Home » Life & Style » Ce rugăciune se spune către Sfinții Constantin și Elena. Este grabnic ajutătoare pentru cei aflați la necaz

Ce rugăciune se spune către Sfinții Constantin și Elena. Este grabnic ajutătoare pentru cei aflați la necaz

Voicu Costin / 21.05.2022, 11:16
Ce rugăciune se spune către Sfinții Constantin și Elena. Este grabnic ajutătoare pentru cei aflați la necaz

Sărbătoarea Sfinților Împăraţi Constantin şi Elena este una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox al lunii mai 2022. Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, pe data de 21 mai. Peste 1.8 milioane de români își serbează ziua onomastica cu acest prilej. Ce rugăciune pot rosti credincioșii pentru a fi ajutați de cei doi mari sfinți ai bisericii ortodoxe?

Rugăciune pe care credincioșii să o rostească pe 21 mai

Se crede că rugăciunea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este ajutătoare pentru toți credincioșii. Ei pot rosti rugăciunea către cei doi sfinți pe dată de 21 mai și nu numai.

„Sfinților Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noștri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi şi ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă, neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toți să ne întărească în credința, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”, aceasta este cea mai puternică rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, potrivit doxologia.ro.

Cine a fost împăratul Constantin

Constantin cel Mare a fost un împărat roman între 306 și 337, devenind conducătorul Imperiului Roman după ce l-a înfrânt pe Maxentiu și Liciniu. El s-a născut în anul 272 și a murit în anul 337.  Conform legendei, în toamna anului 312, chiar înainte de lupta cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer o cruce, iar deasupra ei scria mesajul „prin acest semn vei birui”.

În cursul acelei nopți i s-a arătat în vis Mântuitorul cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, pentru a-i proteja. A urmat sfatul și a câștigat bătălia. La fel ca și multe personalități istorice cu credinţă în Dumnezeu, Constantin a fost un apărător al ordinii: furtul, crima, adulterul, abandonarea copiilor etc. erau pedepsite foarte dur. Împăratul însuși, pus în față respectării principiilor legii, a fost nevoit să-și execute fiul din prima căsnicie, care ar fi avut relații intime cu Fausta, soția împăratului. Mai târziu, atunci când acuzația de adulter s-a dovedit neîntemeiată, Constantin și-a executat și soția, după 19 ani de căsnicie.

La câteva zile după Paștele din anul 337, Constantin s-a îmbolnăvit. Atunci a decis să treacă cu adevărat la creștinism și a fost botezat de episcopul de Cezareea. După botez, împăratul a purtat numai hainele albe de neofit. Împăratul a decedat de Rusalii, în același an. Trupul sau a fost purtat pe catafalc până la Constantinopol, unde a fost expus în față palatului imperial.

Cine a fost Elena

Mama lui Constantin, Flavia Iulia Helena, a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus. A fost o femei extrem de credincioasă, care a făcut pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene. Ea a găsit moaștele Sfintei Cruci a lui Hristos. Se spune că în timp ce era în pelerinaj, ea a văzut oameni care duceau un mort pe o colină cu 3 cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.