Home » Life & Style » Când sunt Rusaliile în 2022. Originea și semnificația sărbătorii

Când sunt Rusaliile în 2022. Originea și semnificația sărbătorii

Voicu Costin / 10.05.2022, 13:16
Când sunt Rusaliile în 2022. Originea și semnificația sărbătorii

La 50 de zile după Învierea Domnului se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Rusalii, Duminica Mare sau Cincizecimea. În acest an, Rusaliile pică în luna iunie. Când sunt Rusaliile în 2022 și care este originea și semnificația sărbătorii?

Etimologia cuvântului

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.

Cuvântul românesc „rusalii” derivă, probabil, indirect, din lat. Rosalia, prin termenul din rusalija.

Peste această sărbătoare s-a suprapus sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh. Denumirea și sărbătoarea rusaliilor a fost împrumutată și de către romani. Când Imperiul Roman a devenit creștin în marea majoritate, această sărbătoare (împreună cu multe altele) au fost creștinate în sensul că au primit o semnificație creștină, suprapusă vechii sărbători, în timp semnificația și motivele inițiale fiind date uitării.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.

„Binecuvântat ești Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce prea înțelepți pe pescari ai arătat, trimițându-le lor Duhul Sfânt; și printr-înșii lumea ai vânat, iubitorule de oameni, mărire Ție!”. Așa glăsuiește troparul acestui mare praznic al Bisericii Ortodoxe. Conform Bisericii Ortodoxe, acest important eveniment al rusaliilor reprezintă ziua de naștere a Bisericii creștine, întrucât în această zi a luat ființă în chip văzut această instituție divino-umană, întemeiată în chip nevăzut, odată cu jertfa Mântuitorului pe cruce.

Ce se sărbătorește de Rusalii

Catolici și creștinii respectă întocmai datinile de sărbători. Majoritatea au zile libere legale de la serviciu în prima și a doua zi de Rusalii. Aceasta este cea mai veche sărbătoare creștină, încă de când s-a format Biserica, fiind cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Evenimentul are dublă semnificație în istorie în perioada primelor două secole creștine.

Atunci se celebra Pogorârea Duhului Sfânt, dar și Înălțarea. Ulterior, cele două sărbători s-au despărțit în jurul anului 400. Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli și în modul acesta s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Iisus Hristos.

Când sunt Rusaliile în 2022

La 50 de zile de la Sărbătoarea Paștelui, în fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, exact ca și Paștele, iar în cea de-a doua zi de Rusalii se sărbătorește Sfânta Treime. Anul acesta Rusaliile vor fi pe 12 și 13 iunie (luni).

Tradiții și superstiții de Rusalii

Există o serie de tradiții și obiceiuri, unele vechi de sute de ani, legate de această sărbătoare a Rusaliilor, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Iată câteva tradiții și obiceiuri de Rusalii:

  • Potrivit tradițiilor, spiritele celor care au părăsit mormintele în Joia Mare și care au petrecut Paștele cu cei vii, nu vor să se ai întoarcă sub pământ unde le este locul și încep să facă rău oamenilor.
  • În această zi este interzis să se îngenuncheze în biserică și acasă și să se țină post, cu toate că nu este păcat dacă se face.
  • Casele și bisericile se împodobesc cu ramuri verzi de brad.
  • Credincioșii duc la biserică ramuri de nuc sau tei pentru a fi sfințite. Cu acestea se împodobesc casele și icoanele pentru a alunga spiritele rele.
  • Durata sărbătoririi Rusaliilor variază de la o regine la alta, astfel: în Moldova și Transilvania, Rusaliile se sărbătoresc 3 zile, în Muntenia și Oltenia,7 zile, iar în Banat, 8 zile.
  • În unele zone, de Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare: leuștean, usturoi sau pelin pentru a aduce noroc.
  • În Oltenia, dansul călușarilor este considerat un joc tămăduitor.