Home » Când, unde, cum » Turnul Eiffel – 5 lucruri extraordinare. Ce înălțime atinge de fapt

Turnul Eiffel – 5 lucruri extraordinare. Ce înălțime atinge de fapt

Manolică Anca / 07.05.2021, 10:57
Turnul Eiffel – 5 lucruri extraordinare. Ce înălțime atinge de fapt

Turnul Eiffel este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate obiective turistice din Franța și din toată lumea. Hulit la început de parizieni, care nu au apreciat structura de metal concepută de Gustave Eiffel, astăzi Turnul din Paris a devenit un simbol de preț al capitalei Franței.

Turnul Eiffel, simbolul capitalei Franței

Turnul Eiffel este una dintre cele mai faimoase obiective turistice din toată lumea. Construit pe un schelet de oțel ce măsoară 324 de metri înălțime, turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost proiectat de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați ai Eiffel și Co. Deși s-a arătat destul de reticent în privința proiectului la început, Gustave Eiffel a devenit mai apoi un mare susținător al său și a cumpărat brevetul.

Turnul, care îi poartă și numele, a fost construit între anii 1887-1889, inaugurat pe 31 martie 1889 și deschis pentru public în 6 mai. În 28 noiembrie 2002, turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator. Turnul are 300 de m înălțime, fără antena din vârf, care mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Este proiectat pe trei niveluri: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, la ultimul nivel putându-se ajunge exclusiv cu liftul.

Turnul Eiffel a fost inaugurat pe 31 martie 1889
Turnul Eiffel a fost inaugurat pe 31 martie 1889

Lucruri extraordinare despre simbolul Parisului

1. Conform planurilor inițiale, turnul Eiffel ar fi trebuit să fie contruit la Barcelona, însă proiectul a fost respins de autorități. În final, proiectul a fost acceptat la Paris, urmând ca turnul să fie inaugurat în anul Expoziției Internaționale din 1889.

2. În ziua inaugurării Turnului Eiffel, Gustav Eiffel a invitat un grup de oficiali și personalități cunoscute să îl admire din vârful său, însă cum lifturile nu erau încă instalate, au trebuit să urce toate cele 1710 scări.

3. A fost gândit inițial ca o structură temporară, ce ar trebuit demolat după 20 de ani. Însă, în anul 1909, s-a luat decizia de a se păstra, fiindcă devenise o antenă radio foarte utilă. Alegerea s-a dovedit a fi una foarte bună, ba chiar salvatoare, pentru că, în timpul bătăliei pentru Marna din Primul Război Mondial, antena de pe turn a folosit pentru a trimite ordinele către trupele franceze, în timp ce radioemițătoarele au reușit să blocheze comunicațiile germane.

4. Turnul Eiffel a avut un rol important și în Al Doilea Război Mondial. Înainte ca nemții să ocupe capitala franceză, parizienii au tăiat cablurile lifturilor. În acest fel, dacă Hitler voia să ajungă în vârful turnului, trebuia să urce toate acele scări. Când Aliații au invadat Franța în 1944 și se apropiau de Paris, Hitler dar ordin de a fi demolat turnul (și, de fapt, de a fi distrus orașul), dar guvernatorul militar Dietrich von Choltitz a refuzat să respecte acest ordin.

5. La momentul contruirii, turnul era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea acestuia presupune utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare șapte ani. În funcție de temperatura aerului, Turnul Eiffel își modifică înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.