Home » Life & Style » Ce flori este bine să duci în casă, pe 21 mai, de Sf. Constantin și Elena. Atrag norocul și voia bună

Ce flori este bine să duci în casă, pe 21 mai, de Sf. Constantin și Elena. Atrag norocul și voia bună

Voicu Costin / 21.05.2022, 10:10
Ce flori este bine să duci în casă, pe 21 mai, de Sf. Constantin și Elena. Atrag norocul și voia bună

Astăzi este sărbătoare mare pe care creștinii ortodocși o serbează cu mare fast. Praznicul mare împărătesc al Sfinților Constantin și Elena este sărbătorit de peste 1.8 milioane de români. Cu această ocazie, creștinii merg la biserica și încearcă să respecte anumite rânduieli bisericești, dar și anumite tradiții sau superstiții. Unele din aceste tradiții au legătură cu florile. Ce flori duc creștinii la biserica în această zi? Se spune că atrag norocul în casă!

Florile duse de români în casă de ziua Sfinților împărați Constantin și Elena

În ziua praznicului Sfinților împărați Constantin și Elena, pentru ca voia bună să se adune în familie, se zice că trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi. De asemenea, în popor se crede că unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri preparate în casă. Bineînțeles că această este doar un obicei pe care doar unii creștini îl respectă, fiecare ducând, după posibilități ceea ce poate la biserică.

În tradiția românilor se spune că este bine să avem bujori îmbobociți în casă, încă de cu o seară înainte, și să fie cel puțin trei boboci. Bujorii îmbobociți aduc sănătate, noroc și prosperitate în casă. De aceea, creștinii încearcă să aibă în casă aceste tipuri de flori, care de altfel sunt și foarte frumoase, populare, dar și pline de o încărcătură istorică. Cum au apărut bujorii?

Originile bujorilor

Există câteva povești despre originea numelui acestor flori. Unii spun că numele de bujor provine de la Paeon (sau Paean), medicul zeilor din mitologia greacă. El a fost elev al zeului grec al medicinei, Esculapie. Potrivit unei legende vechi, când Paeon l-a vindecat pe Pluto folosind o rădăcină de bujor, Aesculapius a devenit prea invidios și a încercat să-l ucidă. Zeus l-a salvat de la o moarte sigură, transformându-l într-o plantă de bujor pe care mulți oameni o iubeau și o adorau.

O altă legendă celebră despre originile bujorilor, spune că o frumoasă nimfă pe nume Paeonia i-a atras atenția lui Apollo. Dar ea a devenit stânjenită și s-a înroșit de îndată ce și-a dat seama că Afrodita îi privea cum flirtau unul cu celălalt. Afrodita s-a înfuriat și a transformat-o pe Paeonia într-o bujor roșu.

Bujorii au semnificații pozitive

În general, bujorii au o simbolistică pozitivă. În funcție de culoare sau varietate, ele reprezintă romantismul, compasiunea, norocul, prosperitatea, căsătoria sau timiditatea. Bujorii sunt una dintre cele mai râvnite flori în multe părți ale lumii. Având o istorie bogată de utilizări în medicină și cultivare, aceste flori superbe joacă un rol vital în multe culturi.

Bujorii sunt originari din China și sunt adesea denumite „regina florilor”, sau „regele florilor”. Înainte de prun, bujorii au fost considerați floarea națională a țării. De asemenea, au avut un rol important în timpul dinastiilor Sui și Tang, împodobind Palatul Imperial în acea perioadă. Datorită acestei istorii, bujorii simbolizează, de asemenea, onoarea și bogăția.

Nu doar în China, bujorii reprezintă un simbol distins. Această este floarea oficială a statului american Indiana.