Home » Life & Style » Cele mai frumoase 7 mânăstiri din România. Sunt unice în lume. FOTO

Cele mai frumoase 7 mânăstiri din România. Sunt unice în lume. FOTO

Voicu Costin / 21.05.2022, 15:19

România este o țară superbă care se bucură de toate formele de relief și de cele mai frumoase bijuterii, mănăstirile și alte obiective turistice importante răspândite în întreaga țară. Domnitorii țării românești au reușit să construiască locaşe de cult pentru a rămâne în istorie, dar și pentru că doreau să fie înmormântați în acele locații. Care sunt cele mai frumoase mănăstiri din România?

7 mănăstiri de poveste din România

Mănăstirea Voroneţ

Această mănăstire este una dintre cele mai cunoscute de la noi din țară și totodată se află printre cele mai vizitate. Mănăstirea este una unică datorită culorilor în care a fost pictată. Mănăstirea Voroneț a fost construită în anul 1488 și este considerată a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare.

Biserica face parte din patrimoniul UNESCO încă din anul 1993. Ea a fost ridicată în doar trei luni și trei săptămâni, fiind un record al acelor vremuri. De asemenea, aici și-a petrecut ultimii 26 de ani din viață Daniil Sihastrul până în anul 1496, atunci când a murit și a fost îngropat tot acolo.

Mănăstirea Prislop

Aici ajung mii de oameni pentru a vizita sau pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. Mănăstirea datează din secolul al XIV-lea. Arsenie Boca a slujit la mănăstirea Prislop încă din anul 1948 și a fost înmormântat acolo în data de 4 decembrie 1989. Mulți credincioşi consideră că pot găsi ajutor la problemele lor rugându-se la mormântul sfântului părinte.

Mănăstirea Putna

Cel mai important lăcaș de cult ridicat de către Ștefan cel Mare este mănăstirea Putna. A fost concepută pentru a servi ca necropolă domnească pentru voievod și familia sa. Ștefan cel Mare a fost înmormântat aici în anul 1504, după ce s-a aflat la domnia Moldovei vreme de 47 de ani.

Mănăstirea Cozia

Într-un top al celor mai vechi mănăstiri din România se poate regăsi și mănăstirea Cozia. Aceasta a fost ctitorită de Mircea cel Bătrân și sfințintă în anul 1388. Undeva la începutul anilor 1500 a fost construită și fântâna care se regăsește în curtea bisericii. În fiecare an, apa de aici este sfințită de Bobotează și de Izvorul Tămăduirii. Aici este înmormântat Mircea cel Bătrân dar și Teofana, mama lui Mihai Viteazul.

Mănăstirea Peştera Ialomiţei

Pelerinii pot regăsi, de asemenea, în Masivul Bugeci și mănăstirea Peștera Ialomiței. Aceasta mai este cunoscută și ca Peștera Regilor și este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice de la noi din țară. La intrarea în peșteră, turiștii pot observa cimitirul călugărilor vechi de câteva secole.

Peștera se află la 1.700 de metri altitudine, iar așezământul a fost ridicat în secolul al XVI-lea de către voievodul Țării Românești, Mihnea Vodă.

Mănăstirea Mraconia

Mănăstirea Mraconia poate fi găsită la strâmtoarea Cazanelor, pe malul Dunării. Din cauza construcției Porților de Fier I din perioada comunistă, aceasta a fost demolată, iar ruinele sale cuprinse de ape. În anul 1993, noua biserică lua ființă, urmând ca peste doi ani să se reînființeze vatra monahală.

Mănăstirea Maria-Radna

Mănăstirea reprezintă principalul loc de pelerinaj al catolicilor din vestul țării și se consideră că multe minuni au fost înfăptuite aici. Franciscanii au ridicat prima capelă în anul 1520, iar în 1626 aceasta a fost reînființată la Radna.

Șapte decenii mai târziu, turcii incendiau vechea biserică devenind scrum, mai puțin o icoană a Maicii Domnului. Pentru că acest miracol a avut loc, o nouă biserică a fost reconstruită și sfințită în anul 1767 de către episcopul Engl.