Home » Life & Style » De ce se umflă picioarele. Ce boli ar putea ascunde acest sindrom

De ce se umflă picioarele. Ce boli ar putea ascunde acest sindrom

Bucur Ioana / 09.10.2020, 12:41

Tot mai mulți români se confruntă cu senzația de picioare grele, umflate. Munca de acasă, orele petrecute pe scaun, în fața calculatorului și lipsa unui regim de viață sănătos pot cauza numeroase probleme de sănătate. Află, mai jos, de ce se umflă picioarele și ce boli ar putea ascunde acest sindrom.

De ce se umflă picioarele – principalele cauze

Cu toate că sunt o problemă ce ar trebui să dispară după câteva minute sau câteva ore, picioarele umflate pot fi un indiciu al unor probleme de sănătate mult mai grave. Edemul apare când se acumulează lichid între celulele organelor și țesuturilor. Apare, mai ales în cazul femeilor, la nivelul membrelor inferioare. Sarcina, suprasolicitarea sau intervențiile chirurgicale sunt câteva dintre cauzele pentru care se umflă picioarele.

Sedentarismul este unul dintre cele mai frecvente cauze ale picioarelor umflate. Cei care petrec ore bune din zi pe scaun, la birou și nu obișnuiesc să ia pauze pentru a se întinde puțin, vor observa că gleznele și picioarele lor se vor umfla. O altă cauză poate fi și excesul de sare din organism ce duce la retenția de de lichide.  Și anumite medicamente pot avea ca efect advers umflarea picioarelor. Unele substanțe active din ele pot favoriza retenția de lichide în corp, cu precădere în jumătatea inferioară.

De ce se umflă picioarele. Ce boli ar putea ascunde acest sindrom
De ce se umflă picioarele. Ce boli ar putea ascunde acest sindrom

De ce se umflă picioarele – simptome și manifestări

Manifestările picioarelor umflate sunt strâns legate de factorii ce cauzează apariția acestui sindrom. În cazul edemului format la nivelul picioarelor, mersul va deveni îngreunat și dureros. În plus, pielea de pe picioare se va întinde exagerat de mult. Țesuturile vor fi atât de afectate, încât șosetele și pantofii vor lăsa urme în pe pielea umflată a membrelor inferioare. Culoarea pielii va fi și ea modificată, devenind, în unele cazuri, mai palidă.  Urmele asemănătoare șanțurilor lsate de șosete sau de încășțăminte vor fi ușor mai închise la culoare decât restul tegumentului.

De ce se umflă picioarele. Ce boli ar putea ascunde acest sindrom
De ce se umflă picioarele. Ce boli ar putea ascunde acest sindrom

Ce boli ascunde sindromul picioarelor umflate

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, picioarele umflate nu sunt un motiv de îngrijorare, există și situații în care acest sindrom poate fi un indiciu al altor probleme de sănătate mult mai grave. Potrivit specialiștilor, printre bolile ce se manifestă prin umflarea picioarelor se numără bolile de inimă. Insuficiența cardiacă apare când inima nu mai poate pompa sângele corespunzător în corp. Acest lucru poate duce la umflarea picioarelor. Dacă observați umflarea gleznelor la sfârșitul zilei, ar putea indica o insuficiență cardiacă pe partea dreaptă.

Bolile de ficat sunt și ele semnalate de sindromul picioarelor umflate. Nefuncționarea corespunzătoare a ficatului poate provoca retenția excesivă a lichidelor la nivelul membrelor inferioare. Pe lista afecțiunilor semnalate de umflare picioarelor se află și bolile de rinichi. Disfuncțiile acestui organ vor menține o cantitate prea mare de sare în sânge ce va duce la retenția de apă și, mai apoi, la umflarea picioarelor.

Sindromul piciorului umflat apare și la pacienții diagnosticați cu diabet. Membrul inferior afectat este umflat, cald la atingere, pielea este roșiatică. Este cauzat, de cele mai multe ori, de o leziune – care, în cazul diabeticilor, de vindecă lent – infectată.