Home » Life & Style » Legenda thailandeză despre pisici. Motivul pentru care morții erau îngropați într-o criptă lângă o pisică vie

Legenda thailandeză despre pisici. Motivul pentru care morții erau îngropați într-o criptă lângă o pisică vie

Ileana Mladinoiu / 28.01.2021, 17:27
Legenda thailandeză despre pisici. Motivul pentru care morții erau îngropați într-o criptă lângă o pisică vie

Pisica este, fără îndoială, unul dintre animalele care au generat cele mai extraordinare povești și legende diverse, în aproape toate țările. În Europa, mult timp, soarta și destinul pisicilor s-au schimbat dramatic, fiind asociate cu demoni, la fel ca alte obiecte de superstiție. Pisicile, înzestrate cu puteri terifiante, deveniseră întruchiparea răului, a misterului care se ascunde în umbră.

Ce rol joacă pisicile în budism

Pisicile sunt animale foarte importante pentru budism, o filozofie a vieții ghidată de învățăturile lui Buddha.

În această doctrină, pisicile sunt o reprezentare excelentă a spiritualității și transmit sentimente de calm și armonie în viața noastră. Prin urmare, ele sunt adesea asociate cu înțelepciunea și cunoașterea de sine.

Deoarece astfel de animale sunt asociate cu sentimente pozitive și conștiință înaltă, în special în Asia, este foarte obișnuit să le vedem în altare, chiar în picioare pe statuile  dedicate lui Buddha.

Legătura profundă și adevărată pe care o putem realiza cu pisicile i-a inspirat pe mai mulți călugări budiști să împărtășească cunoștințele lor despre puterea de vindecare a acestui animal.

Pisici
Pisici

Legenda budistă thailandeză despre pisici

Este important să clarificăm în prealabil că budismul este o filozofie foarte flexibilă în abordările sale, chiar dacă autoritatea religioasă se bazează pe texte sacre. Legenda budistă pe care o vom prezenta se bazează pe budismul Theravada, cea mai veche școală budistă.

În cartea lui Tamra Maew, există o poveste care spune că atunci când o persoană care a atins cele mai înalte niveluri de spiritualitate a murit, sufletul său s-a unit cu corpul unei pisici. În acest fel, sufletele oamenilor știau că în cele din urmă vor intra într-un plan mai luminat.

Motivați de această credință, poporul thailandez de atunci avea o altă tradiție, îngropându-i pe cei dragi decedați într-o criptă lângă o pisică vie. Cripta avea un fel de „gaură” prin care pisica putea ieși. Când pisica a ieșit, oamenii credeau că sufletul persoanei iubite era deja conectat la animal și că se pregătea pentru o ascensiune.

Fo Guang Shan consideră că pisicile sunt ca oamenii care au atins deja iluminarea. Acest lucru se datorează faptului că aceste animale sunt total libere, fac ceea ce vor, când vor și nu se obosesc să mulțumească pe nimeni altul decât pe ele însele

De asemenea, nu sunt dominate de ego-ul lor. Sunt foarte loiale, credincioase și buni tovarăși.

Pisicile oferă dragoste necondiționată

Chiar dacă  nu își arată sentimentele la fel de deschis ca și câinii, de exemplu, sunt incredibil de iluminate. Numai oamenii care știu să aprofundeze sinele interior, cu respect și dăruire, se pot bucura de dragostea lor necondiționată.

Se spune că pisicile sunt niște călugări mici care meditează și sunt capabili să aducă armonie unei case.

Pentru ordinea budistă a lui Fo Guang Shan, de exemplu, ei sunt ca oamenii care au ajuns la iluminare.

Sigur că nu avem nevoie de o mulțime de motive pentru a ne iubi pisicile. Acest sentiment este construit în mod natural, ele devin buni prieteni și tovarăși. De multe ori se referă la mari regi, așa cum ne arată legendele budiste, și suntem fericiți că putem trăi cu astfel de animale evoluate și înțelepte.

Momentele trăite alături de pisicile noastre sunt de neuitat și ele vor fi mereu prezente, indiferent de căile pe care vom merge prin viață.