Home » Life & Style » Ce plante cresc la munte. Lista cu flori celebre din munții României

Ce plante cresc la munte. Lista cu flori celebre din munții României

Manolică Anca / 12.08.2022, 12:53
Ce plante cresc la munte. Lista cu flori celebre din munții României

Natura are atât de multe să ne ofere atunci când ne facem timp să o observăm mai bine. Iar muntele este un ecosistem minunat pentru faună și floră. Iată câteva dintre cele mai celebre plante din munții României, pe care le poți întâlni pe traseele montane.

Ce plante cresc la munte în România

Florile nu sunt doar frumoase. Ele au, de asemenea, un rol extrem de important în relația noastră cu ceilalți, dar și cu ecosistemul nostru. În rândurile de mai jos

Și pentru că nu trebuie să ratezi nicio plantă în călătoria ta, am ales câteva dintre cele mai celebre flori din munții României, pentru a face cunoștință cu ele, înainte să le întâlnești pe munte.

1. Floarea de colț

Floarea de colț este o plantă erbacee, reprezentativă pentru vegetația alpină, ce face parte din familia Asteraceae. Tulpina neramificată poate atinge până la 30 cm și are dispuse în vârf mai multe flori mici, galbene, înconjurate de mai multe petale albe, dispuse în formă stelară.

Este o specie protejată, așa că nu ai voie să culegi niciodată aceste flori simbolice pentru Carpații Românești. Fiind foarte adaptate climatului alpin, floarea de colț nu s-ar putea adapta niciodată la creșterea în ghiveci.

2. Garofița Pietrei Craiului

Garofița Pietrei Craiului este o floare endemică Parcului Național Piatra Craiului, acesta fiind singurul loc din lume în care se regăsește. Trăiește în special pe stâncile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, printre grohotișuri, sau în partea superioară pajiștilor alpine. Este de o culoarea roz aprins, iar corola de aproximativ 3-4 cm are cinci petale, dințate la vârf.

Această floare a fost descoperită acum mai bine de 150 de ani în urmă de către doi botaniști ardeleni, care au fost surprinși de unicitatea garofiței și de faptul că nu s-a răspândit pe masivele din jur. Această plantă poate fi văzută de la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lunii august.

Garofița Pietrei Craiului
Garofița Pietrei Craiului

3. Plante care cresc la munte. Sângele voinicului

Această specie de orhidee este o plantă ce aparține familiei Orchidaceae și se găsește pe pajiștile subalpine și alpine din Europa, fiind o raritate floristică în țara noastră. Florile sunt mici, roșii-purpuriu-negricioase, pe o tulpină de 8 – 20 cm. Frunzele sunt înguste, de formă alungită.

Specia înflorește de la mijlocul lunii iunie până spre sfârșitul lunii august, în zone relativ uscate, predominant pe substrat calcaros. Un astfel de loc este Parcul Național Piatra Craiului, ale cărui pajiști întinse sunt un mediu propice pentru această floare rară.

4. Smârdarul – bujorul de munte

Bujorul de munte este una din cele mai rare plante care cresc la noi în munți. Originar din zona Balcanilor, în România se întâlnește în zona Carpaților, la altitudini înalte, în tufe dese cu înălțimea de 20 -25 cm.

În prezent, specia este una din cele aflate pe cale de dispariție și este protejată de lege. Culegerea, ruperea ori deteriorarea acesteia este pedepsită cu amendă. Planta crește foarte greu, ramurile deteriorate de cele mai multe ori mor sau se regenerează foarte greu.

Fiind o plantă perenă, aceasta are frunzele verzi pe tot parcursul anului. Dar, în același timp, este foarte delicată și are nevoie de o mulțime de condiții pentru a se dezvolta. Printre acestea, lumină dimineața, umiditate, sol bogat și o altitudine foarte precisă. Bujorul de munte înflorește la sfârșitul lunii iunie și are o aromă asemănătoare cu a vișinelor.