Home » Life & Style » Ce trebuie să faci cu anafura mucegăită sau uscată. Nu trebuie aruncată sub nicio formă la gunoi

Ce trebuie să faci cu anafura mucegăită sau uscată. Nu trebuie aruncată sub nicio formă la gunoi

Voicu Costin / 04.04.2022, 17:01
Ce trebuie să faci cu anafura mucegăită sau uscată. Nu trebuie aruncată sub nicio formă la gunoi

Numim anafură bucăţelele din prescurile care au fost aduse și oferite de către credincioși, cu scopul de fi săvârșită Dumnezeiască Liturghie. După momentul cel mai important al Liturghiei, cel al epiclezei, în care pâinea şi vinul sunt prefăcute în Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos prin venirea Duhului Sfânt, preotul invocă mijlocirea Maicii Domnului. Ce facem când anafura mucegăiește?

Cum se ia anafură?

În viaţa de zi cu zi, anafura este împărţită de către preot la sfârşitul dumnezeieştii Liturghii, evlavia creştină prevăzând condiţia de a nu fi mâncat nimic în acea zi, înainte de a o consuma. Mai mult, credincioşii, pentru a pune bun început şi zilelor în care nu participă la Liturghie, după ce s-au spălat şi şi-au făcut rugăciunea, iau anafură. Este un mod bun de a continua starea de rugăciune din cadrul Sfintei Liturghii, gustarea din anafură devenind, astfel, un act duhovnicesc care trebuie însoţit de rugăciune şi fapte bune.

„Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, binecuvântează, Doamne, pâinea acesta, anafură sfinţilor tăi”.

Din textul Liturghierului ne dăm seama că anafură este pâine binecuvântată şi nu sfinţită, care simbolizează pe Maică Domnului, cea care a primit în pântecele său pe Mântuitorul Iisus Hristos. Nu întâmplător, rânduiala liturgică prevede că anafura să fie făcută din prescura din care a fost scoasă mirida Maicii Domnului, potrivit doxologia.ro.

În zilele noastre, anafură este luată după împărtășire. Credincioșii care nu s-au împărtășit, dar au participat la Sfânta Liturghie și nu au mâncat nimic în dimineață aceea, o pot lua după ce s-au miruit. Cei care au mâncat o pot lua acasă și o pot consuma numai pe nemâncate.

Important este să nu ne oprim doar la ea și să uităm de împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. În cadrul Sfintei Liturghii, preotul nu ne invită niciodată să luăm anafură, însă cu potirul în mâna el spune: Apropiați-vă! Creștinului căruia îi este foame de Hristos, răspunde poftirii. El nu trebuie să așeze nimic în locul Trupului și Sângelui Domnului.

Cum se procedează cu anafura mucegăită

Preoții vin cu sfaturi și încearcă să ne ajute să nu facem păcate pe care nu le putem duce. Astfel, preoții spun că anafura mucegăită trebuie arsă sau îngropată în pământ. Este nevoie să fim cu mare luare aminte și să păstrăm anafura cu mare atenție pentru a nu ajunge în astfel de situații. Așa arătăm grija pentru cele sfinte!

„Oricine are dubii cu privire la ce are de făcut în acestă privință, să își întrebe duhovnicul și să facă așa cum îi va spune”, ne povățuiește un preot.

Așadar, anafura nu trebuie aruncată la gunoi sub nici o formă!

Ce spune Dumnezeu în Sfânta Scriptură despre anafură?

Cei care se opresc doar la anafură, trebuie să ia seama la ce spune Hristos:

„Adevărat, adevărat vă zic vouă: dacă nu veți mânca Trupul Fiului Omului și nu veți bea Sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevărată mâncare și Sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el”.

Astfel, Dumnezeu ne invită să gustăm din Trupul și Sângele Lui, prin împărtășirea cu vinul sfânt și anafură.