Home » Life & Style » Cea mai zgârcită femeie din lume. I se spunea Vrăjitoarea de pe Wall Street. Prin ce a trecut propriul fiu din cauza avariției ei

Cea mai zgârcită femeie din lume. I se spunea Vrăjitoarea de pe Wall Street. Prin ce a trecut propriul fiu din cauza avariției ei

Manolică Anca / 16.04.2021, 16:16
Cea mai zgârcită femeie din lume. I se spunea Vrăjitoarea de pe Wall Street. Prin ce a trecut propriul fiu din cauza avariției ei

Titlul de „Cea mai zgârcită femeie din lume” i-a revenit unei afaceriste supranumită și „Vrăjitoarea de pe Wall Street”. Zgârcenia femeii a mers extrem de departe, în jurul ei născându-se povești incredibile despre felul în care aceasta strângea banii și felul în propriul copil a avut de suferit din cauza ei. Iată-i întreaga poveste.

Cea mai zgârcită femeie din lume

Henrietta („Hetty”) Howland Robinson s-a născut în 1834 în New Bedford, Massachusetts, fiind fiica lui Edward Mott Robinson și a lui Abby Howland, cea mai bogată familie de vânătoare de balene din oraș. La vârsta de doi ani, aceasta a fost trimisă să locuiască cu bunicul ei, Gideon Howland, și cu mătușa ei Sylvia. În acest timp, Hetty ar fi citit acte importante de-ale bunicului ei și a preluat câteva dintre metodele sale de afaceri. Odată ce tatăl lui Hetty a devenit șeful firmei de vânătoare Isaac Howland, după moartea bunicului, Hetty a început să imite practicile de afaceri învățate. Și, la numai 13 ani, aceasta a devenit contabila familiei.

Tatăl acesteia a asigurat-o că numai ea va moșteni averea părinților și a mătușii sale, dar avea alte planuri. După decesul astora, ea a dus lupte grele pentru a obține averea imensă pe care ei o lăsaseră în urmă. În ciuda refuzului familiei sale de a-i oferi controlul complet asupra moștenirii sale, Hetty a dezvoltat o strategie inteligentă de investiții pentru averea pe care o putea gestiona direct. Ea a început prin investiții contrare, cumpărând când stocul era redus și vânzând când stocul era ridicat.

Ea cercetat, a pus sub semnul întrebării și a citit constant înainte de a decide în ce să investească și ce să evite. A investit în căi ferate, imobiliare și obligațiuni de stat. În 1885, ea și-a mărit averea la 26 de milioane de dolari. La moartea sa din 1916, Hetty era cea mai bogată femeie din lume, cu o valoare estimată la peste 100 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 2,5 miliarde de dolari în prezent.

Cea mai zgârcită femeie din lume
Cea mai zgârcită femeie din lume

Soțul nu avea drept asupra averii ei

La 11 iulie 1867, Hetty Howland Robinson s-a căsătorit cu Edward Henry Green, un bogat om de afaceri din Vermont, care era milionar până la vârsta de 44 de ani. Însă, înainte de căsătorie ea l-a convins să semneze un act prin care el nu avea dreptul asupra banilor ei de dinainte de nuntă. Timp de șapte ani, soții au locuit la Londra, unde au avut doi copii, fiul Edward „Ned”, urmat de fiica Sylvia. La scurt timp după întoarcerea lor în America, s-au mutat în orașul natal al lui Edward, Bellows Falls, Vermont. Hetty l-a salvat financiar în mod repetat pe Edward, din cauza datoriilor tot mai mari.

În 1885, când Cisco Bank a refuzat să-i transfere 550.000 de dolari către Chemical National Bank, a aflat că Edward intenționa să folosească banii ei pentru a-i acoperi pierderile fără permisiunea ei. Deși nu a divorțat de el, căsătoria lor nu și-a mai revenit niciodată din această trădare supremă care a risipit o parte din averea ei.

Hetty s-a întors la New York împreună cu copiii și a înființat un birou la Chemical National Bank, unde a analizat temeinic valoarea companiilor înainte de a investi. Ziarele au denumit-o „Vrăjitoarea din Wall Street” pentru îmbrăcămintea ei neagră și poveștile frivole care se învârteau în jurul ei. Însă, ziarele o numeau și „Regina Wall Street”, fiindcă conducea lumea finanțelor americane, o lume dominată de bărbați.

Femeia ar fi căutat trei zile la rând cel mai ieftin spital pentru fiul ei grav rănit
Femeia ar fi căutat trei zile la rând cel mai ieftin spital pentru fiul ei grav rănit

Avariția ei a devenit legendară

Atunci când băiatul ei era mic și și-a rupt piciorul, se spune că aceasta a căutat trei zile un spital pentru săraci, perioadă în care infecția pe care acesta o avea a dus la amputarea piciorului. Toată viața sa, Edward a fost nevoit să poarte o proteză de plută. De asemenea, s-a spus că nu aprindea niciodată căldura și că nu folosea niciodată apă fierbinte. De asemenea, se spune că Green a petrecut o jumătate de noapte căutând în trăsura ei o ștampilă pierdută, care valora numai doi cenți.

Purta o rochie neagră veche și lenjerie de corp pe care le-a schimbat abia după ce au fost uzate; mânca foarte des plăcinte care costau cincisprezece cenți sau fulgi de ovăz, încălzite pe caloriferul de la birou. O altă persoană a afirmat că a instruit-o pe spălătoareasa ei să spele doar cele mai murdare părți din rochii (tivurile) pentru a economisi bani pe săpun.

Hetty Green ar fi suferit un ultim șoc financiar la vârsta de 81 de ani. Se spune că s-a supărat extrem de tare când a aflat că bucătăreasa ei a plătit mai mult decât în mod obișnuit pentru o sticlă cu lapte. De altfel, de aici i s-ar fi tras moartea femeii, poreclită drept cea mai zgârcită femeie din lume.