Home » Life & Style » Timp liber » 7 alimente care nu balonează. Secretul specialistului pentru a elimina disconfortul gastric

7 alimente care nu balonează. Secretul specialistului pentru a elimina disconfortul gastric

Bucur Ioana / 11.12.2020, 09:41
7 alimente care nu balonează. Secretul specialistului pentru a elimina disconfortul gastric

Ce putem mânca fără grija kilogramelor în plus sau a disconfortului gastric? Nutriționiștii au dezvăluit secretul unei dietei echilibrate, ce ajută la menținerea siluetei. Află care sunt cele 7 alimente care nu balonează.

Cum scăpăm de disconfortul gastric fără să apelăm la medicamente? Specialiștii au dezvăluit care sunt acele alimente care nu balonează

Înainte de a afla care sunt acele alimente care nu balonează, trebuie să reamintim una dintre puținele „reguli” alimentare ce primesc recomandarea oricărui medic sau specialist în nutriție: consumul zilnic a cel puțin 25 de grame de fibre. Nu pare o cantitatea prea mare, însă, dacă ne gândim că 200 de grame de brocoli conțin doar patru grame de fibre, devine evident că legumele ar trebui să reprezinte un procent important din meniul unei zile. Doar că, în cantități mari, legumele bogate în fibre provoacă balonare, în special dacă se face o trecere bruscă de la o dietă săracă în fibre la o dietă alimentară bogată în ele.

Pentru a reduce sau chiar elimina disconfortul gastric, dr. Maria Chaparro, dietetician și reprezentant al Academy of Nutrition and Dietetics, recomandă ca legumele să fie adăugate treptat în dieta zilnică. Specialistul a prezentat și o listă cu alimente care nu balonează.

7 alimente care nu baloneaza
Dieteticienii recomandă persoanelor care suferă de balonare să consume salate din frunze verzi

Șapte alimente care nu balonează

1. Castraveții

Primii din lista cu alimente care nu balonează sunt castraveții. Aceștia sunt o sursă importantă de vitamine și antioxidanți. Atenție! Toți acești nutrienți se găsesc în coaja lor și se vor pierde dacă este curățată. Sunt mai săraci în fibre decât alte legume, cum este țelina, dar compensează prin concentrația mare de apă – aproape 95% – ce ajută la reducerea disconfortului gastric, previne balonarea și menține hidratarea organismului.

2. Sparanghelul

Tulpinile de sparanghel au în compoziție un aminoacid numit asparagină, cu efect de diuretic natural. Astfel, ajută la eliminarea excesului de apă, joacă un rol important în buna funcționare și sănătatea stomacului și previne balonarea. Nu este recomandat oricui, în special în cantități mari.

7 alimente care nu baloneaza
Are un conțiut bogat în potasiu și poate reduce balonarea provocată de consumul de sare bogată în sodiu

3. Alimente care nu balonează – Avocado

Avocado are un conținut bogat în potasiu și poate reduce balonarea provocată de consumul de sare, bogată în sodiu. Conține și grăsimi sănătoase, cum este omega 3, ce ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții ce ajută la buna funcționare a acestuia.

4. Zucchini

Acest tip de dovlecel conține FODMAP – oligo/di/monozaharide și polioli – o clasă de zaharuri și carbohidrați ce provoacă gaze și balonare, în special în cazul celor care suferă de sindromul intestinului iritabil. Modul în care este preparat poate duce la scăderea nivelului de zaharuri și carbohidrați, transformându-l o alegere potrivită pentru cei care au probleme cu balonarea. Specialiștii recomandă prepararea lui după rețetele de squash, adică la cuptor, prin coacere.

5. Varza murată

Legumele fermentate sunt și ele pe lista recomandărilor nutriționiștilor, datorită conținutului bogat de bacterii benefice pentru aparatul digestiv, în special pentru stomac. Cu toate că, în cazul unor persoane, adăugarea verzei murate în dieta zilnică ar putea provoca un oarecare disconfort gastric, specialiștii susțin că organismul se poate adapta la consumul acestor tipuri de legume, cu o singură condiție: să fie introduse treptat în dieta alimentară de zi cu zi.

7 alimente care nu baloneaza
Roșiile sunt o sursă important de antioxidanți

6. Alimente care nu balonează – Roșiile

Roșiile sunt o sursă importantă de antioxidanți, de aceea nu ar trebui să lipsească din dieta noastră zilnică. La fel ca în cazul verzei murate, pot declanșa disconfort gastric, însă acest efect nedorit poate fi eliminat, dacă sunt incluse treptat în dietă.

7. Frunzele verzi

Spanacul și varza sunt surse bogate de vitamina B, ce ajută organismul să împiedice retenția de apă. Acesta este și motivul pentru care dieteticienii recomandă persoanelor care suferă de balonare să consume salate din frunze verzi, precum spanacul și rucola.