Home » Când, unde, cum » Top 8 cele mai frumoase turnuri cu ceas din lume. Unde se află și ce povești incredibile au

Top 8 cele mai frumoase turnuri cu ceas din lume. Unde se află și ce povești incredibile au

Cojocaru Cristian / 26.08.2021, 17:40

În întreaga lume există turnuri cu ceas însă unele dintre ele sunt de-a dreptul spectaculoase. Află care este topul acestor construcții menite să treacă proba timpului la propriu și la figurat.

Care sunt cele mai spectaculoase turnuri cu ceas din lume

Înălțimea, detaliile spectaculoase dar și mecanismele impozante ale ceasurilor care se află pe ele, le fac să fie unele dintre cele mai apreciate puncte turistice ale lumii, de sute de ani. Cu siguranță puțini dintre voi știu că, de fapt, actualele cadrane ale ceasurilor nu a fost așa dintotdeauna.

Dacă anterior bătăile clopotelor anunțau momente importante ale zilei, marcând începutul sau sfârșitul zilei de muncă, acum acestea sunt folosite doar ca și atracții turistice. Înălțimea turnurilor are la bază că acestea să poată fi văzute de la depărtare. Anii au trecut și, oamenii au dezvoltat noi mecanisme de măsurare a timpului, creând noi metode de a afișa ora exactă. Astfel că scopul organizatoric ale acestor turnuri s-a transformat într-unul de punct de întâlnire, reper social și vizite.

Big Ben, Londra

Sunt mari șanse ca acesta să fie cel mai cunsocut turn cu ceas din lume. El reprezintă un simbol al Marii Britanii, fiind pe locul trei în lume ca și înălțime, măsurând 96 de metri. Big Ben este numle de alint dat clopotului de 13,5 tone din turnul palatului Westiminster care este totodată și sediul Parlamentului britanic.

Stilul acestuia este neogotic și se înalță pe malul Tamisei din luna mai 1859. Ceasul cu cadran din opal este al patrulea ca mărime din lume, iar la doar două luni după ce a fost pus în funcțiune, o defecțiune l-a oprit din bătăi pentru o perioadă de patru ani. A doua oară când bătăile ceasului s-au mai oprit a fost în timpul Primului Război Mondial.

În anul 1880, un parlamentar care a refuzat să jure credință regelui său, a fost întemnițat pentru o noapte în celebrul turn. Turnul a fost redenumit în Turnul Elisabeta în anul 2012, în onoarea Reginei Elisabeta a II-a și singurii care îl pot vizita sunt cetățenii care au obținut o autorizație specială.

Torre del Reloj, Cartagena, Columbia

Turnul din Columbia mai este denumit și Boca del Puente și reprezintă intrarea în vechiul oraș Cartagena de Indias, fiind una dintre cele mai asaltate destinații turistice ale statului. El se situează între Plaza de Independencia și Plaza de los Coches și a fost construi în anul 1888. Pedro de Heredia este fondatorul orașului, iar turnul veghează asupra statuii acestuia.

Ceasul astronomic din Praga, Cehia

Capitala Cehiei se poate lăuda la rândul său cu un astfel de turn. În spatele ceasului se află și o legendă potrivit căreia, ceasornicarul Hanuš a construit în anul 1410 respectivul orologiu, a fost orbit pentru a nu realiza niciodată un alt model mai frumos, în oricare alt oraș. În semn de răzbunare, celebrul ceasornicar ar fi stricat mecanismul care, a pornit după aproape un secol.

Respectivul ceas nu arată doar ora ci și poziția Soarelui și a Lunii, precum și semnele zodiacale. Totodată, la fiecare 60 de minute, începând cu ora 9 dimineața și până la 9 seara, un spectacol fascinant ale unor figurine animate are loc. Astfel, apar în scenă cei 12 apostoli, un schelet care întoarce o clepsidră și trage o frînghie, toate acestea reprezentând păcatele capitale.

turnuri cu ceas
Turnurile cu ceas au fost construite in urma cu sute de ani si rezista cu gratie trecerii timpului

Turnul Sultan Abdul Samad, Moorish, Malaezia

În Malaezia, în Piața Merdeka se află încă un astfel de turn care reprezintă reperul civilizației occidentate. Architectul A.C. Norman, care călătorise în India, a avut grijă să ofere acestui turn un stil maur, iar în vârf având un dom auriu. În anul 1897 a avut loc finalizarea construcției, iar steagul britanic a fluturat acolo până în data de 31 august 1957, atunci când Malezia a devenit independentă.

Turnul Spasskaya, Moscova, Rusia

Culoarea roșie a cărămizilor folosite dar și turnul de 71 de metri care a fost proiectat de Pietro Antonio Solari în anul 1491, fac din clădirea Kremlinului o construcție foarte impozantă. Ceasul care se regăsește pe turn a fost realizat de către Christopher Gollueya, fiind adăugat în anul 1625, iar acesta cântă din 15 în 15 minute. Un incendiu ulterior a devastat ceasul care a fost refăcut în totalitate.

Glockenspiel, München, Germania

Stilul neogotic poate fi întâlnit și în cazul ceasului de pe primăria capitalei landului Bavaria. În fiecare zi la ora 11 dimineața, 12:00 și 17:00, cele 43 de clopote ale sale anunță ora exactă încă din anul 1908. Totodată, 32 de figurine redau nunta Ducelui Wilhelm al V-lea cu Renta de Lorraine.

Turnul veneţian cu orologiu din aur

În Veneția poate fi găsit încă un astfel de turn, chiar în Piața San Marco. Acesta a fost construit în stil renascentist, datând încă din secolul al XV-lea. Cadranul este din aur și email albastru, iar la fiecare 60 de minute, un panou lateral se deschide pentru ca un carusel cu statui din lemn să poată trece. Respectivul carusel reprezintă Nașterea Domnului și Magii de la Răsărit.

Turnul cu figurine din Sighişoara

Inclusiv în România poate fi întâlnit un astfel de turn care a fost construit în secolul al XIV-lea. El este cel mai masiv dintre cele nouă turnuri de apărare ale cetății, care ulerior a fost primărie, trezorerire și judecătorie. Inițial, mecanismul ceasului a fost din lemn, acesta fiind înlocuit cu unul din metal în anul 1648. Ceasul este ornamentat cu figurine din lemn pictate care reprezintă zeitățile romane dedicate fiecărei zi a săptămânii, ziua, noaptea și justiția.