Home » Sănătate » Care e legătura dintre sare și tensiunea arterială. Ce trebuie neapărat să știi

Care e legătura dintre sare și tensiunea arterială. Ce trebuie neapărat să știi

Manolică Anca / 24.12.2020, 14:09
Care e legătura dintre sare și tensiunea arterială. Ce trebuie neapărat să știi

Factorii de risc, în cazul multor probleme se sănătate care apar pe parcursul vieții, se regăsesc la fiecare pas și în fiecare acțiune sau obicei pe care îl avem. Adesea, în mod inconștient, anumite obiceiuri duc la apariția unor probleme care pot ne pot da peste cap întregul metabolism și stil de viață. Printre acestea se numără și consumul de sare, cel de toate zilele. Iată care e legătura dintre sare și tensiunea arterială. Trebuie neapărat să știi asta.

Care e legătura dintre sare și tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cardiovasculară care presupune creșterea valorilor tensiunii arteriale, după cum îi spune și numele„hiper-”, peste valorile normale înregistrate. Un factor de risc foarte des întâlnit în apariția problemelor medicale și care favorizează apariția hipertensiunii arteriale este un consum consum excesiv de sare. Așadar, menținerea unei tensiuni arteriale normale implică o serie de obiceiuri sănătoase și măsuri nutriționale denumite generic modificarea stilului de viață. Pentru unii hipertensivi, acestea sunt suficiente pentru a normaliza tensiunea, în timp ce pentru alții este o mână de ajutor pe lângă tratamentul medicamentos.

Există o legătură directă între consumul de sare și tensiunea arterială, hipertensiune, studiile epidemiologice arătând în nenumărate rânduri că excesul de sodiu este una dintre cauzele apariției bolii. Incidența hipertensiunii este mai mare în țările în care există un consum mare de sare (9-10 g/zi), față de 5 g/zi (2000 mg sodiu) cât este recomandat pentru prevenție. Conform unor studii efectuate pe triburi din Amazonia, care nu cunoscuseră sarea pe post de condiment, au confirmat că în cadrul acestei populații nu a fost descoperită boala denumită hipertensiune.

Toate alimentele au deja un conținut de sare, de aceea nu mai este necesar un adaos
Toate alimentele au deja un conținut de sare, de aceea nu mai este necesar un adaos

Hipertensiunea sensibilă la sare

A pune sare în mâncare este de multe ori o problemă de obișnuință. „Să fie gustoasă!” – aceasta este prima condiție pentru orice fel de mâncare. Și de aici apar multe probleme. Majoritatea produselor din natură conțin deja cantitatea de sodiu de care organismul are nevoie pentru a funcționa. De aceea, se poate elimina fără grijă sarea de pe masă.  Sarea este vitală pentru organism, dacă formează un triunghi perfect cu potasiul și clorul din sange. În caz contrar, se va ajunge inevitabil la hipertensiune, principala cauză a accidentelor hemoragice din creier. Reducerea cantității de sare din alimenție nu trebuie privită doar ca o măsură specifică oamenilor bolnavi, ci din contra, aceasta aduce beneficii pentru sănătatea tuturor.

Genetica joaca un rol foarte important la felul în care organismul nostru răspunde la aportul de sare alimentară, iar persoanele care sunt predispuse să rețina sodiu sunt mai expuse la apariția hipertensiunii. Există suspiciunea că genele care cresc presiunea în sange au ca mecanism afectarea capacității rinichilor de a procesa corect sodiul. Iar atunci când rinichii rețin mai mult sodiu, cresc compensator și cantitatea de lichide din organism pentru a păstra concentrația corectă a acestuia. Așadar, inima va fi obligată să recircule o cantitate mai mare de lichide, va pompa mai tare și se va ajunge la o creștere indirectă a presiunii din artere. Astfel, apare hipertensiunea sensibilă la sare.

Iată cum poți limita aportul de sare în organism:

  • Elimină adaosul suplimentar de sare în alimente sau la gătit;
  • Evită alimentele gata preparate și produsele fast-food;
  • Evită mezelurile și brânzeturile fermentate;
  • Elimină sosurile sărate;
  • Elimină produsele afumate, uscate sau marinate din carne sau pește;
  • Evită conservele și murăturile;
  • Elimină snackurilor, semințelor si fructele oleaginoase sărate;
  • Înlocuiește sarea de bucătărie cu alte condimente sau ierburi aromate.