Home » Life & Style » Cine a fost de fapt Cristofor Columb, exploratorul care ar fi descoperit America

Cine a fost de fapt Cristofor Columb, exploratorul care ar fi descoperit America

Voicu Costin / 04.05.2022, 11:22
Cine a fost de fapt Cristofor Columb, exploratorul care ar fi descoperit America

Cristofor Columb era hotărât să găsească o rută de apă directă spre vest din Europa până în Asia, dar nu a făcut-o niciodată. În schimb, a dat peste America. Deși nu a „descoperit” cu adevărat așa-numita Lume Nouă, milioane de oameni trăiau deja acolo, iar călătoriile sale au marcat începutul secolelor de explorare și colonizare a Americii de Nord și de Sud. Cine a fost Cristofor Columb, exploratorul care ar fi descoperit America?

Cristofor Columb și Epoca Descoperirilor

În secolele al XV-lea și al XVI-lea, liderii mai multor națiuni europene au sponsorizat expediții în străinătate în speranța că exploratorii vor găsi o mare bogăție și vaste ținuturi nedescoperite. Portughezii au fost primii participanți la această „ Eră a Descoperirii ”, cunoscută și sub denumirea de „Epoca exploatării ”.

Începând cu aproximativ 1420, mici nave portugheze cunoscute sub numele de caravele au trecut de-a lungul coastei africane, transportând mirodenii, aur și alte bunuri, precum și sclavi din Asia și Africa, până în Europa.

Alte națiuni europene, în special Spania, erau dornice să împărtășească bogățiile aparent nelimitate ale „Orientului Îndepărtat”. Până la sfârșitul secolului al XV-lea, „ Reconquista ” din Spania, adică expulzarea evreilor și musulmanilor din regat după secole de război, era completă, iar națiunea și-a îndreptat atenția către explorare și cucerire în alte zone ale lumii.

Cristofor Columb (1451-1506)

Cristofor Columb a fost un explorator și navigator italian care a finalizat patru curse în Oceanul Atlantic, deschizând calea explorării și colonizării europene pe scară largă a Americilor. Expedițiile sale sponsorizate de Monarhii Catolici ai Spaniei au fost primul contact european cu Caraibe, America Centrală și America de Sud.

El a plecat pe mare la o vârstă fragedă și a călătorit la Nord până în Insulele Britanice și la Sud până în ceea ce este acum, Ghana. Columb a mai făcut trei călătorii în America explorând Antilele Mici în 1493, Trinidad și coasta de nord a Americii de Sud în 1498 și coasta de est a Americii Centrale în 1502. Multe dintre denumirile pe care le-a dat caracteristicilor geografice, în special insule sunt încă folosite. El a dat și numele indios („indieni”) popoarelor indigene pe care le-a întâlnit.

Expedițiile lui Columb au dat startul perioadei de explorare, cucerire și colonizare care a durat secole, contribuind la crearea lumii occidentale moderne.

În timpul unei furtuni violente, în prima sa călătorie de întoarcere, Columb, pe atunci în vârstă de 41 de ani, a suferit un atac de ceea ce se credea la acea vreme a fi gută. În anii următori a fost afectat de ceea ce se credea a fi gripă și alte febrei, orbire temporară și atacuri prelungite de gută. Bolile au crescut ca durată și severitate, lăsându-l uneori pe Columb țintuit la pat luni întregi și au culminat cu moartea lui, 14 ani mai târziu, în 1506.

Moștenirea lui Cristofor Columb

Cristofor Columb nu a „descoperit” America și nici măcar nu a fost primul european care a vizitat „Lumea Nouă”. (Exploratorul viking Leif Erikson navigase în Groenlanda și Terranova în secolul al XI-lea.)

Cu toate acestea, călătoria sa a început secole de explorare și exploatare pe continentele americane. Columbian Exchange a transferat oameni, animale, hrană și boli între culturi. Grâul din Lumea Veche a devenit un aliment de bază american. Cafeaua africană și trestia de zahăr din Asia au devenit culturi de numerar pentru America Latină, în timp ce alimente americane precum porumbul, roșiile și cartofii au fost introduse în dietele europene.