Home » Life & Style » Cine a fost Johannes Kepler, astronomul care a rescris istoria Universului. Povestea neștiută

Cine a fost Johannes Kepler, astronomul care a rescris istoria Universului. Povestea neștiută

Voicu Costin / 02.01.2022, 13:00
Cine a fost Johannes Kepler, astronomul care a rescris istoria Universului. Povestea neștiută

Istoria a fost scrisă de mari savanți pe care Universul i-a trimis pe lumea aceasta. Invențiile și realizările lor au revoluționat descoperirile din domeniul științific și matematic. Unul dintre ei s-a născut în Germania și astronomia a fost unul dintre domeniile pentru care acesta a formulat unele teorii. Vezi cine a fost acesta și descoperă povestea neștiută a acestuia!

Cine a fost Johannes Kepler

Johannes Kepler s-a născut pe 27 decembrie 1571 în Weil der Stadt, Württemberg, Germania și a studiat teologia la Universitatea din Tübingen începând cu anul 1591.

Germanul ar fi vrut să devină preot, dar fiind foarte bun în domeniul matematicii acceptă în 1594 funcția de profesor de matematică și astronomie la Universitatea din Graz, Austria. Aici lucrează la un complex de ipoteze geometrice având ca scop explicarea depărtării dintre orbitele celor cinci planete cunoscute în acel timp (Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn). Kepler consideră că Soarele exercită o forță care scade proporțional o dată cu îndepărtarea de o planetă: „Planetele se mișcă în consecință pe o traiectorie eliptică, în centrul căreia se găsește Soarele”.

În acest fel anunță prima sa lege a mișcării planetelor, publicată în lucrarea „Misterul lumii cosmice” lansată în 1596.

În aprilie 1597 Kepler se căsătorește cu Barbara Mühlek. A avut parte de o relație nefastă, cei doi nu au reușit să se înțeleagă în mare parte din timp. Provenind din mediul rural, Barbara își disprețuia soțul și jobul pe care îl avea. Kepler o admonesta și o ignora în majoritatea timpului.

În 1600, acceptă oferta de a lucra la Praga ca asistent al lui Tycho Brahe, astronom al curții împăratului Rudolf al II-lea. Competențele lui Tycho sunt completate de cunoștințele în domeniul matematicii ale lui Kepler. Cei doi formau o echipă strălucită împreună și au reușit să descopere lucruri importante. După moartea lui Brahe în 1601, Kepler începe să ocupe ambele funcții, de astronom și matematician imperial.

Universul a fost de partea lui

În 1604, Kepler observă Supernova 1604 și publică observațiile sale în lucrarea „Despre o nouă stea la piciorul constelației șarpelui”. În lucrarea Astronomia Nova („Astronomia nouă”, 1609) publică rezultatele cercetărilor asupra elipsei planetei Marte și enunță a două lege: „Cu cât o planetă este mai aproape de Soare, cu atât se mișcă mai repede”.

În anul 1612 Kepler se stabilește la Linz în Austria, unde îi apare lucrarea Harmonices Mundi („Armonia lumii”, 1619). În ultimul capitol al acestei cărți, pe baza observațiilor și calculelor efectuate, enunță a treia lege a mișcării planetelor: „Pătratul timpului de revoluție este proporțional cu puterea a treia a distanței medii dintre o planetă și Soare”.

Timp de 5 ani, Kepler a trebuit să lupte cu justiția care o acuzase pe mama sa de vrăjitorie. Între anii 1615-1620 acesta a reușit să o elibereze din închisoare. Din cauza modului în care a fost tratată, ea a murit un an mai târziu, după ce a fost eliberată. Datorită Războiului de Treizeci de Ani, Kepler a trebuit să se refugieze de mai multe ori din cauza războiului dintre catolici și protestanți.

Johannes Kepler a murit la 15 noiembrie 1630 în Regensburg, Germania, în vârsta de 59 de ani. În memoria lui, Universitatea din Linz poartă numele de „Johannes-Kepler-Universität”.

Isaac Newton a fost un renumit om de știință englez, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. Isaac Newton s-a bazat în mare măsură pe observațiile lui Kepler.