Home » Life & Style » Cele mai bune coji de fructe și legume – le tratăm ca resturi, dar sunt mai bune decât ”miezul”

Cele mai bune coji de fructe și legume – le tratăm ca resturi, dar sunt mai bune decât ”miezul”

Stan Nicu / 26.01.2021, 15:43
Cele mai bune coji de fructe și legume – le tratăm ca resturi, dar sunt mai bune decât ”miezul”

Mulți români, în necunoștință de cauză, aruncă ce este mai bun, atunci când mănâncă anumite fructe. Astfel, s-a aflat care sunt cele mai bune coji de fructe și legume, pe care mulți dintre noi le tratăm ca resturi, dar în realitate sunt mai bune decât ”miezul”.

Ce fructe și legume ar trebui să le mâncăm cu tot cu coajă. Chiar și cartofii ar trebui consumați cu totul

Mulți oameni aruncă cojile de la anumite fruncte și legume atunci când le consumă, fără să știe că, de fapt, ajunge la gunoi tot ce este mai bun din acele alimente.  Astfel specialiștii au enumerat cele mai bune coji de fructe și legume, pe care mulți dintre noi le tratăm ca resturi, dar sunt mai bune decât ”miezul”.

Cele mai multe coji de fructe și legume sunt foarte bogate în nutrienți, iar dacă lea aruncăm, normal, că ne mai bucurăm de incerdibilele lor beneficii. Care sunt fructele și legume pe care ar trebui să le consumăm în întregime.

Coaja de morcovi conține cele mai multe substanțe benefice

Banalii morcovi sunt plini de substanțe care fac bine organismului uman. De asemenea, coaja lor conține cea mai mare parte din concentrația de fitonutrienți. Nutriționiști ne recomandă să spălăm bine morcovii și să îi consumăm cu to cu coajă.

Cojile de cartofi, mai bogate în nutrienți decât miezul

Cojile de cartofi conține mai mulți nutrienți decât miezul legumei. Coaja este bogată în fier, calciu, potasiu, magneziu și vitaminele B6 și C. În 100 de grame de coajă se regăsește de 7 ori mai mult calciu și de 17 ori mai mult fier decât în cartoful în sine. Specialiștii ne recomandă să fiermeb cartofii în coajă și să îi consumăm cu totul.

Cojile de mere

Mulți dintre români aruncă cojile merelor și fac foarte rău. Coaja de măr conține jumătate din cantitatea de fibre pe care o pune la dispoziție acest fruct. În coaja mărului se mai găsesc și antioxidanți ce mențin funcționarea plămânilor și ajută la rezolvarea problemelor respiratorii.

Un studiu citat de worldhealthinfo.net a relevat chiar că antioxidanții din coaja merelor protejează creierul, ajută memoria și inhibă creșterea celulelor de cancer.

Coaja de castravete

Castraveții au marea majoritate a oxidanților situați în coajă. Coaja de castravete conține aproape întreaga cantitate de antioxidanți, fibre și potasiu care se găsește în această legumă. Încearcă ca la următoarea salată să nu mai cureți castravetele, taie-l cu tot cu coajă.

Cojile de kiwi

Nimeni nu s-a gândit să mănânce Kiwi cu tot cu coajă, mai ales că acest furct are un exterior ciudat, însă potrivit worldhealthinfo.net, coaja este foarte sănătoasă și ar trebui consumată și ea.

Coaja de kiwi conține mai multe flavonoide, antioxidanți și vitamina C decât miezul fructului. Spală bine fructul și consumă-l ca și pe o piersică, îndeamnă nutriționiștii.

Coaja de vinete

Mulți dintre noi nu ne-am gândit să consumăm coaja vinetelor, mai ales că salata de vinetele la români presupune coacerea lor. Însă atunci când nu se coc, nutriționiștii recomandă și mâncarea cojilor de vinete, întrucât acestea conțin nasunină, un antioxidant puternic, care protejează împotriva temutului cancer cerebral. În plus, nasunina reduce substanțial efectele îmbătrânirii.