Home » Life & Style » Ce e bine să faci, atunci când ai febră. 5 lucruri de ținut minte

Ce e bine să faci, atunci când ai febră. 5 lucruri de ținut minte

Bucur Ioana / 08.10.2020, 15:22

Febra indică, de cele mai multe ori, o „stare de alertă” a organismului. Însă, așa cum spun și specialiștii, nu trebuie să fie mereu motiv de îngrijorare. Iată ce este bine să faci, atunci ai febră. Cele 5 lucruri de care trebui să ții cont înainte de a apela la medic.

Ce e bine să faci, atunci când ai febră

Febra apare în momentu în care organismul își activează sistemul imunitar, în prezența unui virus sau unei bacterii. Creșterea temperaturii corpului împiedică înmulțirea microbior și mobilizează celulele care pot elimina pericolul. Tocmai de aceea, nu este indicat să luăm imediat medicamente care scad febra. Mai mult, pentru medici, abia o temperatură de peste 38 de grade poate fi considerată febră. Valoarea normală, bazală, se situează în jurul valorii de 37 de grade. În intervalul creat de cele două repere vorbim despre „o temperatură puțin peste valoarea normală” și inofensivă pentru sănătate.

Ce e bine să faci, atunci când ai febră. 5 lucruri de ținut minte
Ce e bine să faci, atunci când ai febră. 5 lucruri de ținut minte

Când termometrul arată 40 de grade sau mai mult, abia atunci febra devine o problemă și se recomandă prezentarea la medic. În cazul copiilor cu vârstă d epeste cinci ani, problemele apar la 39 de grade, iar în cazul celor sub cinci ani, la 38 de grade. În cazul celor din urmă, vizita unui medic este urgentă din cauza riscului de apariție a crizelor convulsive pe fon febril. Cei mici, neavând un sistem imunitar ajuns la maturitate, vor face febră destul de des. De aceea, părinții ar trebuie să le măsoare temperatura la intervale regulate de timp, folosind intrumente rectale sau, dacă acelea nu pot fi folosite, termometre digitale de frunte.

Specialiștii precizează că, dacă febra nu cedează, chiar dacă persoana nu prezintă niciun alt simptom al unei infecții, poate fi un semn al unei alte boli grave. Un consult medical urgent este obligatoriu! Cele mai frecvente cauze ale apariției febrei sunt: o răceală, o infecție a aparatului digestiv, vreo boală a copilăriei sau, în cazul bebelușilor, apariția dinților.

5 lucruri de ținut minte atunci când ai febră

Pentru că este o consecință a răspunsului imun al organismului la contactul cu un virus sau o bacterie, febra nu poate fi prevenită. Ceea ce putem face, în schimb, este să ne întărim sistemul imunitar. Acest lucru se poate face prin sport, dar mai ales cu o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine. Un alt factor ce are efecte benefice asupra sistemului imunitar este un somn regulat – opt ore pentru adulți, zece, penru copii.

Ce e bine să faci, atunci când ai febră. 5 lucruri de ținut minte
Ce e bine să faci, atunci când ai febră. 5 lucruri de ținut minte

Ce e bine să faci atunci când ai febră:

  • Repaus la pat
  • Dacă apar frisoanele, purtați ciorapi groși și înveliți-vă cu pături călduroase
  • Aplicați comprese umede pe frunte
  • Consumați multe lichide, în special apă. Regula de bază spune să se bea câte 0,5 litri de apă pesta cantitatea zilnică obișnuită pentru fiecare grad deasupra valorii de 37 de grade
  • Schimbați des hainele transpirate și nu stați în camere în care este curent

Ce plante medicinale și medicamente se recomandă atunci când ai febră

Pe lângă apă, celor care au febră li se recomandă și ceaiurile fierbinți din flori de tei sau de soc. În cazul bebelușilor cărora le apar primii dinți, se pot masa gingiile cu ueli esențial de mușețel, mentă sau salvie. Medicamente precum aspirina, paracetamolul, ibuprofenul pot ajuta la scăderea temperaturii, având, în același timp, și efect analgezic. Nu administrați niciodată medicamente copiilor, fără a cere sfatul unui medic înainte.

Dacă febra nu dispare după trei sau patru zile sau, în cazul copiilor, dacă este asociată cu diaree, mergeți cât mai repede posibil la medic.