Home » Știri » A fost spânzurată, deși murise deja. De ce a avut acest sfârșit șocant o femeie din Iran

A fost spânzurată, deși murise deja. De ce a avut acest sfârșit șocant o femeie din Iran

Alexandru Cazacu / 25.02.2021, 17:35
A fost spânzurată, deși murise deja. De ce a avut acest sfârșit șocant o femeie din Iran

Un caz incredibil în Iran! O femeie a fost spânzurată, cu toate că murise deja. Aceasta a fost condamnată pentru uciderea soțului său, care era un înalt oficial în Ministerul Informațiilor. Cum s-a putut întâmpla acest lucru, veți afla în continuare.

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise deja

Mai exact, femeia a murit în urma unui infarct în timp ce aștepta să fie executată. Zahra Ismaili ar fi fost obligată să se uite cum 16 bărbați erau spânzurați, în timp ce chiar ea își aștepta rândul, în închisoarea Rajah Shahr din vestul Teheranului, potrivit The Independent.

Mamă a doi copii, femeia a fost condamnată pentru uciderea soțului său, un înalt oficial din Iran. Potrivit Monitorului Drepturilor Omului din Iran (HRM), postul, care ar fi fost șters de atunci, pe certificatul de deces a femeii, la cauza decesului era trecut ”stop cardiac”.

Soacra ei a vrut să se răzbune

Potrivit avocatului femeii, Omid Moradi, soțul acesteia ar fi fost ar fi agresat-o atât pe ea, cât pe fiica lor, iar Zahra a acționat în autoapărare. Moradi a spus că femeia a fost spânzurată deși era moartă deja. Asta pentru ca soacra ei să se răzbune și să dea cu piciorul scaunului de sub ea.

”Se spune că stopul cardiac este cauza morții, deoarece ieri 16 bărbați au fost spânzurați în fața ochilor ei. Inima lui Zahra s-a oprit și a murit înainte de a fi dusă la spânzurătoare. I-au spânzurat trupul lipsit de viață, iar mama victimei a lovit personal scaunul de sub picioare, astfel încât să poată vedea cadavrul norei sale pe spânzurătoare chiar și câteva secunde”, spune avocatul.

Zahra Ismaili a fost una dintre cele trei femei care au fost executate în Iran în ultimele săptămâni, potrivit HRM. Începând din august 2013, când și-a început mandatul președintele iranian Hassan Rouhani, un număr de 114 femei au fost executate.

De ce a fost spânzurată, dacă murise deja
De ce a fost spânzurată, dacă murise deja

Pedeapsa capitală în Iran

Potrivit unui raport al Federației Internaționale a Drepturilor Omului, în primele nouă luni ale anului trecut, nu mi puțin de 190 de persoane au fost executate, potrivit AFP. Iranul se află pe locul al doilea după China în clasamentul internațional cu privire la aplicarea pedepsei cu moartea.

De asemenea, potrivit unor rapoarte neoficiale, în anul 2019 au fost executați peste 251 de oameni. Informațiile au fost culese de o organizație nonguvernamentală (ONG) și publicate cu ocazia Zilei Internaționale împotriva pedepsei cu moartea, 10 octombrie. În raport, se menționează mai multe cazuri din ultimii ani, în care au fost executate persoane din cauza homosexualității, consumului de alcool, adulterului etc.

De asemenea, potrivit autorilor raportului, ”Iranul este situat pe primul loc la execuția copiilor”. Aceștia susțin că tot în din 2009 până 2019, au existat cel puțin 67 astfel de execuții. Cu toate acestea, deși minorii primesc pedeapsa capitală, aceștia sunt executați după ce împlinesc 18 ani.

”În plus, autoritățile iraniene au obiceiul să persecute și să urmărească (judiciar) avocații însărcinați să apere condamnații la moarte. Unii dintre ei, ca laureata Premiului Saharov Nasrin Sotoudeh, sunt încarcerați din cauza activității lor. Activiștii împotriva pedepsei cu moartea sunt, de asemenea, reprimați în mod frecvent”, se arată în raport, potrivit news.ro.