Home » Sănătate » Exerciții pentru spate – mișcări care îți fac trupul mai frumos, dar fără a-ți distruge sănătatea

Exerciții pentru spate – mișcări care îți fac trupul mai frumos, dar fără a-ți distruge sănătatea

Pană Emanuela / 17.10.2020, 17:00

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată avertismentul „Nu îți distruge spatele!“, fie făcând treburi prin gospodărie, fie încercând să ridici greutăți mai mari decât tine. În materialul de față nu ne vom concentra pe ce să NU faci, ci mai degrabă pe ce trebuie să faci. Astfel, antrenamentul pentru mușchii spatelui este esențial în păstrarea unui spate sănătos și estetic și a coloanei vertebrale drepte. Am selectat pentru tine câteva exerciții eficiente, ce pot fi făcute și acasă.

Exerciții pentru spate

Înainte de a vă prezenta exercițiile propriu-zise, trebuie să precizăm despre importanța de a lucra toți mușchii corpului, într-un mod uniform și echilibrat. Pe scurt, trebuie să avem grijă să lucrăm și spatele la fel cum lucrăm brațele sau mult mai celebrul piept. În cazul în care nu ai experiență sau nu ești obișnuit cu efortul fizic susținut, te sfătuim să începi cu exerciții ușoare și cu un număr mai mic de repetări.

De asemenea, trebuie să ții cont de forma corectă a exercițiilor și să ai grijă la greutățile pe care le folosești. Un alt aspect important de care e musai să ții cont este că înainte de orice antrenament, indiferent de cât de lejer sau de extenuant ți-ai propus să fie, trebuie să efectuezi încălzirea mușchilor. Acest pas nu este un moft, ci o necesitate, pentru că pregătește corpul să intre în starea de antrenament și te ferește de accidente.

Poate ți se va părea tentant să încerci să lucrezi cât mai mult în prima zi, însă nu este o idee prea grozavă, pentru că te poți trezi cu o febră musculară de toată frumusețea, ce îți va tăia elanul pentru următorul antrenament.

Așa cum spuneam, antrenamentul pentru mușchii spatelui este de o deosebită importanță atunci când discutăm de menținerea unei poziții sănătoase și potrivite a corpului. Un spate bine lucrat, alături de un corp armonios și antrenat uniform, vă va oferi un aspect impresionant și o ținută greu de trecut cu vederea. Așadar, să începem!

Citește și: Exerciții pentru prostată mărită, pentru a ține lucrurile sub control. 10 sfaturi de la medici

Mișcări care fac trupul mai frumos

Primul exercițiu de pe listă este reprezentat de clasicele tracțiuni la bară. Este recomandat să le faci la început de antrenament, pentru că sunt printre cele mai epuizante și vei avea nevoie de multă energie. Însă, tracțiunile sunt și un fel de test în măsurarea progresului. Fă primul set până ce observi că nu mai poți și reține numărul. Va fi mai ușor cu fiecare antrenament. Dacă la început îți va fi dificil să faci chiar și 2 sau 3, vei observa că odată cu trecerea timpului acestea se vor transforma în 20 – 30.

Exerciții pentru un spate sănătos și frumos
Exerciții pentru un spate sănătos și frumos

Dacă simți nevoia de ceva mai ușor, atunci mergi lângă un perete, lasă picioarele ușor depărtate, îndoaie genunchii până formează un unghi de 45 de grade și stai în această poziție timp de 5 secunde, după care revino la postura de start. Repetă acest exercițiu de 7 ori, dar ai grijă să păstrezi mereu spatele drept.

Un alt exercițiu presupe să te întinzi pe jos, pe burtă, și să ridici un picior la aproximativ o jumătate de metru deasupra podelei. Ține-l drept preț de 10 secunde, după care repetă cu celălalt picior. Fă acest exercițiu de 7 ori cu fiecare picior și vei vedea că pe măsură ce exersezi numărul de repetări va crește.

Așează-te pe spate, adu genunchii la piept și ține-i acolo cu ajutorul brațelor pentru 5 secunde, revino întins pe spate, apoi repetă. Acesta este un alt exercițiu bun pentru spate, cu un grad de dificultate redus.

În antrenamentul tău pentru spate este indicat să introduci și un exercițiu pentru mușchii lombari, cum ar fi extensiile. Foarte multe persoane neglijează această categorie de mușchi sau îi lucrează într-un mod necorespunzător. Așadar, setează banca specială la nivelul potrivit (undeva la nivelul bazinului, a taliei), pentru a te putea îndoi la nivelul optim, pune picioarele în sprijin pe suportul conceput special pentru asta și apucă-te de treabă.