferiți de lombosciatică. Tratamentul medical de primă linie nu a fost eficient. Reumatologul dvs. vă recomandă infiltrațiile epidurale al căror scop este de a reduce inflamația locală, care este principala cauză a durerii.

Conform specialiștilor în domeniu, injecțiile cu corticosteroizi epidurali sunt utilizate pe scară largă în durerea lombosciaticii sau lombară mecanică și numai în cazul eșecului tratamentului medical îndicat la debutul bolii.

Acestea nu sunt recomandate în tratamentul durerii lombare fără leziuni radiculare, adică fără leziuni neurologice.

Cum se efectuează infiltrația epidurală la nivelul coloanei vertebrale

Infiltrația epidurală se efectuează în cabinetul reumatologului. Veți fi așezat pe marginea canapelei de examinare și medicul dumneavoastră vă va cere să vă îndoiți spatele.

Potrivit lectiadeortopedie.ro, acul este poziționat între procesele spinoase a două vertebre succesive. Apoi medicul injectează un corticosteroid solubil care se va difuza în spațiul epidural, în jurul rădăcinilor nervoase. Infiltrația poate fi repetată de două până la trei ori, la câteva zile distanță, în funcție de eficacitate.

În mod excepțional, în caz de dificultăți tehnice (pacient obez, osteoartrită lombară severă care interferează cu trecerea acului), infiltrarea epidurală poate fi efectuată sub control fluoroscopic (infiltrare radio-ghidată).

După injectare, este recomandat să vă odihniți. Cea mai eficientă infiltrare apare după câteva zile. Însă, dacă aveți dureri de cap severe, dureri severe la locul puncției sau mai ales febră, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră deoarece acestea pot fi complicații ale procedurii.

Totuși, există dovezi că infiltrațiile epidurale sunt eficiente în tratarea pacienților care suferă de sciatică, spondiloliză, hernie de disc, acțune degenerativă a discului intervertebral. Scopul acestora este ca substanta antiinflamatoare să fie injectată cât mai aproape de locul durerii. Tipul potrivit de infitratie va fi stabilit în funcție de patologia pacientului.

Studiile au mai arătat că procedura făcută cu ajutorul fluoroscopiei (raze X) pentru a ghida acul este mai eficientă. Tratamentul durează în mod normal 15 – 30 de minute și se efectueaza la blocul operator. Pacientul trebuie să rămână internat câteva zile sub observatia medicilor.

Beneficiile pot fi pe termen scurt, 7-14 zile, sau mai lung, 6-12 luni, și se traduc prin scăderea în mare măsură (peste 80%) a durerii și a inflamaței locale.

Ce este epidurala și la ce ajută această injecție
Ce este epidurala și la ce ajută această injecție

Care sunt posibilele efecte secundare sau complicații

Infiltrarea are o reputație proastă și adesea pare înfricoșătoare. Cu toate acestea, riscurile de infiltrare sunt scăzute.

-Disconfortul vagal poate apărea în timpul sau imediat după infiltrare. Este cel mai adesea ușor și durează doar câteva minute.

-Pot apărea o roșeață și o senzație de căldură a feței la câteva zile după infiltrare.  Roșeața este benignă, fiind legată de difuzia corticosteroizilor în organism. Nu este o alergie.

-Pot apărea dureri de cap și chiar greață. Apoi este necesar să vă întindeți, să beți -multă apă și să luați analgezice.

-Comprimarea rădăcinilor nervoase (un hematom) este o complicație gravă, de aceea  trebuie să spuneți medicului dumneavoastră.

-Este posibilă o infecție, chiar dacă sunt luate toate măsurile de precauție pentru a o evita: material de unică folosință, dezinfectare. Dacă aveți febră cu sau fără dureri lombare după injecție, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

-Complicațiile neurologice (flebita cerebrală) sunt, de asemenea, foarte rare.

-Dacă aveți diabet zaharat, ar trebui să îl raportați, deoarece administrarea de corticosteroizi uneori poate dezechilibra diabetul. În caz de diabet sever sau instabil, infiltrarea poate fi contraindicată.

-Înțepătura este cel mai neplăcut moment, dar durează doar o fracțiune de secundă. Cu cât sunteți mai relaxați, cu atât vă fi mai ușor.

-Injecția produsului poate provoca uneori o mică durere pe calea nervului sciatic.

Păreri pro și contra injecției epidurale la naștere

În prezent, 78,1%  dintre femei beneficiază de o epidurală. Aceasta este soluția pentru a evita suferința în timpul nașterii.

