Home » Life & Style » Cine a construit, de fapt, Castelul de Lut din județul Sibiu

Cine a construit, de fapt, Castelul de Lut din județul Sibiu

Ileana Mladinoiu / 04.10.2021, 12:05
Cine a construit, de fapt, Castelul de Lut din județul Sibiu

Dacă ai visat vreodată să trăiești într-un cadru de basm, la 40 km de Sibiu, se află Castelul de lut din Valea Zânelor.  Pare să fi fost construit de și pentru hobbiți, unii dintre locuitorii Pământului de Mijloc, lume fictivă creată de către scriitorul J. R. R. Tolkien, din care se trag Bilbo Baggins, Frodo Baggins, Samwise Gamgee, Meriadoc Brandybuck și Peregrin Took, personaje ale trilogiei Stăpânul Inelelor, sau alte creaturi legendare.

Povestea Castelului de Lut din județul Sibiu

Cu formele sale neobișnuite, te va întoarce la poveștile despre dragoni, pitici, elfi și inele magice direct din imaginația lui Tolkien. Legenda spune că locul pe care se află castelul găzduia făpturi magice/zâne, care l-ar proteja  și în prezent, dat fiind că era casa lor, potrivit valeazanelor.ro

Castelul de Lut “s-a născut” pe 20 martie 2014, pe baza unui concept unic de Casă Naturală de Poveste, în inima Munților Făgăraș, unde se află Valea Zânelor.

Mai precis, castelul este situat în satul Porumbacu de Sus. Cu acoperișurile sale în formă de val și curbe organice, construcția se îmbină perfect cu natura încântătoare și sălbatică a locului.

La originea proiectului celui mai nou castel ecologic stau Răzvan și Gabriela Vasile, doi tineri, care și-au vândut casa de la periferia orașului București pentru a-și transforma visul în realitate.

Astfel au cumpărat un teren în Porumbacu de Sus. Chiar dacă acest castel amintește de „Stăpânul inelelor” sau de poveștile fraților Grimm, proprietarii spun că s-au inspirat din „Albă ca Zăpada”, dar și din propria copilărie petrecută într-un sat lângă Făgăraș.

Castelul de Lut
Castelul de Lut de pe Valea Zânelor, județul Sibiu

Cum și din ce a fost construit

Pentru a-și finaliza proiectul, tinerii au apelat la meșteri care au venit direct din Maramureș. A fost construit în întregime din materiale naturale. Zidurile castelului s-au realizat dintr-un amestec de apă, pământ, paie, lut și nisip. În exterior, acoperișul ondulat este din șindrilă de molid, iar turnurile au fost construite din piatră de râu.

De asemenea, Razvan și Gabriela Vasile au petrecut doi ani cu arhitectul  Ileana Mavrodin  pentru a studia cum o clădire din paie 100% organică, lut, stâlpi de lemn și nisip ar rezista elementelor.

“Magia și perseverența au făcut casă bună în sufletele și mințile noastre, astfel am reușit să construim un simbol al tradiției și al tihnei”, spun adesea proprietarii castelului din Valea Zânelor. „Iubim și  prețuim natura, omul și mai ales frumosul. Astfel, am început să construim frumos, sănătos și natural.”

Câte camere are Castelul de Lut

Astăzi, castelul cu 10 camere este terminat în întregime și este decorat și în interior. Ușile masive ale castelului, ferestrele din lemn sau felinarele exterioare, toate sunt de poveste, realizate local. Fiecare masă, scaun, farfurie și obiect decorativ sunt lucrate manual de meșteri iscusiți.

Feeric Fashion Week 2016 a constituit momentul în care Castelul de Lut și-a deschis portile pentru un răsfăț magic în Valea Zânelor. Mulți spectatori din România, cât personalități din toate colțurile lumii au aplaudat și aclamat feeria unor momente unice.

Vasile intenționează să-l transforme într-un hotel unde fiecare cameră are propriul șemineu. De asemenea, restaurantul organic nu poate decât să delecteze orice vizitator cu mâncăruri naturale.

Castelul de Lut este deschis zilnic. Program 10.30-17.30. Costul unui bilet este 10 lei/persoană.

Se poate ajunge acolo pe DN1, din localitatea Porumbacu, luând-o la dreapta și continuând timp de 9 km până la castel.

“De-a lungul timpului, clienții noștri au ales să adauge magie în cele mai frumoase și emoționante evenimente din viața lor, astfel, la Castelul de Lut s-au oficiat nunți, s-au creat amintiri de neuitat și s-au sărbătorit ocazii deosebite”, iar „cei mai buni fotografi au imortalizat clipele de fericire din viața acestora alături de magia și frumusețea Castelului de Lut Valea Zânelor” (sursa valeazanelor.ro).