Home » Life & Style » Cine a inventat semnul STOP. Motivul pentru care indicatorul auto a fost creat

Cine a inventat semnul STOP. Motivul pentru care indicatorul auto a fost creat

Alexandru Cazacu / 03.03.2021, 14:46
Cine a inventat semnul STOP. Motivul pentru care indicatorul auto a fost creat

Nu cred că există persoane care să nu cunoască acest semn de circulație. Cu toate acestea, nu mulți știu cine a inventat semnul care îi obligă pe șoferi să oprească înainte de linia de oprire și de ce are forma acesta.

Cine a inventat semnul STOP. De ce a fost creat indicatorul

Mai exact, cel care a inventat acest indicator este William Phelps Eno. La începutul secolului al XX-lea, acesta a vorbit despre necesitatea unui astfel de semn de circulație pentru traficului haotic de pe drumurile publice. Așadar, în 1915 a fost instalat primul STOP, la intersecția străzilor Cass și Clifford din orașul american Detroit.

Făcând parte dintr-o familie bogată, William Phelps Eno era destul de influent la acea vreme. Cu toate acestea nu mulți au fost încântat de ideea acestuia. Potrivit unui consilier de stat din acea perioadă, șoferii nu aveau să oprească la colțul străzii dacă nu exista un polițist să-i oprească. Așadar, eforturile lui Eno au fost concentrate mai întâi pe datoria civică de a crea o responsabilitate individuală în mintea conducătorilor de autoturisme. Acesta a început din New York, iar în 1909 a ajutat orașul să dezvolte ”regulile drumului”.

De unde vine forma și culoarea semnului STOP

Deși mai multe state au urmat exemplul semnelor de circulație, forma acestui semn de evoluat abia în 1923, după ce mai mulți ingineri au decis să introducă formate mai uniforme ale indicatoarelor rutiere. Atunci, semnul STOP a primit forma octogonală, care, după părerea ingineriilor din Asociația Statelor Highway din Mississippi, ar fi trebuit să le atragă atenția șoferilor.

Pe de altă parte, la început STOP-urile erau galbene, însă ulterior s-a decis schimbarea culorii acestora în roșu. Cu toate acestea, americanii au dat peste o problemă, deoarece aveau prea multă vopsea galbenă în stoc, care să era rezistentă la diferite condiții de vreme, însă nu se mai utilizase o astfel de vopsea de culoare roșie până atunci. Problema a fost rezolvată ulterior. Astfel, în zilele noastre indicatorul este prezent în toate colțurile lumii.

Cum a apărut semaforul

Se pare că primul semafor a apărut la data de 1868 în capitala Marii Britanii. Acest dispozitiv avea rolul de a dirija traficul într-o intersecție cu trei străzi. John Peake Knight este cel care a venit cu ideea, însă compania Saxby&Farmer a construit semaforului. Noul dispozitiv dispunea de trei brațe și două culori (roșu și verde). Acesta se folosea pentru semnalizarea pe timp  nopții de lămpi cu gaz și era operat de un polițist. Din nefericire, în iarna lui 1869 semaforul a explodat din cauza unor scurgeri de gaz.

Cum s-a inventat semaforul
Cum s-a inventat semaforul

Pe de altă parte, primul semafor electric a fost inventat în 1912 de Lester Wire, de un polițist din Salt Lake City. La fel ca și semaforul englezilor, acesta folosea același culori. Așadar, la 5 august 1914, compania American Traffic Signal instalează în Cleveland, un altfel de semafor, care avea și un sistem de avertizare sonor și avea la bază proiectul lui James Hoge. Tot în Salt Lake City au fost instalate primele semafoare interconectate, care controlau șase intersecții prin intermediul unui panou manual.