Home » Auto » Cine a înființat compania de automobile Rolls-Royce. Scurt istoric: de la idee la inovație, an apariție, fondatori

Cine a înființat compania de automobile Rolls-Royce. Scurt istoric: de la idee la inovație, an apariție, fondatori

Voicu Costin / 05.05.2022, 12:51

Producția mașinilor cu marca Rolls-Royce a început la compania Rolls-Royce Limited în 1903. Povestea primei cărămizi a fabricii de la Goodwood, casa Rolls Royce, este una plină de frumusețe și candoare. Nu toate companiile celebre de autoturisme din lume se pot mândri cu o asemenea poveste, iar acesta este una specială. Haideți să aflăm cum a ajuns Rolls Royce, ceea ce este astăzi!

Povestea Rolls Royce, cu bune și rele

Cei doi fondatori au fost Charles Rolls și Frederick Henry Royce. Frederick Royce s-a născut în anul 1863 în localitatea Alvator (Lincolnshire). Provenea dintr-o familie de moșieri. A început să lucreze încă de la vârsta de 10 ani. Era distribuitor de ziare și telegrame.

Istoricii spun că Henry Royce era pasionat de ingineria electrică. Primul loc de muncă a fost în compania Hiram Maxim, recunoscut ca fiind inventatorul mitralierei care îi poartă și numele. Ambiția lui a fost atât de mare, încât, împreună cu un foarte bun prieten, a reușit sa fondeze în Manchester propria firmă. Istoricii spun că în anul 1903, Henry Royce a cumpărat o mașină franceză Decauville. Aceasta funcționa atât de defectuos încât acesta a fost nevoit să o repare și să o îmbunătățească constant.

„Era un inginer foarte priceput! Nu a avut nevoie decât de un an de zile pentru a crea propria sa mașină. Mașina creată de el funcționa foarte bine și nu costa decât 395 de lire sterline”, a povestit unul dintre istorici.

Prietenul său Charles Rolls provenea dintr-o familie nobilă foarte înstărită. Pasionat și el de inginerie, a devenit pasionat şi de automobile. Încă de când studia la Cambridge a devenit proprietarul unei mașini Peugeot Phaeton pe care a primit-o cadou chiar de la tatăl acestuia.

Charles Rolls și Frederick Henry Royce

Începutul fabricii de la Goodwood, Rolls Royce

Datorită acestei pasiuni, Charles Rolls a deschis o companie care vindea mașini, CS Rolls & Co. Nu este de mirare că Charles Rolls a reușit sa transforme această companie în cel mai mare dealer auto britanic. Și totuși, acesta nu s-a oprit aici. Visul său era să fabrice mașini. Cei doi ingineri pasionați de industria automobilelor s-au cunoscut în anul 1904. La sfârșitul acestui an a fost creată celebra companie Rolls-Royce. Frederick Royce era un creator excelent de mașini din punct de vedere tehnic iar Charles Rolls un foarte bun comerciant care avea deja o rețea mare de distribuitori. Așa a început povestea de succes a gigantului Rolls-Royce.

Sfârşitul titanilor de la Rolls Royce, Charles Rolls şi Frederick Royce

O calătorie în America făcută de către Charles Rolls avea să schimbe multe lucruri în bine. A fost soluția cea mai bună pentru perioada critică datorată primului război mondial, spun istoricii. Cu ocazia călătoriei sale în America, întâlnirea dintre Charles  Rolls și frații Wright intră din nou  în istorie. Este momentul în care acesta descoperă o nouă pasiune, aviația. Succesul acesta însă nu a durat prea mult. Datorită acestei pasiuni, la numai 30 de ani Charles Rolls se stinge din viață într-un accident nefast de avion. În felul acesta, compania devine în exclusivitate propietatea prietenului său Frederick Royce.

Acesta reușește cu succes să transforme mașinile companiei în mașini de succes pentru curse. În anul 1931, compania hotărăște sa cumpere acțiunile firmei Bentley care trecea printr-o perioadă foarte grea, ajungând chiar la faliment. Anul 1933 a reprezentat un an greu pentru istoria acestei companii. În acest an moare și Frederick Royce.

Perioada care a urmat nu a fost deloc ușoară. Cu toate acestea, compania a continuat să aibă un traseu ascendent. În anul 1950 lansează modelul Phantom IV. O mașină destinată exclusiv casei regale, un adevărat triumf.

Puțină lume cunoaște faptul că, în ciuda tuturor succeselor sale, compania se îndreapta către faliment în anul 1971. În acel moment, însă, graţie guvernului britanic, compania Rolls-Royce primește un ajutor substanțial de la acesta, în valoare de 250 milioane de dolari. Modelul Rolls -Royce Cornich a fost realizat imediat.

Este interesant de știut faptul că modelul Silver-Spur II este cel mai faimos. Nu se produc decât 25 de astfel de autoturisme pe an. Iar costul lui este de 300.000 de dolari.

BMW pune bazele unui nou început

Începând cu anul 1998, controlul companiei este preluat de către conducerea companiei BMW. Inclusiv controlul brandului Bentley. Transferul a fost finalizat în anul 2003. Cu ocazia centenarului, compania a lansat modelul Rolls-Royce 100 EX.

Se spune că fiecare mașină Rolls-Royce este supusă unei proceduri speciale de verificare. Mai precis, fiecare mașină nou fabricată este rulată 2000 de km. Apoi, este demontată piesă cu piesă. Verificarea lor este obligatorie. După acest procedeu are loc asamblarea finală, montajul și vopsitul caroseriei.

Rolls-Royce este o companie care asamblează mașinile doar în Marea Britanie! Fiecare persoană care dorește să achiziționeze un astfel de model de mașină, poate opta pentru una din 500 de nuanțe de culori disponibile. Inclusiv interiorul poate fi personalizat, aşa cum îşi doreşte clientul.