Home » Când, unde, cum » Ce obiective turistice trebuie să vezi neapărat dacă mergi în Sighișoara. FOTO

Ce obiective turistice trebuie să vezi neapărat dacă mergi în Sighișoara. FOTO

Manolică Anca / 03.10.2021, 14:13

Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase și vizitate orașe din România, una dintre puținele cetăți medievale din Europa care încă mai sunt locuite. O locație superbă, cu o arhitectură deosebită, încărcată de istorie și un pitoresc aparte. Ce obiective turistice trebuie să vezi în Sighișoara.

Despre orașul Sighișoara

Grație arhitecturii sale, a poziției și a ambianței geografice, orașul a fost numit încă de la sfârșit de secolul XIX „Perla Transilvaniei”. Schița orașului-cetate este ca cea a orașelor germane întemeiate în evul mediu târziu.

Aflată în inima Transilvaniei, în județul Mureș, Cetatea medievală a Sighișoarei este legată istoric de tatăl lui Vlad Țepeș, Vlad Dracul. El a locui aici între anii 1431 și 1435, așteptând momentul perfect pentru a urca pe tronul Țării Românești. S-ar părea că în această perioadă (în 1431) s-a născut la Sighișoara Vlad Țepeș.

Obiective turistice pe care trebuie să le vezi neapărat în Sighișoara

  • Cetatea Sighișoara

Cetatea Sighișoara
Cetatea Sighișoara

Sighișoara este una dintre puținele cetăți medievale care sunt încă locuite, fiind înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Este construită pe două „etaje”, sus regăsindu-se Biserica din Deal și Școala, iar la bază fiind clădirile cetății. Zidurile au fost ridicat în secolul al XIV-lea, cu înălțimi între 4 și 14 metri, având din loc în loc turnuri de apărare care aparțineau diferitelor bresle meșteșugărești.

Din cele 14 turnuri care au existat, astăzi mai sunt doar 9. Cel mai important a devenit și simbolul Sighișoarei, Turnul cu ceas, cu 7 figurine care reprezintă zilele săptămânii.

  • Obiective turistice în Sighișoara. Turnul cu ceas

Obiective turistice în Sighișoara. Turnul cu ceas
Obiective turistice în Sighișoara. Turnul cu ceas

Înalt de 64 de metri, acesta se regăsește în partea sud-estică a fortificației. Este unul dintre cele două turnuri de poartă ale Cetății, dominând piețele Orașului de Sus și Orașului de Jos. Față de restul turnurilor Cetății, acesta nu a aparținut niciunei bresle, ci a fost al autorității publice, aici avându-și sediul Sfatului Orășenesc. Partea inferioară a turnului datează din secolul XIV, în timp ce nivelurile superioare au fost construite ulterior.

  • Biserica Mănăstirii Dominicane

Biserica Mănăstirii Dominicane 
Biserica Mănăstirii Dominicane

A fost pentru prima dată menționată documentar în 1298, ca aparținând călugărilor dominicani, până la alungarea acestora și trecerea sașilor la lutheranism. Forma din prezent a căpătat-o după marele incendiu din 1676. În patrimoniu are, printre altele, o cristelniță de bronz turnată în 1440 și 39 de covoare orientale confecționate în secolele XVI-XVII.

  • Obiective turistice în Sighișoara. Biserica din Deal

Biserica din Deal
Biserica din Deal

Este construită pe un platou, în locul cel mai înalt al Dealului Cetății, fiind una din puținele biserici din Transilvania cu criptă sub cor. La exterior se remarcă portalul sudic (1428) și grupul de patru statui de pe contraforții sudici ai corului reprezentând „Închinarea Magilor”.

În interior se păstrează fragmente de pictură din perioada 1380-1520. De asemenea, sunt păstrate valoroase piese de mobilier gotic, din piatră, printre care tabernacolul. Stranele din cor (1523) sunt realizate de un cunoscut atelier de mobilier renascentist din Sighișoara, condus de Johannes Reychmut.

  • Turnul Croitorilor și alte turnuri din Sighișoara

Obiective turistice în Sighișoara. Turnul Croitorilor
Obiective turistice în Sighișoara. Turnul Croitorilor

A fost ridicat în secolul al XV-lea, ca loc de depozitare, însă în cazul unui pericol iminent, cele două ganguri se puteau închide cu porți metalice. În anul 1676, incendiul iscat a dus la explozia prafului de pușcă ce era depozitat la interior, distrugând partea superioară a turnului. Iată multe alte turnuri cunoscute și apreciate ca obiective turistice:

  • Turnul Fierarilor a înlocuit un turn mai vechi, cel al Bărbierilor
  • Turnul Măcelarilor are bastion de artilerie, construit în secolul al XV-lea
  • Turnul Cojocarilor, din secolul al XIV-lea, delimitează mica poartă Torle
  • Turnul Frânghierilor
  • Turnul Cositorarilor, unul dintre cele mai mari turnuri ale Cetății
  • Turnul Țesătorilor – a fost dărâmat, iar cu pietrele sale s-a făcut pavajul cetății;
  • Turnul Aurarilor – se afla lângă Biserica din Deal, dar a ars în urma unul trăsnet, în locul lui fiind construită o sală de gimnastică a liceului din apropiere, care a devenit apoi capela cimitirului de lângă ea;
  • Turnul Lăcătușilor și  Turnul Dogarilor – situate cândva între Turnul Cizmarilor și Turnul Fierarilor;
  • Turnul Pescarilor – se află pe malul râului lângă moară, în exteriorul cetății;
  • Casa Vlad Dracul

Casa Vlad Dracul
Casa Vlad Dracul

Aceasta se regăsește în Piața Turnului Sfatului, unde se presupune că a locuit, până la 4 ani, Vlad Țepeș. Aici funcționează în prezent un restaurant.

  • Obiective turistice în Sighișoara. Scara acoperită a școlarilor

Scara acoperită a școlarilor
Scara acoperită a școlarilor

Aceasta a fost construită pentru a le ușura elevilor accesul spre Școala din Deal. Are 175 de trepte și pe fațadă s-au imitat elemente din epoca Renașterii.