Home » Life & Style » Ce înseamnă fus orar. Câte fusuri orare sunt de fapt în Europa

Ce înseamnă fus orar. Câte fusuri orare sunt de fapt în Europa

Ileana Mladinoiu / 12.10.2022, 17:34
Ce înseamnă fus orar. Câte fusuri orare sunt de fapt în Europa

Ce înseamnă fus orar, precizări importante. Fusul orar este fiecare dintre cele 24 de fusuri orare în care este împărțit Pământul, timpul necesar planetei pentru a se roti pe propria axă și care determină timpul unei zone geografice din meridianul Greenwich, de unde trebuie adăugate sau scăzute ore, după caz. Meridianul Greenwich a fost adoptat ca referință pentru stabilirea fusului orar la Conferința internațională a meridianelor, desfășurată în 1884 la Washington D.C. Reprezintă gradul zero de longitudine al Pământului, a cărui linie imaginară unește polii.

Ce înseamnă fus orar. Câte există de fapt în Europa

Fusele orare sunt fiecare dintre cele 24 de linii imaginare care împart și setează ora unui anumit spațiu geografic. În teorie, acestea ar trebui să fie drepte, însă sunt neregulate din cauza granițelor politice dintre țări, ceea ce face ca orele să varieze între ele, chiar dacă sunt pe același meridian. În țări mari precum Australia, Brazilia, Chile, Statele Unite, Mexic sau Rusia, au fost implementate mai multe fusuri orare, deoarece acestea sunt teritorii care au mai mult de un fus orar delimitat.

Fusele orare vă permit să setați ora legală. Cu toate acestea, ora oficială a unei regiuni a unei țări nu coincide întotdeauna cu ora corespunzătoare acesteia în funcție de fusurile orare internaționale. Guvernele diferitelor țări prin decizie legală stabilesc graficele oficiale din fusul orar în care este inclusă capitala sau le modifică sezonier din motive socioeconomice (schimbările de timp primăvara și toamna).

Există țări care au mai mult de o dată oficială, deoarece extinderea teritoriilor lor este mare și datorită locației lor față de tropice, acoperind astfel mai multe fusuri orare. Mulți dintre ei adoptă trei sau mai multe fusuri, cele mai cunoscute fiind: Brazilia (3), Statele Unite ale Americii (7), Rusia (11), Australia (3), China (5), Spania (2), printre altele.

Care este funcția principală a fusului orar şi cine a ajutat la standardizarea lui

Fusul orar are funcția de a coordona orele tuturor țărilor spre a organiza utilizarea timpului și a activităților umane. De unde și necesitatea de a stabili fusuri orare pentru coordonarea corectă a diferitele activități economice, de transport, printre altele, la nivel național și internațional. De reținut că primele calcule ale fusurilor orare au fost dezvoltate între secolele XIX-XX, remarcându-le pe cele realizate de inginerul și inventatorul canadian din Scoția, Sandford Fleming.

Cum a ajuns Standford Fleming la un sistem orar standardizat

În timpul călătoriilor sale, inginerul Fleming a observat confuzia care domnea în America de Nord și Europa cu privire la măsurarea timpului. Peste tot se folosește ora locală, cu excepția Marii Britanii unde se adoptă un sistem orar standard din cauza trenurilor care sunt din ce în ce mai numeroase.

Odată cu dezvoltarea rețelei feroviare în America de Nord, devine mai dificil să programați și să urmăriți trenurile. În 1879, două rapoarte independente au fost scrise pe această temă și au expus problema. Fleming a fost autorul unuia dintre cele două rapoarte, celălalt fiind cel al șefului Serviciului Meteorologic al Statelor Unite. Ei se combină pentru a forma un puternic grup de presiune cu sprijinul elitei științifice internaționale.

La 18 noiembrie 1883, căile ferate nord-americane au adoptat sistemul de fus orar care este și astăzi în vigoare. Datorită simplității sale, timpul feroviar a devenit standardul pe tot continentul. În 1884, Congresul american a convocat o întâlnire internațională pentru a alege primul meridian. Majoritatea țărilor principale vor accepta astfel scala medie de timp bazată pe meridianul Greenwich (Londra), cu o oră decalată pe fus orar.

Și dacă fusul orar nu ar fi fost stabilit, ar fi aproape imposibil să se coordoneze și să se organizeze utilizarea timpului, ceea ce ar afecta grav relațiile internaționale și marea diversitate a activităților economice și sociale din lume.

Câte fusuri orare sunt de fapt în Europa

În unele țări, cu precădere în zona temperată, timpul legal este mai mare cu o oră decât timpul fusului orar în care este încadrată zona respectivă. În România, de exemplu, pe timp de iarnă ora legală este egală cu UTC+2 h, iar pe timp de vară este UTC+3 h.

Fusurile orare din Europa se prezintă astfel:

  • Ora Europei Occidentale (UTC+0);
  • Ora de vară a Europei Occidentale (UTC+1);
  • Ora Europei Centrale (UTC+1);
  • Ora de vară a Europei Centrale (UTC+2);
  • Ora Europei de Est (UTC+2);
  • Ora de vară a Europei de Est (UTC+3);
  • Ora Kaliningradului (UTC+2);
  • Ora Moscovei/Ora Turciei (UTC+3).

Prin urmare, fiecare fus orar este strâns legat de un meridian. În Europa, după cum se vede mai sus, există mai multe fusuri orare.

Metode de calcul ale fuselor orare

Toate fusele orare sunt calculate luând ca referință Meridianul Greenwich, din care orele trebuie adăugate sau scăzute. Trebuie specificat faptul că longitudinea fiecărui fus orar este de 15 grade, ceea ce reprezintă o oră specifică pentru toate orașele, țările sau regiunile situate pe același meridian. Cum pământul are 24 de fusuri orare, fiecare reprezentă o oră din zi. Dacă se adăuga fiecare fus orar, vom obține longitudinea de 360 ​ pe care o măsoară Pământul.

Direct legat de poziția Pământului față de soare și direcția sa de rotație vest-est, fusul orar ne va determina ca atunci când ne deplasăm spre est, să adăugăm ore, iar dacă o facem spre vest, va trebui să le scădem. Iată de ce s-a trecut la standardizarea diferitelor fusuri orare prin crearea sistemul UTC, ce este considerat principalul regulator de timp. În realitate, UTC, în engleză Timpul universal, coordonat, centrat pe meridianul Greenwich, situat lângă Londra, înlocuiește vechiul timp Greenwich sau GMT.

Abrevierea UTC este utilizată pentru a fi specificate orele locale, fie prin adăugarea sau scăderea uneia sau mai multor ore în funcție de fusurile orare care există între un loc sau altul. De exemplu, când ne mutăm de la punctul nostru de origine spre est, se adaugă ore și fusul orar este identificat ca UTC +. Mergând în zona de vest, se scad orele și se identifică ca UTC-. O logică bazată pe mișcarea de rotație a Pământului și, în consecință, răsăritul și apusul soarelui. Sistemul este susținut de măsurători calculate de ceasuri atomice caracterizate prin extraordinara lor precizie.