Home » Life & Style » Între știință și religie. Omul se trage din maimuță sau din Adam și Eva? Ce arată studiile

Între știință și religie. Omul se trage din maimuță sau din Adam și Eva? Ce arată studiile

Alexandru Cazacu / 04.03.2021, 14:18
Între știință și religie. Omul se trage din maimuță sau din Adam și Eva? Ce arată studiile

Mulți au încercat de-a lungul timpului care este cu adevărat originea omului. Cu toate că apariția omului pe pământ rămâne în continuare un mister, există multe teorii în această privință, iar cele mai importante sunt cele religioase sau științifice.

Între știință și religie. Care este originea omului

Unul dintre cele mai controversate mistere este cel al originii omului pe pământ. Mulți oameni de știință sau teologi au fost adesea preocupați de acest subiect. Așadar, teoriile acestora s-au izbit de multe ori de-a lungul vremii.

Originea omului: Omul a fost creat de Dumnezeu

Bineînțeles, prima explicație a apariției omului pe Pământ a fost de natură mistică sau religioasă. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să-și explice originile prin faptele unor ființe supranaturale, iar odată cu răspândirea creștinismului a fost conturată Teoria Creaționistă, potrivit căreia, până la Charles Darwin, oamenii au fost creați de Dumnezeu.

”26. Şi a zis Dumnezeu: ”Să facem om după chipul și asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!” 27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie“, se arată în Vechiul Testament.

Potrivit Sfintelor Scripturi, primii oamenii au fost Adam și Eva, care trăiau în Grădina Edenului, asta până ce au încălcat interdicția lui Dumnezeu și au fost izgoniți pe pământ, unde au început să se înmulțească. Această explicație cu privire la originea omului este foarte răspândită, deoarece religia creștină este una dintre cele mai răspândite din lume. Cu toate acestea, creația, deși este diferită ca personaje și modalități de creație, este comună în toate religiile de pe glob, care explică apariția omului prin elemente supranaturale.

Omul se trage din maimuță sau din Adam și Eva
Omul se trage din maimuță sau din Adam și Eva

Originea omului: Evoluția

Pe de altă parte, în secolul al XIX-lea, a apărut părintele teoriei evoluționiste, Charles Darwin. Așadar, creaționismul, care era de necontestat până atunci și-a găsit rivalul. Fiind fiul unui medic bogat din Marea Britanie, Charles Darwin a reunit în diverse lucrări științifice și de specialitate părerea sa despre originea speciilor și a omului.

Mai exact, în lucrarea sa ”On the Origins of Species” din 1859, Charles Darwin a eliminat creaționismul, iar originea speciilor, inclusiv cea a oamenilor, era explicată științific. Caracteristica principală a teoriei britanicului asupra originii speciilor a fost aceea că toate speciile au un strămoș comun, care s-a diversificat de-a lungul vremii și a evoluat în funcție de mediu.

În contextul apariției omului, în 1871, Darwin a publicat cartea ”Descent of man”, în care susține clar că ”este cunoscut faptul că omul este construit pe baza aceluiași model ca și celelalte mamifere”. Charles Darwin susținea că omul își are originea în forme inferioare și că a evoluat din primate, care s-au adaptat la mediul în care trăiau. Cu toate acestea, Darwin nu a fost singurul care a adoptat o astfel de teorie a evoluției, diferită de cea religioasă.

Între știință și religie

Multe alte teorii ale apariției omului au apărut pe baza celor două principale, creaționistă și evoluționistă, cu toate acestea originea omului rămâne în continuare un subiect de dezbatere în lumea științei. În schimb, religia susține în continuare că omul a fost creat, scrie Adevărul.