Home » Life & Style » Cine a fost Mița Biciclista. Care era, de fapt, numele ei real și cum sucea mințile bogaților din perioada interbelică

Cine a fost Mița Biciclista. Care era, de fapt, numele ei real și cum sucea mințile bogaților din perioada interbelică

Alexandru Cazacu / 05.03.2021, 11:45
Cine a fost Mița Biciclista. Care era, de fapt, numele ei real și cum sucea mințile bogaților din perioada interbelică

Mulți dintre noi au auzit de Mița Biciclista. Aceasta a fost una dintre cele mai faimoase femei din Capitală, în perioada interbelică, datorită frumuseții, dar și a excentricității sale. Mița a sucit mințile multor bărbați celebri și a fost prima ciclistă de pe străzile Bucureștiului.

Cine a fost Mița Biciclista. Care era, de fapt, numele ei real și cum sucea mințile bărbaților

Frumoasa femeie cu ochi albaștri, Maria Mihăescu, supranumită Mița Biciclista sau Mița Cotroceanca, este una dintre cele mai excentrice figuri ale Bucureștiului interbelic. Faimoasa ciclistă s-a născut la Didești, județul Prahova în 1885. Multe voci susțin că Mița ar fi avut parte de o educație aleasă. Nu se știe cu exactitate când sau cum ar fi ajuns în Capitală, cu toate acestea, Maria și-a găsit cu siguranță calea spre celebritate în București.

Se pare că Mița Biciclista le-a sucit mințile multor bogătași, ea fiind foarte frumoasă, cu ochii albaștri, cu un corp de invidiat și părul scurt (lucru care la acea vreme era mai puțin obișnuit la femei). Mulți bărbați celebri au fost vrăjiți de frumusețea Mariei Mihăescu, printre care și pictorul Nicolae Grigorescu sau poetul Octavian Goga.

Mița Biciclista ar fi fost cerută în căsătorie chiar de regele Portugaliei

Potrivit legendei, faimoasa ciclistă ar fi fost cerută de soție chiar de regele Manuel al Portugaliei. Mița Biciclista ar fi făcut avere în Capitală, iar după multe povești care au supraviețuit de-a lungul vremii, se pare că Cotroceanca a câștigat mulți bani practicând cea mai veche meserie din lume. Cu toate acestea, femeia nu era o prostituată oarecare, ci una de lux.

Chiar și Neagu Djuvara a amintit-o pe Mița în cartea sa ”Un secol cu Neagu Djuvara”. Istoricul scrie despre ea că este era o femeie demimondenă, sau mai bine zis o mare prostituată de lux. Iar acest lucru era ceva rar întâlnit în perioada interbelică. Mai mult de atât, Djuvara scria că în anii 1920, Mița Biciclista făcea ciclism pe străzile Capitalei pentru a-și menține silueta.

Cine a fost celebra Mița Biciclista
Cine a fost celebra Mița Biciclista

Cum a ajuns celebră

Se pare că Mița Biciclista și-a câștigat celebritatea în anul 1898. Atunci, ziaristul George Ranetti ar fi rămas foarte uimit când a văzut o femeie plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spune că acesta s-a îndrăgostit nebunește de ea, dar aceasta nu împărtășea aceleași sentimente pentru ziarist. Așadar, ca să se răzbune pe ea, George a început să-i scoată zvonuri în cercul lui de prieteni, poreclind-o Mița Biciclista. De aici, s-a născut și legenda femeii care sucea mințile bărbaților din Bucureștiul Interbelic.

”Când apărea pe Calea Victoriei, aristocrații de la Capșa, burghezii de la Otetelișanu și boemii de la Kubler abandonau politica și svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple și elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânși pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte și cu o caschetă de mătase albă, înfășurată în voal alb, din care răsăreau încrucișate două ace mari a la Madame Butterfly”, scria Alexandru Predescu în cartea ”Vremuri vechi bucureștene”