Home » Când, unde, cum » Apartamentul secret din Turnul Eiffel. Unde se află de fapt și cum arată

Apartamentul secret din Turnul Eiffel. Unde se află de fapt și cum arată

Manolică Anca / 07.06.2021, 13:52
Apartamentul secret din Turnul Eiffel. Unde se află de fapt și cum arată

Probabil unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din întreaga lume, ascunde încă multe secrete. Construcţia simbolului parizian a început în ianuarie 1887 şi a durat doi ani, două luni şi cinci zile. Deși obiectivul este vizitat anual de milioane de turiști, nu foarte mulți au aflat despre apartamentul secret din Turnul Eiffel. Are o vedere spectaculoasă.

Apartamentul secret din Turnul Eiffel

Cine nu și-ar dori să locuiască deasupra Parisului, chiar în inima oraşului? Cu siguranță mulți dintre noi. Iar când s-a aflat de existenţa unui asemenea apartament, burghezi, nobili, bogătaşi şi fel de fel de celebrităţi au oferit sume fabuloase pentru a-l închiria chiar și pentru o noapte. Însă, de fiecare dată, răspunsul a fost „Nu”.

Și totuși, cine este proprietarul? Ei bine, apartamentul secret din Turnul Eiffel aparține chiar arhitectului impozantei construcții, Gustave Eiffel. La scurt timp după ce a inaugurat-o, în 1889, el a dezvăluit că în vârful acesteia şi-a construit un mic apartament, stârnind invidia elitei pariziene.

Unde se află și cum arată apartamentul

Apartamentul secret din Turnul Eiffel se regăsește la nivelul al treilea, la 276 metri deasupra pământului. Chiar dacă spațiul are aproximativ 100 de metri pătraţi, se pare că acesta nu avea dormitor și se crede că Gustave Eiffel nu își petrecea nopțile aici.

Apartamentul, într-o fotografie mai veche
Apartamentul, într-o fotografie mai veche

Spre deosebire de grinzile industriale din oțel care alcătuiesc turnul, apartamentul a fost mobilat simplu și util. Acesta avea o sufragerie, mobilată cu o masă, trei birouri, o canapea şi un pian. Avea, de asemenea, o bucătărie şi o baie cu o chiuvetă şi o toaletă separată. Pereții erau acoperiți cu tapet în culori calde. Separat, micul apartament mai avea trei zone de laborator doate cu echipamente pentru diverse experimente.

A primit multe oferte, dar nu a cedat presiunilor

Se spune că Gustave Eiffel a primit foarte multe oferte din partea unor oameni bogați pentru a închiria apartamentul, chiar și pentru o noapte, însă nu a cedat niciodată presiunilor.

Le-a refuzat pe toate, preferând să foloseasca spațiul pentru a se relaxa, pentru a lucra, dar și pentru a-și petrece serile alături de oameni de prestigiu. Însuși Thomas Edison se număra printre prietenii care îl vizitau la apartament, care se spune că i-a dăruit un fonograf, una dintre mașinile inventate de el.

Gustave Eiffel avea propriul apartament în Turn
Gustave Eiffel avea propriul apartament în Turn

Poate fi vizitat apartamentul secret din Turnul Eiffel?

După ce ani de zile a fost în afara programului de vizitare, astăzi spațiul este deschis publicului. Vizitatorii care cumpără un bilet în Turnul Eiffel, pot admira printr-o fereastră figurile din ceară, în mărime naturală, ale lui Eiffel, Edison şi Claire, fiica arhitectului, expuse în sufragerie. Potrivit Atlas Obscura, aici se regăsește o mare parte din mobila originală, de la 1889, ce poartă amprenta faimosului inginer.

Turnul Eiffel a fost construit între anii 1887-1889, inaugurat pe 31 martie 1889 și deschis pentru public în 6 mai. În 28 noiembrie 2002, turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator. Turnul are 300 de m înălțime, fără antena din vârf, care mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Este proiectat pe trei niveluri: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, la ultimul nivel putându-se ajunge exclusiv cu liftul.