Epidurala este o anestezie locală obișnuită și comună. Bebelușul dvs. nu prezintă riscuri, deoarece produsul nu se răspândește prea mult în sângele matern, deci în sângele fetal.

Viitoarea mamă poate suferi reacții adverse precum dureri de cap, amețeli, tremurături, șocuri electrice la nivelul picioarelor. Dar aceste tulburări dispar foarte repede.

Tehnica analgezică a epiduralei este controversată: depinde de femei. Unii vă vor spune că este important să nu o refuzați, deoarece au experimentat o naștere fără să sufere. Alțele vor fi împotriva epiduralei pentru că a fost inconfortabil pentru ele, iar alte mame au spus că erau amorțite doar într-o mică măsură.

Arta constă în dozarea agenților care constituie epidurala. Anesteziștii reușesc să reducă durerea contracțiilor fără a suprima senzațiile. Apoi, poți simți că bebelușul tău coboară fără să a avea dureri intense. Acesta este cel mai bun moment.

Pentru a obține acest rezultat, există acum două metode noi: epidural autocontrolat (PCEA), când femeile își autoadministrează dozele dorite prin simpla apăsare a unui buton. Nu vă faceți griji, există garanții pentru a evita orice risc de supradozaj.

Epidural ambulatory, tehnică ce se dezvoltă din ce în ce mai mult. Permite viitoarei mame să meargă în timpul travaliului fără a fi nevoie să se culce.

Epidurala nu crește riscul de cezariană
Epidurala nu crește riscul de cezariană

Păreri pro înjecție epidurală

Conform ultimului sondaj realizat de Colectivul Interasociativ în jurul Nașterii, 78% dintre femeile care au dorit o injecție epidurală spun că sunt mulțumite.

Există multe argumente în favoarea epiduralelor, dintre care amintim:

-O mamă va fi mai puțin obosită de durere, deci va fi mai dispusă să aștepte sosirea bebelușului său.

-Mama va putea să-și păstreze luciditatea fără să sufere.

-Dozele actuale ale epiduralei fac posibilă simțirea trecerii copilului. Au trecut vremurile în care jumătate din corp a fost “paralizat” și a asistat pasiv la nașterea unui copil.

-Unele maternități oferă epidurale ambulatorii, ale căror doze fac posibil să nu rămâneți la pat în timpul travaliului.

-Posibilitatea deciziei de a accepta epidurala aparține oricărei femei. În mod ideal, nu ar trebui să așteptați până în ultimul minut, deoarece se poate întâmpla ca produsul amorțitor să nu funcționeze.

-Epidurala nu crește riscul de cezariană.

-În caz de cezariană neprogramată, epidurala asigură o anestezie mai puțin bruscă decât administrarea de analgezice intravenoase.

-Epidurala, ca orice act medical, poate provoca complicații, deși sunt foarte rare.

Păreri contra înjecției epidurale

Aproape un sfert dintre femeile care doreau și au beneficiat de o epidurală au fost în cele din urmă dezamăgite, după unele sondaje. În același timp, 97% dintre femeile care au decis să nască fără o epidurală au fost mulțumite.

Durata nașterii poate fi prelungită. Epidurala modifică oarecum durata travaliului și poate încetini coborârea bebelușului în momentul expulzării.

Epidurala suprimă dorința de a urina și, prin urmare, necesită adesea inserarea unui cateter urinar.

Prea dozat, epiduralul poate suprima senzațiile. Mama nu știe atunci când și cum să împingă. Utilizarea instrumentelor (forceps, ventuză) pentru a scoate bebelușul pare astfel mai frecventă.

Există, de asemenea, posibile efecte secundare: anestezia poate provoca, în mod excepțional, dureri de cap după naștere.

Pot exista contraindicații: epidurala nu poate fi efectuată dacă aveți o infecție a pielii în zona în care se face înțepătura, dacă aveți un abces, dacă temperatura dvs. depășește 38 °C, dacă aveți tulburări severe de sângerare sau unele hernii de discuri.

Alternative la înjecția epidurală

Anestezia spinală amorțește jumătatea inferioară a corpului. Efectul său este mai rapid decât cel al unei epidurale, dar riscul de apariție a hipotensiunii este mai mare. Anestezia locală este o injecție de calmant al durerii în mușchii perineului care ajută la reducerea durerii din cauza unei epiziotomii sau a utilizării forcepsului, dar nu îndepărtează durerea contracțiilor.

Practici mai puțin „medicalizate” se dezvoltă tot mai mult. Acupunctura, sofrologia, haptonomia și masajul sunt toate metode de pregătire pentru naștere care, în principiu, ajută la tolerarea durerii.

Ileana Mlădinoiu