Home » Life & Style » Cel mai înalt copac din lume. Unde se află și ce dimensiuni uimitoare atinge

Cel mai înalt copac din lume. Unde se află și ce dimensiuni uimitoare atinge

Alexandru Cazacu / 15.04.2021, 12:56
Cel mai înalt copac din lume. Unde se află și ce dimensiuni uimitoare atinge

Copacii joacă un rol extrem de important în viața noastră, putând fi o sursă de hrană, energie sau material construcție. De asemenea aceștia sunt și ”plămânii” planetei noastre. Deși în lume există foarte multe de specii de copaci, printre acestea una iese în evidență, mai ales prin dimensiunile sale impresionante. Ce înălțime are cel mai înalt copac din lume, puteți afla mai departe.

Unde se află cel mai înalt copac din lume și la ce dimensiuni poate ajunge

Potrivit estimărilor, pe Pământ cresc trilioane de copaci de diferite specii, printre care și sequoia. Copacii din această specie impresionează mai ales prin faptul sunt extrem de înalți. Aceștia au sute de ani, însă pot trăi chiar și câteva mii de ani. Pentru această specie, un arbore de 60 de metri nu este ceva ieșit din comun, iar cei care depășesc 90 de metri sunt chiar destul de des întâlniți.

Până în anul 2006, cel mai înalt copac de pe glob era considerat un Sequoia denumit ”Gigantul din Stratosferă”, din Parcul Natural Humboldt Redwoods din California, Statele Unite. Deși avea înălțime impresionantă de 112,47 metri, acesta a fost depășit în înălțime de un alt arbore din această specie, situat în aceeași rezervație.

Hyperion, cel mai înalt copac din lume

Tot un sequoia, cel mai înalt copac din lume a fost denumit Hyperion. Acesta are 115,6 metri și a fost descoperit în anul 2006 în Parcul Național Redwoods din California, de către doi cercetători (Chris Atkins și Michel Taylor). Arborele era situat într-o parte îndepărtată a rezervației, iar după constatare, conducerea parcului a decis să nu publice coordonatele impresionantului copac, pentru ca sistemul ecologic să nu fie distrus.

Se pare că Hyperion, încă destul de tânăr, are o vârstă de aproximativ 600-700 de ani, însă din cauza păsărilor care i-au deteriorat vârful, dacă creșterea va continua, va fi una lentă. În Parcul Național Redwoods mai sunt deținători de recorduri, care probabil vor crește într-un ritm mai rapid și mai devreme sau mai târziu Hyperion va fi detronat.

Cel mai înalt copac din lume. Unde se află și ce înălțime are
Cel mai înalt copac din lume. Unde se află și ce înălțime are

Cum au fost măsurați giganții din Parcul Național Redwoods

Ei bine, acțiunea de măsurare a copacilor a fost filmată de o echipă a National Geographic. Cu această ocazie, publicul larg a putut afla care este cea mai bună metodă de măsurare a acestor giganți. Mai exact, trebuie să te urci până în vârf și de acolo să cobori o panglică de capătul căreia se agață o greutate.

Cu toate acestea, din cauză că cele mai joase crengi ale lui Hyperion încep de la înălțimea unui bloc cu 25 de etaje, specialiștii au lansat cu ajutorul unei arbalete un fir de pescuit pe care l-au legat de primele ramuri. Ulterior, a fost ridicată o sfoară de cățărat, care a fost folosită de unul dintre naturaliști pentru a se cățăra până în vârful gigantului.

Mai interesant este faptul că Hyperion ar fi trebuit să fie tăiat. Asta deoarece la baza trunchiului său se vede o crestătură care datează din anii ’70, când o întreagă zonă a fost marcată defrișare. Salvarea arborelui a venit după ce administrația Carter a declarat pădurea Parc Național.