Home » Life & Style » Când sunt Moșii de vară 2022 și ce semnificație are, de fapt, sărbătoarea

Când sunt Moșii de vară 2022 și ce semnificație are, de fapt, sărbătoarea

Voicu Costin / 02.06.2022, 17:29
Când sunt Moșii de vară 2022 și ce semnificație are, de fapt, sărbătoarea

Moșii de vară 2022, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor. Creștinii ortodocși vor sărbători Moșii de vară 2022 pe dată de 11 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută ca  Sărbătoarea Rusaliilor. Ce semnificație are sărbătoarea și ce se dă de pomană în această zi?

Ce semnificație are sărbătoarea creștină

Sărbătoare este dedicată pomenirii morților. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbătă, ca zi de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului  sec de  carne (a Înfricoşatei Judecăți) și Sâmbăta  dinaintea  Duminicii  Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Ambele zile poartă în popor și denumirea de „Moși” (cea dintâi: „Moșii de iarnă”, cealaltă „Moșii de vară”), pentru că în ele facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moșii de vară”), Biserica face din nou pomenirea generală a morților, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile și cântările  înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru că și ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

De ce facem pomenire morților?

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiica de numai 12 ani de abia murise, spune: „Nu plângeți, n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul viețuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El). Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință.

Noi ortodocșii ne rugăm pentru cei morți, pentru că avem credință că prin rugăciunile noastre, sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup.

Ce se împarte în ziua de Rusalii

De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, strachini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene „Moșii de vară” încep încă în dimineața sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfășoară ceremonialului de pomenire. Împăcarea sufletelor morților în morminte depind de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului.