Home » Life & Style » Ce s-a ales de fabrica în care se produceau țigări Carpați și Snagov

Ce s-a ales de fabrica în care se produceau țigări Carpați și Snagov

Alexandru Cazacu / 07.05.2021, 15:08
Ce s-a ales de fabrica în care se produceau țigări Carpați și Snagov

Cu siguranță, mulți dintre fumătorii își aduc aminte cu nostalgie de vremurile în care puteau cumpăra țigări Carpați și Snagov din magazine. Dar ce se întâmplă acum cu fabrica care producea țigările românești?

Ce s-a ales de fabrica în care se produceau țigări Carpați și Snagov

Fabrică de Țigarete din Sfântu Gheorghe și-a încetat activitatea în urmă cu 10 ani. Se pare că acum, autoritățile locale din municipiu vor cumpăra fosta fabrică, pentru a o transforma într-un centru interactiv de știință și divertisment, după modelul ”Palatului minunilor” din capitala Ungariei, scrie Agerpres.

Conducerea Primăriei din Sfântu Gheorghe susține că semnarea contractului se va face cel mai probabil, săptămâna viitoare, la suma de 4,9 milioane de euro, autoritățile locale exercitându-și dreptul preempțiune asupra terenurilor și clădirilor deținute de societatea Galaxy Tabacco SA București, scoase la licitație de către lichidatorul judiciar.

În cadrul unei conferințe de presă de joi, Antal Arpad, primarul din Sfântul Gheorghe, a declarat că imobilul va fi reabilitat și introdus în circuitul public, o parte din acesta urmând să fie destinat copiilor și tinerilor pentru organizarea de evenimente, cursuri și activități, după modelul ”Palatului minunilor” din Budapesta.

Fabrica de Țigarete, construită la începutul anilor 1900

La conferința de presă a fost prezent și viceprimarul municipiul Sfântul Gheorghe, Kelemen Hunor. Acesta a subliniat faptul că, fosta Fabrică de Țigarete, construită pe la începutul anilor 1900, este un monument istoric și a apreciat efortul bugetar al autorităților locale de a salva această clădire.

„Mă bucur că municipiul Sfântu Gheorghe face un efort bugetar și reușește să cumpere această clădire sau acest complex de clădiri, fiindcă astfel va intra în circuitul public, nu se va demola, nu se vor construi aici niște blocuri de locuințe. E nevoie și de cartiere de locuințe, dar nu în centrul orașelor și după renovare, după un proiect care urmează să fie pus pe hârtie, va intra în circuitul public pentru copii, pentru tineri, pentru scopuri culturale, educative”, a declarat viceprimarul, Kelemen Hunor.

După ce a produs mai mulți ani la rând țigări precum Carpați, Snagov și Mărășești, în 2011, Fabrica de Țigarete din Sfântul Gheorghe și-a încheiat activitatea din cauza suspendării autorizației de producție și comercializare. Câțiva ani mai târziu compania a intrat în insolvență din cauza datoriilor la bugetul de stat.

Ce s-a ales de fabrica în care se produceau țigări Carpați și Snagov
Ce s-a ales de fabrica în care se produceau țigări Carpați și Snagov

Autoritățile din Sfântu Gheorghe au achiziționat mai multe imobile și terenuri

Potrivit primarului din Sfântul Gheorghe, în ultimii 15 ani, autoritățile locale au achiziționat mai multe imobile și terenuri, sporind astfel averea comunității locale. Printre acestea se numără și fostul IAS de la Câmpu Frumos, unde a fost construit Parcul Industrial Casa Bene, în care a fost amenajat Muzeul Cinegetic. De asemenea, autoritățile locale au mai cumpărat și fostul sediu al Băncii Naționale Române, fostul hotel Bodoc, dar și fosta clădire Romtelecom.

Dar autoritățile local din Sfântul Gheorghe nu se opresc aici, deoarece vor să intre și în posesia Casei de Cultură a Sindicatelor, dar și a sediului Poșetei Române, clădiri care sunt într-o stare foarte proastă.