Home » Life & Style » Ce înseamnă QED. 5 cele mai folosite prescurtări din limba latină și înțelesul lor

Ce înseamnă QED. 5 cele mai folosite prescurtări din limba latină și înțelesul lor

Manolică Anca / 04.03.2021, 09:00
Ce înseamnă QED. 5 cele mai folosite prescurtări din limba latină și înțelesul lor

Le găsim peste tot, le folosim adesea, dar știm și ce înseamnă toate? În articolul de mai jos vei afla ce înseamnă q.e.d. (QED) și ce alte prescurtări, mai puțin cunoscute, mai provin din limba latină.

Abrevierile din limba latină

Latina a fost odată limba universală universală în Europa, stând astăzi la baza multor cuvinte din lexicul limbii române, franceze, engleze, italiene, spaniole. Încă din secolul al XVIII-lea, autorii au început să-și folosească limbile materne pentru a scrie cărți sau lucrări. Și chiar dacă latina a ieșit din uz, multe abrevieri din această limbă au continuat să fie utilizate, datorită simplității lor precise și a statutului de limbă învățată. Astfel, și astăzi regăsim în scrieri și folosim și noi foarte multe abrevieri din limba latină. Hai să aflăm împreună care sunt cele mai folosite și ce înseamnă.

Un exemplu extrem de uzual de care este imposibil să nu fi auzit este a.m. şi p.m. sau ante meridiem şi post meridiem. Acestea sunt utilizate în stabilirea fusului orar. Ei bine, ante meridiem înseamnă „înainte de amiază”, iar post meridiem înseamnă „după-amiază”.

Ce înseamnă Circa și Et cetera

Prescurtarea circa, însemând „în jurul” sau „aproximativ”, se folosește atunci când se oferă date de referință. Atunci când spunem că circa 100 de persoane au participat la studiu, înseamnă că în jur de 100 de oameni au fost implicaţi în cercetare. Cuvântul provine din latinescu „circum”, din care provin şi termenii cerc şi circumferinţă, şi face referire la măsurarea în cerc. Circa poate fi utilizată într-o gamă largă de înţelesuri. Un alt exemplu poate fi folosirea în raport cu un an specific, de exemplu „era circa anul 1985”, dacă vrem să spunem că era în jurul anului 1985 sau că era circa începutul de secolul XVII-lea. Abrevierea poate fi şi ea prescurtată în ca., cca.

Ce înseamnă q.e.d.
Ce înseamnă q.e.d.

În trecut, et cetera (etc.) se scria legat, însă varianta corectă este cea formată din două cuvinte. Această prescurtare provine din limba latină, et caetera, şi se utilizează foarte des în scrierea şi vorbirea în engleză, însemnând că enumerarea poate fi continuată. Mai mult, etc. ţine loc de şi alţii, şi altele, şi ceilalţi, şi aşa mai departe.

Ce înseamnă q.e.d.

Aceasta este una dintre cele mai utilizate abrevieri de către matematicieni, dacă nu chiar cea mai utilizată. „Quod erat demonstrandum” se traduce prin ceea ce trebuia, ceea ce era de demonstrat, ceea ce era de dovedit. Acestea exprimă o concluzie, de obicei, care apare după o întreagă demonstraţie matematică, încununată cu succes. Mai mult, această prescurtare se foloseşte şi la finalul raţionamentelor filosofice. Se crede că prescurtarea „quod erat demonstrandum” este o variantă în latină, o traducere, a unei fraze cu sens similar din limba greacă, ce era folosită de matematicienii greci, inclusiv de Euclid şi Arhimede.

Alte abrevieri din limba latină

  • Cf. (Confer) – compară, pune față în față
  • E.g. (Exempli gratia) – de exemplu, de pildă
  • Et. al. (Et alibi) – și în alte locuri, în alte pasaje
  • F.v. (Folio verso) – pe pagina următoare
  • H.c. (Honoris causa) – în semn de onoare, de respect
  • H.i./H.j. (Hic iacet/Hic jacet) – Aici zace/odihnește
  • Ib./Ibid. (Ibidem) – în același loc; tot acolo, la acelați autor, operă, paragraf, pagină
  • Id. (Idem) – același (autor, lucru)
  • I.e. (id est) – adică, și anume
  • L.c. (Loco citato) – în paragraful sau pasajul citat anterior
  • L.s. (locus sigilii) – locul unde se pune sigiliul, ștampilă
  • N.b. (Nota bene) – ține bine minte, nu uita, fii atentă la
  • Op. cit. (Opus citatum/opere citato) – (în) opera citată anterior
  • Q.e.f. (Quod erat faciendum) – ceea ce trebuia neapărat făcut/ceea ce era de făcut
  • U.s. (Ubi supra) – Unde a fost citat mai sus
  • V.g. (Verbi gratia) – Ca un exemplu de exprimare, de exemplu