Home » Life & Style » Secretele pe care le ascunde Marea Moartă. De ce se numește așa și ce s-a descoperit aici

Secretele pe care le ascunde Marea Moartă. De ce se numește așa și ce s-a descoperit aici

Violeta Badea / 26.02.2021, 17:15
Secretele pe care le ascunde Marea Moartă. De ce se numește așa și ce s-a descoperit aici

Secretele pe care le ascunde Marea Moartă. De ce se numește așa și ce s-a descoperit aici. Știai că Marea Moartă este, de fapt, un lac? Însă, nu unul simplu! Aceata are o mare importanță istorică, geografică și religioasă. În acest articol veți afla secretele pe care le ascunde Marea Moartă și de se numește așa.

De ce se numește „Marea Moartă”

Numele de „Marea Moarta” provine de la apa sarata pe care o contine
Numele de „Marea Moarta” provine de la apa sarata pe care o contine

Marea Moartă este situată între Israel și Iordania, iar oglinda apei se află la circa 427 de metri sub nivelul mării. Marea Moartă are o suprafață de 600 de kilometri pătrați, fiind unul dintre cele mai joase locuri de pe Pământ.  Mulți oameni s-au întrebat de ce se numește așa. Ei bine, se pare că denumirea provine de la apa sărată pe care o conține. Salinitatea mare a apei este și motivul pentru care aici nu există pești, plante sau organisme mari.

Aristotel a scris despre valoarea terapeutică a apei sarate din mare. În trecut, romanii obișnuiau să își trateze anumite boli de piele în această apă sărată a Marii Moarte. La vremea aceea ei o numeau „Lacul de Asfalt”. Grecul Pausanias este cel care i-a dat noul nume. Acesta subliniază faptul că, datorită nivelului crescut de sare, în apele acesteia nu există viață.

De asemenea, un lucru unic pe care îl are această mare este climatul. Aici este singurul loc de pe Pământ în care puteți să faceți plajă pentru o lungă perioadă de timp fără a avea parte de arsuri solare. În această zonă umiditatea este scăzută și există puține precipitații.

În Marea Moartă nu se poate înota

Nu ai cum sa te ineci in Marea Moarta
Nu ai cum sa te ineci in Marea Moarta

Marea Moartă reprezintă o atracție turistică datorită valorii sale terapeutice, dar și pentru faptul că poți pluti în mare chiar dacă nu știi să înoți. De fapt, nici măcar nu poți face acest lucru în Marea Moartă. În momentul în care intri în apă, simți cum apa te împinge de jos în sus și te scoate la suprafață.

După ce înaintezi câțiva metri și te îndepărtezi de mal, corpul devine din ce în ce mai ușor și te simți mai plutitor. Un mare avantaj este că nu te poți îneca în Martea Moartă. Totul se datorează apei sărate. Cum se explică asta? Ei bine, salinitatea creează o forță atât de flotantă încât este pur și simplu imposibil să te scufunde în apă chiar și până la gât, la fel cum este imposibil să te îneci. Pentru a te culca pe apă, nu este nevoie de niciun efort și este cel mai confortabil să înoți pe spate.

Secretele pe care le ascunde Marea Moartă

Manuscris de la Marea Moarta
Manuscris de la Marea Moarta

În partea nordică a Mării Moarte se află renumitele Peșteri de la Qumran, aici s-au găsit Manuscrisele de la Marea Moarta, între anii 1947-1956. Primele cinci sute de tăblițe de la Qumran au fost descoperite, din întâmplare, de către un cioban beduin.

În anul 1952 au fost descoperite două rulouri din foiţă de aramă într-un vas de lut, ce conţineau un inventar cu 64 de poziţii. Pe primele 63 de poziţii sunt enumerate ascunzătorile unor comori, cât şi indicaţii pentru a ajunge la acestea. De asemenea, scrierile conțin cea mai completă copie a cărții lui Isaia, texte de rugăciuni, interpretări biblice, fragmente de poezii și texte de înțelepciune. În prezent, manuscrisele se află în două mari muzee din Ierusalim: Muzeul Rockefeller și Muzeul National. Iată un pasaj din manuscris:

”În puţul de sare care se află sub trepte: 42 de talanţi. HN În grota dinapoca fosta incintă de spălare: 65 de lingouri de aur THE În cămara în care se ţin lemnele de foc, la mijloc la fund: vase şi şapte talanţi de argint. În cisterna care se află vizavi de Poarta de este, înlăuntrul ei, la 19 cubiţi distanţă se află vase, iar în conduct ace intră în cisternă, 10 talanţi. DI În rezervorul de sub zidul de est, la buza stâncii: şase containere cu argint.”