Home » Life & Style » Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră și ce nu se face de fapt în această zi

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră și ce nu se face de fapt în această zi

Ileana Mladinoiu / 23.02.2022, 14:22
Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră și ce nu se face de fapt în această zi

În calendarul nostru, sărbătorile sunt însemnate cu cruce roşie sau cu cruce neagră pentru a se face diferenţa dintre ele. O sărbătoare cu  cruce roşie este socotită ziua în care nu se munceşte, în caz de nu există obligaţia de a merge la lucru. Totodată, este și ziua când oamenii se duc la biserică spre a se ruga.

Ce simbolizează crucea

Ce simbolizează în general crucea. Crucea este un simbol foarte vechi, folosit cu mult înainte de creștinism. Arhaică, cât modernă, crucea există în multe forme, cu înțelesuri și semnificații variate, prezentă în toate simbolurile (numere, litere, stele, figuri geometrice), creații, obiecte, țesături, construcții și reprezentări.

De fapt, în creștinism, crucea reprezintă planul pe care Dumnezeu l-a dorit pentru omenire, este limbajul comun al ei. Prin urmare, omul este făcut să-și găsească Creatorul.

Sărbătoarea cu cruce neagră prilejuiește celebrarea prin rugăciune a unor sfinţi pomeniţi în ziua respectivă, dar în care se poate lucra în mod obişnuit.

Mai mult decât atât contează faptul că diferenţa dintre cele două sărbători este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum ne învață cărţile de religie, apărute din evlavia credincioşilor pentru anumiți sfinți.

Semnele sărbătorii cu cruce neagră din calendarul ortodox

†) marchează sărbători ale sfinților, care au doxologie mare (cântare liturgică de preamărire a lui Dumnezeu sau a lui Iisus Hristos). Sunt zile lucrătoare. De asemenea, sunt sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu, deși acestea sunt trecute fie cu cruce roșie, fie cu cruce neagră cu o singură paranteză.

De ex., anul acesta, joi pe 24 februarie semnul †) ne indică Întâia şi a doua aflare a Capului Sf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului;

În luna aprile, pe 12 semnul †) vorbește despre Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul; Sf. Antuza (este dezlegare la ulei şi vin);

Pe 14, aceeași lună crucea neagră urmată de paranteză †) înseamnă Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Ep. Romanului; Sf. Martin Mărt., Ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida (Denia Canonului cel Mare, Dezlegare la ulei şi vin);

† Acest semn simplu semnifică sărbători ale sfinților, la care nu se face priveghere. Se cântă numai polieleu, adică acea cântare dinaintea liturghiei la sărbătorile mari sau numele psalmilor 134 şi 135. În biserică se cântă doar primul, iar în mănăstire ambele (sunt zile lucratoare).

Sărbătorile sfinților care nu sunt atât de importanți se împart în două categorii: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie, iar în calendar sunt trecute cu cruce neagră.

Ce nu se face de fapt în această zi

Din toate lucrările religioase și de pe site-uri de specialitate, reiese că nimeni nu este obligat să ţină o sărbătoare cu cruce neagră, asa cum există porunca pentru una cu cruce roșie, fiindcă este o zi obișnuită.

În realitate, crucea neagră ne înştiinţează ca este vorba de un sfânt mai important.  De aceea, evlavioşii, care simt că unul dintre acești sfinți cu cruce neagră i-a ajutat într-un fel anume şi doresc să ţină ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roșie, pot să o facă, fără a se considera vinovaţi.

„Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii”, explică părintele protopop Marius-Cătălin Antohi, paroh al bisericii „Sfântul Ilie”, din Huşi.

Mulți și-au pus întrebarea dacă pot spăla rufe, dacă pot călca sau dacă pot face alte treburi prin gospodărie. Sărbătoarea cu cruce neagră fiind zi lucrătoare, răspunsul este afirmativ.

În final, putem spune că rolul Crucilor în calendar este ca al unui ghid de rânduială liturgică. Ce se cântă și cum se cântă la strană, în bun acord cu dumnezeiescul Altar. O sărbătoare de cinstire a unui sfânt poate avea cruce roșie într-o parte a țării și în alta să fie doar însemnată cu negru.

Afirmația lui Iisus că „sabatul a fost făcut pentru om şi nu omul pentru sabat“, ne face să credem că EL nu se opune sărbătorii în sine. Condamnă doar rigorismul formalist al fariseilor. Lui Dumnezeu Îi place mai mult concretizarea prin fapte a iubirii faţă de aproapele tău, decât să te limitezi doar la întreruperea lucrului în sine.

Spălăm sau nu, facem alte treburi prin casă de sărbătorile cu cruce   neagră e mai puțin important. Merită să-i cinstim pe sfinți prin dragoste, prin bunătate, într-o zi venită de la Dumnezeu.

Adevăratul spirit al sărbătorilor creştine pe care Sfânta Biserică ni le-a rânduit este să ne unim sufletul, să ne apropiem mintea din ce în ce mai mult de Dumnezeu.