Home » Life & Style » Ce nu este bine să faci de Moșii de vară. Obiceiuri de care este bine să ții cont în Sâmbăta Morților

Ce nu este bine să faci de Moșii de vară. Obiceiuri de care este bine să ții cont în Sâmbăta Morților

Manolică Anca / 10.06.2022, 09:00
Ce nu este bine să faci de Moșii de vară. Obiceiuri de care este bine să ții cont în Sâmbăta Morților

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare pentru pomenirea morţilor, care pică mereu înainte de Pogorârii Sfântului Duh sau Rusalii. Cu această ocazie, în bisericile ortodoxe din țară se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi în neființă. Ce e bine și ce nu e bine să faci de Moșii de vară.

Moșii de vară 2022

Moșii de vară au o semnificația aparte în rândul credincioșilor de la noi din țară, fiind ziua în care au loc slujbe de pomenire a celor care au decedat. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor și se mai numește și Sâmbăta Morților.

În acest an, Moșii de vară sunt prăznuiți, sâmbătă, 11 iunie, urmând ca pe 12 și 13 iunie să fie celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine de la faptul că Rusaliile au loc la exact 50 de zile de la Învierea lui Hristos.

Ce se face în Sâmbăta Morților

Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară este aceea de a da de pomană pentru cei plecați la cele sfinte. Această tradiție este din străvechi și se respectă peste tot în țară.

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, frumos împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Ce este important să știi când dai de pomană:

  • În zonele rurale, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales celor săraci şi străinilor. Se spune că nu e bine să oferi pomană rudelor.
  • Este bine ca mâncarea oferită să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuți în neființă.
  • În multe zone din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele celor adormiți este pusă în vase de lut noi. Ele trebuie să conțină mâncarea şi băutura preferată de cei decedați.
  • Se dau de pomană căni a căror toartă trebuie împodobită cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile date de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
Tradiții și obiceiuri de Moșii de Vară
Tradiții și obiceiuri de Moșii de Vară

În multe zone din țară, în Sâmbăta Morților au loc ritualuri de pomenire mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp cu flori de tei şi cu frunze de nuc, urmând ca în această zi preoții să sfințească fiecare mormânt.

La porţile cimitirelor se pun mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei.

Morţii se duc pe Valea cu Dor

Ritualul început în biserici se continuă la cimitir, acolo unde se aprind lumânări de sufletul celor decedați, se dau de pomană vase şi căni împodobite cu flori de tei şi umplute cu lapte, vin sau cireşe.

Conform tradiției, la Moşii de vară toţi cei decedați se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Acela care nu găseşte pomană se retrage trist în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.

Tot în această zi, oamenii duc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei care se binecuvântează de preoţi și apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.

Ce nu e bine să faci de Moșii de vară

De Moșii de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că, în caz contrar, le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la treabă. Nu au voie nici să tricoteze sau să toarcă de, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi.

O altă tradiție spune că sâmbătă seara nu este deloc bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. Totodată, pentru a nu avea probleme, este bine să dormi în propria locuinţă.

Dacă plouă de Moșii de vară, recolta de peste an va fi foarte bogată.