Home » Life & Style » Cel mai lent animal de pe planetă. Unde trăiește și cu ce se hrănește. Este mult mai violent decât se crede

Cel mai lent animal de pe planetă. Unde trăiește și cu ce se hrănește. Este mult mai violent decât se crede

Alexandru Cazacu / 04.03.2021, 12:24
Cel mai lent animal de pe planetă. Unde trăiește și cu ce se hrănește. Este mult mai violent decât se crede

Cel mai lent animal din lume este leneșul, care nu este numit astfel doar pentru mișcările lui lente, ci și pentru faptul că nu este foarte activ. Acesta este un animal nocturn, iar atunci când este treaz se mișcă foarte puțin. Deși nu este foarte activ și abia se mișcă, Leneșul poate deveni foarte agresiv.

Cel mai lent animal de pe planetă. Unde trăiește și cu ce se hrănește

Aceste animale trăiesc în America Centrală și de Sud. Leneșii își folosesc ghearele foarte lungi pentru a se cățăra în copaci, unde se hrănesc cu frunzele la care alte animale nu pot ajunge. Cu toate că ghearele acestor mamifere pot ajunge la 10 cm și îi ajută să se cațere, acestea le fac foarte dificil mersul pe sol. Așadar, aceștia preferă să își petreacă o mare parte din timp în copaci.

Nu mulți știu acest lucru, însă există șase specii de leneși care sunt de două feluri: leneșii cu trei degete și cei cu două degete. Leneșul cu trei degete poate ajunge la o lungime cuprinsă între 58 și 68 de centimetri și o greutate de aproximativ 8 kilograme. Pe de altă parte, cei cu două degete sunt un pic mai mari. Cu toate acestea, toți leneșii au aceleași trăsături. Însă, în trecut au existat peste 35 de genuri diferite de leneși.

Comportamentul Leneșului

Potrivit studiilor, aceste animale sunt creaturi singuratice care interacționează rar cu altele, excepție în cazul sezonului de împerechere. Oricum au prea puțin timp la dispoziție în care să se simtă singuri având în vedere programul lor de odihnă. În captivitate, leneșii dorm de obicei 15-20 de ore pe zi. Cu toate acestea, cei care trăiesc în sălbăticie rar dorm doar 10 ore.

Curios este faptul că, aceste mamifere se împerechează și nasc tot în copaci. În sezonul de împerechere, femela scoate un sunet care anunță masculii din zonă că este disponibilă. Așadar, dacă se întâmplă ca mai mulți masculi să răspundă chemării, aceștia vor lupta între ei, tot agățați de crengile copacilor. Deși nu se prea întâmplă acest lucru, luptele dintre leneși pot fi foarte violente, iar unii masculi pot rămâne cu cicatricii sau chiar cu ochii scoși.

Care este cel mai lent animal de pe planetă
Care este cel mai lent animal de pe planetă și cu ce se hrănește

Ce mănâncă Leneșii

După cum spuneam mai sus, leneșii sunt cu două sau cu trei degete. Cei care au două degete sunt omnivori, consumând fructe, frunze sau insecte și șopârle. Pe de altă parte, leneșii cu trei degete sunt aproape complet erbivori. Deși frunzele pe care le consumă sunt de obicei greu de digerat, leneșii precum și alte mamifere erbivoare, au un stomac compus, cu bacterii care pot dezintegra ușor celuloza.

Bineînțeles, precum fac și toate celelalte lucruri, leneșii digeră mâncarea foarte lent. Ba chiar mai mult de atât, aceste mamifere pot digera o singură masă chiar și în decurs de o lună de zile. Așadar, dieta lor nu este foarte nutritivă, iar leneșii nu obțin prea multă energie consumând-o. Probabil aceste este și motivul pentru care aceste animale duc un astfel de stil de viață.