Home » Life & Style » Timp liber » Totul despre floarea-cadavru: de ce este numită așa și cum se reproduce de fapt. Este extrem de rară

Totul despre floarea-cadavru: de ce este numită așa și cum se reproduce de fapt. Este extrem de rară

Alexandru Cazacu / 20.05.2021, 16:06
Totul despre floarea-cadavru: de ce este numită așa și cum se reproduce de fapt. Este extrem de rară

Nu mulți știu acest lucru, însă în lume există o floare foarte rară, cu un miros pestilent, care înflorește doar pentru 24 de ore, la intervale de mai mulți ani. Mai departe vă vom spune totul despre floarea-cadavru (Amorphophallus titanum).

Totul despre floarea-cadavru. De ce este numită așa și cum se reproduce

Cu siguranță nici o persoană nu ar vrea să miroase o astfel de floare, care în momentul când înflorește are un miros de șobolan mort. Cu toate acestea, există și mulți oameni care din curiozitate sau din alte motive, se înghesuie în grădinile botanice pentru a-i simți mirosul incredibil de urât. Asta deoarece, această plantă înflorește doar pentru 24 de ore, la intervale cuprinse între șapte și zece ani. Însă, în cazuri mai rare și în funcție de plantă, aceasta poate înflori și la intervale de doi sau trei ani.

După cum spuneam, floarea-cadavru emană un miros extrem de urât, care ar trebuie să atragă unele insecte, cu ajutorul cărora planta se poate reproduce.

Cum se reproduce floarea-cadavru

După ce atinge impresionanta înălțime de trei metri, Amorphophallus titanum scoate două la iveală două componente, esențiale pentru supraviețuirea sa. Mai exact, prima este bracteea (o fustă de culoare sângerie), care seamănă cu o petală circulară gigantică. Aceasta nu este altceva decât o frunză modificată, care seamănă cu o bucată de carne crudă, după cum susțin cei de la KQED Science.

A doua componentă a acestei plante este spadixul, care are o structură sub forma unei baghete de culoare galbenă, de unde vine și denumirea științifică a acestei flori de Amorphophallus titanum sau, în traducere ”falusul gigantic deformat” sau ”fără formă”

De ce este numită așa și cum se reproduce de fapt floarea-cadavru
De ce este numită așa și cum se reproduce de fapt floarea-cadavru

Trebuie să menționăm faptul că ambele componente prezentate mai sus sunt foarte importante pentru reproducerea florii-cadavru. Bracteea emana un miros care seamănă cu cel al unui animal mort, iar spadixul ajută la încălzirea florii, astfel încât duhoarea să fie împrăștiată cât mai bine. Aceste efecte atrag polenizatorii, insecte care își depun de obicei ouăle în animalele moarte, aflate în stare de putrefacție.

Când înflorește, Amorphophallus titanum emană un miros extrem de neplăcut

Atunci când înflorește, de la baza bracteei sunt eliberat nu mai puțin de 30 de substanțe chimice cu mirosuri care variază de la dulceag la mirosul unor animale moarte. Cu toate acestea reproducerea nu se realizează în aceste zone.

Atât florile masculine, cât și ce feminine sunt în interiorul plantei. Florile masculine arată ca niște coceni de porumb, iar cele feminine ca niște tulpini mici și bulboase.

Floarea cadavru
Floarea cadavru

În momentul în care floarea se deschide, florile feminine sunt pregătite să primească polen de la o altă floare din aceeași specie, devenind lipicioase, pentru a prinde grăunțele aduse de insectele păcălite că aici își vor găsi un loc bun de depunere a ouălor.

După această perioadă, florile masculine încep să emane polenul, care va fi transportat de anumite insecte la o altă floare-cadavru. Insectele își petrec ceva timp aici, acoperindu-se cu polen, pe care ulterior îl vor transporta la altă plantă.