Home » Când, unde, cum » Cinci plante care sunt ocrotite de lege în România

Cinci plante care sunt ocrotite de lege în România

Alexandru Cazacu / 10.06.2021, 15:06

De-a lungul vremii, multe plante care le puteam găsi în mai multe locuri din țară, au fost rupte sau culese, devenind din ce în ce mai rare. Din fericire, acum acestea sunt protejate de lege. Iată câteva plante care sunt ocrotite de lege în România.

Plante care sunt ocrotite de lege în România

Potrivit cercetătorilor din acest domeniu, în momentul de faţă, flora din țara noastră este destul de bogată. Dintre toate aceste specii, mai bine de 200 au fost declarate monumente ale naturii și sunt ocrotite prin lege, datorită rarității lor, majoritatea fiind întâlnite în zonele de munte şi în Delta Dunării. Iată câteva dintre cele mai importante plante ocrotite de lege în România.

Floarea de colț

Ei bine, această specie de floare a fost declarată monument al naturii în anul 1933, prin Decret Regal. Floarea de colț creşte în munţii calcaroşi, pe pajiştile de pe versanţii abrupţi şi însoriţi sau pe stânci. La noi în țară Floarea de Colț este întâlnită în Munţii Vrancei, Munţii Bucegi, Munţii Făgăraşului, Munţii Maramureşului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlău, Retezat, Godeanu.

Plante care sunt ocrotite de lege – Crinul de Pădure

La fel ca și celelalte plante prezentate mai sus, Crinul de pădure este o plantă foarte rară, ocrotită prin lege. Aceasta își are originile în pădurile de fag şi de stejar din vestul Europei. De asemenea, Crinul de Pădure este o plantă sălbatică care înflorește în lunile mai și iunie, iar dintr-un fir de crin pot înflori până la 50 de flori, viu colorate cu roșu, roz sau violet.

Plante care sunt ocrotite de lege în România
Plante care sunt ocrotite de lege în România

Bujorul românesc

Potrivit specialiștilor, această plantă există încă din timpul erei glaciare. Fiind o specie unică în Europa, Bujorul românesc este ocrotit de lege încă dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. ”Paeonia romanica peregrina”, (denumirea științifică a bujorului românesc) este cea mai veche din România. Acești bujori pot fi găsiți în mai multe rezervații naturale din țara noastra, în Oltenia, în județele Mureş şi Giurgiu, dar și în pădurile din Dobrogea, între Tuzla, Mangalia, Babadag, Niculițel și Baia.

Garofița Pietrei Craiului

De asemenea, această floare extrem de frumoasă, dar pe cale de dispariție, este protejată de lege. Garofița Pietrei Craiului crește numai pe brânele stâncoase din Munții Piatra Craiului. Deși nu se știe originea acestei flori, ea a fost descoperită în urmă cu peste 150 de ani, de către doi botaniști ardeleni, Kotschy și Schott. Este important să menționăm faptul că această floare nu a mai fost găsită, în nici un alt loc din lume, nici măcar pe culmile vecine Pietrei Craiului.

Plante ocrotite de lege – Papucul Doamnei

Tot în anul 1933 a fost declarată ocrotită de lege și Papucul Doamnei. Această specie extrem de rară de orhidee este pe cale de dispariție în toată Europa. Papucul Doamnei se întâlneşte în păduri mai mult sau mai puţin umbroase, pe coaste sau pe terenuri calcaroase. Această floare poate ajunge până la o înălțime de doi metri, iar frunzele ei au o lungime de 6-12 cm şi o lățime cuprinsă între 2 și 4 cm.