Home » Life & Style » Cel mai deștept om din lume. La nici doi ani începuse să citească. Ce destin tragic a avut tânărul geniu

Cel mai deștept om din lume. La nici doi ani începuse să citească. Ce destin tragic a avut tânărul geniu

Violeta Badea / 19.03.2021, 09:57
Cel mai deștept om din lume. La nici doi ani începuse să citească. Ce destin tragic a avut tânărul geniu

Cel mai deștept om din lume. La nici doi ani începuse să citească. Ce destin tragic a avut tânărul geniu. Cel mai deștept om din lume a avut un IQ estimat între 250 şi 300, iar la vârsta de doi ani a început să citească articole din ziar. Nu vorbim de Newton sau Einstein, ci de singurul om care a reușit să-i depășească la capitolul inteligență. În continuare veți afla despre cine este vorba, dar și ce destin tragic a avut.

La varsta de doar doi ani a inceput sa citeasca
La varsta de doar doi ani a inceput sa citeasca

Cel mai deștept om din lume

Cel mai deștept om din lume a fost William James Sidis, având un IQ estimat între 250 şi 300. Acesta s-a născut pe data de 1 aprilie 1898, în Statele Unite ale Americii. Sidis făcea parte dintr-o familie de intelectuali. Astfel, Boris Sidis, tatăl său, a studiat la Harvard, iar mama sa, Sarah, a absolvit Universitatea din Boston. Cu toate că părinții săi erau deosebiți și foarte bine pregătiți, micuțul s-a născut un adevărat geniu.

Și ca să vă puteți da seama cât de special era, vom începe cu primul an din viața acestuia. La doar câteva luni, mama sa îi spunea miturile grecești, iar la doar opt luni a început să mănânce singur. Da, ai auzit bine! Se hrănea ca un adult, cu o lingură și a reușit să învețe alfabetul cu ajutorul unor litere agățate deasupra pătuțului în care dormea.

De asemenea, la nici doi ani putea să citească și nu alegea renumitele povești pentru copii, ci lectura din publicația americană „New York Times”. La vârsta de trei ani a început să folosească mașina de scris și a transmis o scrisoare către un magazin, cerând mai multe jucării.

Cel mai destept om din lume
Cel mai destept om din lume

La doar șase ani a început să studieze toate religiile din lume și a devenit ateu. De asemenea, tot ceea ce citea îi rămânea întipărit în minte. Astfel, a învăţat alfabetul grecesc şi l-a citit pe Homer în greacă la vârsta de patru ani. William James Sidis nu s-a oprit aici și a continuat să evolueze. Până la opt ani a ajuns să vorbească opt limbi străine. De asemenea, a inventat o limbă numită vendergood şi putea învăţa o limbă într-o singură zi. De altfel, atunci când a murit, ştia toate limbile, mai exact aproximativ 200.

Așa cum era de așteptat, a devenit cel mai tânăr student care a fost admis la Harvard, la vârsta de doar 11 ani. A absolvit Universitatea la 16 ani şi a intrat la drept la aceeaşi universitate în 1916. Deși toată lumea se aștepta la un viitor strălucit, tânărul a avut un destin tragic.

William James Sidis a murit la doar 46 de ani
William James Sidis a murit la doar 46 de ani

Ce destin tragic a avut tânărul geniu

Pentru William James Sidis viața a luat o turnură neașteptată. Între anii 1915 şi 1919 a fost profesor de matematică  la Universitatea Rice din Houston, Texas, iar apoi totul s-a năruit. Bărbatul s-a mutat în Boston și a avut mai multe slujbe, dar sub capacitățile sale. În anul 1919 a organizat mai multe manifestații comuniste și a fost arestat.

În timpul procesului a ținut un discurs prin care a declarat că nu crede în Dumnezeu, că susține socialismul și că este convins că multe dintre problemele lumii ar putea fi rezolvate dacă omul renunță la capitalism. William James Sidis a fost condamnat la 18 luni de închisoare, însă și-a petrecut doar un an într-un sanatoriu.

După ce este eliberat, bărbatul se retrage singur în apartamentul său din Boston și ajunge să lucreze cu mașini de calcul. Nu își mai pune niciodată inteligența în valoare, iar în anul 1944 este găsit decedat în apartament, la vârsta de doar 46 de ani. În urma analizelor medicale s-a constat că suferise un accident vascular cerebral.