Home » Life & Style » Cine a fost Mao Zedong și de ce a ordonat, în 1958, uciderea tuturor vrăbiilor din China

Cine a fost Mao Zedong și de ce a ordonat, în 1958, uciderea tuturor vrăbiilor din China

Voicu Costin / 16.01.2022, 12:44
Cine a fost Mao Zedong și de ce a ordonat, în 1958, uciderea tuturor vrăbiilor din China

Păsările mici și mari ne fac diminețile mai frumoase mai ales în zilele de primăvară și vară când ne trezesc uneori cu ciripitul lor. Mersul prin pădure și drumețiile sunt mult mai frumoase atunci când încercăm să identificăm sunetele neobișnuite ale păsărilor. Vrăbiuțele vin și ciugulesc firimituri de pâine de pe pervazul nostru. Însă, Mao Zedong a ordonat ca toate aceste păsări să fie omorâte. De ce a dat un astfel de ordin?

Viața lui Mao Zedong

Mao Zedong (26 decembrie 1893 – 9 septembrie 1976), cunoscut și ca președinte Mao a fost un revoluționar comunist chinez, părintele fondator al Republicii Populare Chineze, pe care a condus-o în calitate de președinte al comunismului chinez. Marxist-leninist din punct de vedere ideologic, teoriile, strategiile militare și politicile sale sunt cunoscute ca maoism.

Mao era fiul unui țăran prosper din Shaoshan, Hunan. El a susținut naționalismul chinez și a avut o perspectivă anti-imperialistă la începutul vieții sale fiind influențat în special de evenimentele revoluției Xinhai din 1911 și mișcarea din 4 mai din 1919.

Mai târziu a adoptat marxismul-leninismul în timp ce lucra la Universitatea din Beijing ca bibliotecar și a devenit membru fondator al Partidului Comunist Chinez (PCC) conducând Revolta recoltei de toamnă în 1927. În timpul războiului civil chinez dintre Kuomintang (KMT) și PCC, Mao a ajutat la înființarea Armatei Roșie a Muncitorilor și Țăranilor din China.

Mao Zedong și ideile revoluționare

Mao Zedong a decis ca Republica trebuie să scape de dăunători. Astfel a decis că toate vrăbiile trebuie ucise pentru că, în viziunea sa de revolutionar, aceste păsări mănâncă prea multe cereale.

Vrăbiile împiedicau dezvoltarea economică a Republicii Populare Chineze, dar în următorii trei ani, 45 de milioane de oameni au murit într-o foamete cauzată de o gestionare defectuoasă a economiei, de un dezastru ecologic și de teroarea de stat.

Mao Zedong a întreprins mai multe campanii masive în încercarea de a moderniza și îmbunătăți viața în China. Campania „Celor patru dăunători” (ţânţarii, puricii, şobolanii şi vrăbiile) a fost una dintre aceste acțiuni, parte a „Marelui Salt înainte” între 1958 și 1962. Uciderea tuturor vrăbiilor a făcut parte din această campanie.

Diferite metode erau folosite pentru a alunga păsările. Ei foloseau tobe pentru a speria păsările când aterizau, forțându-le să zboare, până când mureau de epuizare. Oamenii au stricat toate cuiburile de vrăbii și le-au împușcat. În urmă acestor măsuri, Mao Zedong și-a îndeplinit dorința exterminând o mare parte a vrăbiilor din China.

Din cauza dispariției a milioane de păsări, infestarea cu insecte a câmpurilor de cultură a crescut. Vrăbiile consumau dăunătorii care afectau culturile, dar după extincția lor, acești dăunători au putut consuma în liniște grâul.

În urma acestui fapt, producția de cereale a avut de suferit și a început o foamete masivă. Oamenii au rămas fără mâncare și milioane au murit de foame. Numărul oficial de decese din partea guvernului chinez a fost de 15 milioane de persoane. Cu toate acestea, unii cercetători estimează că decesele au fost de până la 45 sau chiar 78 de milioane.

Mii de oameni au fost uciși pentru hrană. În cartea sa intitulată „Tombstone”, jurnalistul chinez Yang Jisheng a estimat decesele la peste 36 de milioane de oameni. Cartea sa a fost rapid interzisă în China.

Mao a ordonat sfârșitul campaniei împotriva vrăbiilor.

Uneori, poate și cele mai luminate minți iau măsuri care afectează mersul normal al lucrurilor, în dorința lor de a face un bine țării și populației. Aceste decizii nu au fost inspirate nici în cazul conducătorului chinez, care a dus la moartea a milioane de oameni și la dispariția uneia dintre cele mai importante păsări, vrăbiile.