Home » Life & Style » Ce să nu faci după detartraj – 5 obiceiuri interzise

Ce să nu faci după detartraj – 5 obiceiuri interzise

Bucur Ioana / 12.10.2020, 12:42

Vizita la medicul stomatolog nu este niciodată ieftină. De aceea, este important să știm ce trebuie să facem și ce trebuie să evităm după fiecare procedură făcută de specialiști. Iată care sunt cele 5 obiceiuri strict interzise după detartraj.

Ce să nu faci după detartraj

Indiferent de cât de riguroși suntem când vine vorba despre igiena orală și sănătatea danturii, apariția depunerilor de tartru pe dinți este inevitabilă. Pentru a evita formarea cariilor, pe lângă rutina zilnică de igienizare, medicii stomatologi recomandă detartrajul, măcar de două ori pe an.

Detartrajul este o procedură ce trebuie efectuată doar de medicul stomatolog, care va folosi, pentru a îndepărta cea mai mare parte a depunerilor, un aparat cu ultrasunete și instrumente manuale, pentru a elimina resturile. Dacă este făcut corect, detartrajul va lăsa suprafața dinților netedă și curată. Pentru a beneficia pe deplin și pentru o perioadă cât mai lungă de efectele procedurii, trebuie respectate câteva reguli.

Cinci obiceiuri interzise în primele zile după detartraj

După detartraj, suprafața dinților este sensibilă. De aceea, medicii stomatologi recomandă un set clar de reguli de respectat. Astfel, în primele două-trei zile după procedură, trebuie să ne spăăm pe dinți după fiecare masă. Alege o periuță de dinți moale și o pastă ce conține fluor. După o săptămână, se poate trece la o perie de duritate medie. Fumătorilor li se recomandă să evite țigările cel puțin două zile după detartraj. Altfel, smalțul dinților, abia curățati, se poate înnegri. În aceeași perioadă trebuie evitate și produsele ce pot provoca creșterea sensibilității dentare – alimente dulci, acre, calde sau reci -, precum și cele ce conțin o cantitate mare de pigmenți roșii.

Ce să nu faci după detartraj - 5 obiceiuri interzise
Ce să nu faci după detartraj – 5 obiceiuri interzise

Ce alimente sunt interzise după detartraj

Mâncarea poate deveni cel mai mare dușman al dinților, în primele zile după detartraj. Este recomandat să evităm orice aliment ce ar putea intra în gingii sau rămâne între dinți, precum chipsurile, popcorn-ul, nucile, migdalele etc. Fructele confiate, ciocolata și chiar și carnea mai ațoasă nu sunt recomandate în această perioadă, pentru că se pot lipi de dinți. Pe lista alimentelor interzise după detartraj se găsesc și mâncărurile și băuturile acide – roșiile, murăturile, sucul de fructe, vinul roșu -, dar și preparatele picante. Mâncărurile fierbinți sau de abia scoase din frigider sunt pe lista de alimente interzise după detartraj, deoarece e posibil să vă provoace durere.

Cum păstrezi pentru o perioadă cât mai lungă efectele benefice ale detartrajului

Lupta împotriva formării depunerilor de tartru începe cu periajul. O igienă orală corectă elimină placa bacteriană și previne, astfel, depunerile de tartru. Medicii stomatologi recomandă periajul de cel puțin două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare.

  • Ața dentară. Știai că aproximativ 80% din depuneri se acumulează în gropile, canalele și șanțurile de pe suprafața dinților și în spațiile dintre aceștia? Folosirea aței dentare permite înlăturarea resturilor de mâncare din zonele în care periuța de dinți nu ajunge.
  •  Apa de gură. Folosirea regulată a apei de gură ce conține fluor poate ajuta la prevenirea problemelor dentare. Atenție! Aceasta nu trebuie utilizată imediat după periaj, pentru că va îndepărta tot fluorul rămas de la pasta de dinți. După utilizarea apei de gură nu trebuie să consumi nimic timp de 30 minute.