Home » Life & Style » Ce este hijabul. Care este de fapt diferența dintre burka și hijab

Ce este hijabul. Care este de fapt diferența dintre burka și hijab

Cojocaru Cristian / 19.08.2021, 16:22

Hijabul este un termen foarte cunoscut celor de religie musulmană, iar restul fac o confuzie între aceste articole vestimentare care, trebuie purtate de femeile care aparțin religiei.

Care este hijabul și cum se diferențiază de celelate articole

În funcție de țara din care provin, unele femei de religie musulmană poartă un batic pentru a-și acoperi părul, iar acest articol este cel care se numește hijab. Alte femei poartă burka sau niqab, piese care le acoperă complet fața și corpul. Aceste eșarfe sau articole vestimentare sunt văzute ca un semn de modestie de către cele care le poartă.

Totodată, acestea reprezintă și un simbol al credinței, însă în multe țări din lume, pe lângă faptul că purtatul acestor eșarfe nu sunt înțelese, ele sunt interzise în spațiul public. Cei de la BBC au realizat o listă cu toate aceste tipuri de voal, în care se arată diferențele dintre ele. ”Hijab” face referire la a acoperi, fiind unul dintre cele mai des folosite articole.

Hijabul reprezintă voalul purtat de către femeile musulmane, care se poate purta în mai multe stiluri precum și în mai multe culori. Locul în care este întâlnit cu predominanță este Occidentul iar eșarfa acoperă capul și gâtul, lăsând descoperită întreaga față a celei care îl poartă.

”Niqab” reprezintă un voal pentru față, iar singura zonă lasată la vedere este cea din jurul ochilor. Totodată acesta poate fi purtat și din două piese, cea de-a doua fiind un voal pentru ochi separat.

În ceea ce privește ”burka”, acesta este cel mai restrictiv articol vestimentar dintre toate. Este format dintr-o singură bucată de material și acoperă atât fața cât și întregul corp. În zona ochilor, se află o plasă pentru ca femeia respectivă să poată vedea. Acest articol vestimentar este întâlnit cu precădere în Afganistan.

este hijabul
Burka este cel mai restrictiv articol vestimentar al musulmanilor

Țările în care sunt interzise astfel de veșminte tradiționale

Voalul format din două piese se numește ”al-amira”. El reprezintă o bucată care este strânsă la nivelul capului și este confecționată din bumbac sau poliester, precum și o eșarfă care acoperă gâtul și partea de jos a capului. În regiunea Golfului poate fi întâlnită eșarfa lungă, dreptunghiulară denumită ”Shayla”. Aceasta se fixează pe umeri și se înfășoară în jurul capului, lăsând la vedere fața.

Din aceeași categorie face parte și ”khimar”, care este un voal lung, destul de similar cu o pelerină și se oprește undeva deasupra taliei. El acoperă gâtul, părul și umerii, dar ca și în cazul ”shayla”, fața rămâne descoperită.

Femeile iraniene poartă veșmântul tradițional denumit ”chador”. El este purtat în momentul în care acestea ies din casă. Acesta arată ca o pelerină care acoperă întreg corpul, dar care lasă fața descoperită. O eșarfă mai mică pe dedesubt însoțește articolul vestimentar.

După cum afirmă cei de la ITV news, în mai multe țări din Europa au fost aplicate restricții cu privire la îmbrăcămintea islamică. Astfel:

  • în Olanda, îmbrăcămintea care acoperă fața în întregime este interzisă în locurile publice, însă nu și când se află pe stradă, chiar dacă tot un loc public este;
  • în Belgia, articolele vestimentare care pot ascunde identitatea celor care le poartă sunt strict interzise;
  • în Franța este interzis articolul vestimentar care acoperă fața, însă doar în spațiile publice;
  • în Danemarca sunt total interzise purtarea niqabului și a burka;
  • Germania face parte și ea din țările cu astfel de interdicții unde persoanelor care lucrează în serviciul public sau în armată le este interzisă purtarea veșmintelor care acoperă fața;
  • în Austria este interzis în spațiul public purtarea articolelor vestimentare care acoperă fața;
  • Bulgaria se raliază la aceleași interdicții, astfel că persoanelor le este interzisă purtarea de articole care acoperă integral sau parțial fața.