Home » Life & Style » Ce poți vizita în Valea Hârtibaciului, un loc superb din România unde nu ajunge foarte multă lume. FOTO

Ce poți vizita în Valea Hârtibaciului, un loc superb din România unde nu ajunge foarte multă lume. FOTO

Balan Daniel / 19.11.2021, 15:06

Întotdeauna, zona Transilvaniei a fost una de poveste, iar acest lucru îl demonstrează de fiecare dată miile de turiști care ajung acolo în fiecare an. Plină de foarte multe locuri de basm, Valea Hârtibaciului se numără printre ele. Află ce îți poate oferi acest loc magic.

Valea Hârtibaciului: un loc de poveste pe care nu trebuie să îl ratezi

Locurile pline de povești se află la tot pasul în Transilvania, iar Valea Hârtibaciului este unul dintre ele. Aceasta este situată între Brașov, Sibiu și Sighișoara, unde poți regăsi sate săsești parcă uitate de vreme. Tradițiile la rândul lor sunt respectate în continuare și foarte iubite de locuitori, dar și de către turiști atunci când ajung în acest loc de basm.

Aflată de-a lungul râului Hârtibaci, acesta din urmă începe cursul din pădurea Băruțului, din județul Brașov și se continuă prin Agnița, Ncrich, Hosman și multe alte sate pe o distanță de 90 de kilometri, până la Cibin unde își varsă apele. Pajiști sălbatice pot fi observate deoparte și de cealaltă, acolo unde vara pot fi observat flori frumos colorate care se înalță semeț din iarba verde, formând un contrast natural cu aceasta.

Valea Hârtibaciului adăpostește și acvila țipătoare mică, care în fiecare vară se întoarce în aceeași zonă. Pe lângă atracțiile naturale ale zonei care cu siguranță te vor uimi, poți face o plimbare cu Mocănița, pentru că și aici se regăsește o astfel de experiență. Traseul acesteia are o lungime de 8 km și se întinde de la Cornățel la Hosman și reprezintă vechea cale ferată ce leagă Sibiu de Sighișoara.

valea hârtibaciului
Pe Valea Hartibaciului te poti plimba cu Mocanita

Lucruri inedite pe care le poți descoperi în zonă

Ciclismul poate reprezenta încă o activitate de mare interes a zonei, pentru că acolo se află foarte multe trasee pentru acest sport. Unul dintre cele mai populare trasee este Drumul naturii și se întinde între Sibiu și Agnita. Din punct de vedere arhitectural, cu siguranță nu vei putea să treci fără să remarci bisericile fortificate săsești.

Absolut în fiecare sat se paote regăsi cel puțin una, astfel că acestea erau locul de refugiu al localnicilor atunci când invadatorii apăreau la orizont. În prezent, acestea au devenit atracții turistice, iar ceea ce le face și mai fascinante este faptul că fiecare are o poveste, iar odată ajuns între turnurile lor, vei rămâne fără respirație atunci când vei putea observa panoramele pe care le oferă. Tot aici poți regăsi și cea mai veche casă construită din România. Locuința din Alțâna a fost construită în anul 1508.

Locul este înțesat de obiective turistice, astfel că nu trebuie să mergi în alt loc pentru a descoperi noi atracții. Agnita spre exemplu este singurul oraș de pe Valea Hârtibaciului. Acesta a fost construit în secolul al XIII-lea, iar nenumărați cizmari, croitori și tăbăcari se regăseau în zonă. Această localitate a fost una dedicată meșteșugarilor în perioada comunismului.

Localitatea Nocrich datează din anul 1263, iar o biserică în stil romanic a fost ridicată ulterior. La începutul anilor 1800, aceasta a fost cuprinsă de flăcări, iar în locul ei a fost construită biserica ce poate fi regăsită și astăzi. Tot aici poate fi regăsită și casa familiei Bruckenthal, astfel că Samuel von Bruckenthal s-a născut și a crescut aici.