Home » Life & Style » Copacul unic în lume. De ce fructele acestui arbore neobișnuit cresc direct pe trunchi

Copacul unic în lume. De ce fructele acestui arbore neobișnuit cresc direct pe trunchi

Alexandru Cazacu / 22.03.2021, 17:06
Copacul unic în lume. De ce fructele acestui arbore neobișnuit cresc direct pe trunchi

Nu mulți știu acest lucru, însă există un copac puțin mai ciudat, ale cărui fructe cresc direct pe trunchiul acestuia. Unde crește copacul unic în lume și de ce rodește în acest fel vei putea afla citind continuarea articolului.

Copacul unic în lume. De ce fructele acestuia cresc pe trunchi

Mai exact, este vorba despre arborele Jabuticaba, care crește în statele Minas Gerias și Sao Paulo din sudul Braziliei, dar și în Argentina, Peru și Chile. Fructele acestui copac cresc direct pe trunchiul ți ramurile sale. Fructul deosebit de gustos al acestui pom este mic și rotund cu una până la patru semințe mari, este de culoare purpuriu închis și are un miez foarte dulce, alb sau roz.

Acest copac poate să înflorească și să facă fructe odată sau de două ori pe an. Cu toate acestea, dacă este udat continuu, acesta înflorește frecvent, iar localnicii pot avea fructe pe tot parcursul anului. În timpul sezonului Jabuticaba din Minas Gerais, mulți vânzători comercializează aceste fructe în pungi mici de plasă. Culoarea fructelor reprezintă faptul că sunt foarte bogate în antioxidanţi.

Se pare că natura a dus la această evoluție a copacului pentru a facilita animalelor care nu pot urca în copac să mănânce din fructele sale delicioase. Astfel, semințele ajung departe de iar în acest fel arborele se răspândește mai ușor în zonă.

Fructele copacului Jabuticaba cresc pe tulpina acestuia
Fructele copacului Jabuticaba cresc pe tulpina acestuia

La ce se folosesc fructele copacului jabuticaba

Delicioasele fructe ale acestui copac se pot consuma proaspete, dar și ca gemuri sau ca și garnitură la unele preparate din carne. Roadele încep să fermenteze la 3-4 zile după recoltare, de aceea localnicii fac adesea vinuri tari sau lichior din ele. Deoarece fructele acestui arbore fermentează așa de repede, sunt foarte rar întâlnite pe piețele din afara zonelor în care cresc.

Atât copacul, cât și fructele sale nu au fost comercializate la scară largă deoarece fructele sunt ușor perisabile și nu rezistă în timpul transportului, iar copacului îi poate lua între 8 și 15 ani până să ajungă la maturizare. Fructele de jabuticaba trebuie consumate în maxim 2 zile. Așadar, pentru ca aceste fructe să fie cunoscute și în alte țări de pe alte continente ar avea nevoie de mai mult de 2 zile pentru a fi transportate și nu ar rezista atât de mult.

Fructele de Jabuticaba pot avea și utilizări medicinale

Inițial fructele acestui copac sunt verzi, dar li se schimbă culoarea atunci când sunt coapte. Deși arborele crește în majoritatea regiunilor din Brazilia, este mai des întâlnit în statul Minas Gerias. Asocierea copacului cu acest stat este atât de puternică încât arborele Jabuticaba apare pe stema orașului Contagem. De asemenea, un alt oraș din Minas Gerais, Sabará, găzduiește în fiecare an un festival dedicat acestor fructe.

În mod tradițional, extrasul din aceste fructe sunt recomandate pentru pielea deshidratată sau arsă de soare. De asemenea, fructul este recomandat și pentru persoanele care suferă de astm, sau pentru diaree. Totodată, localnicii obișnuiesc să facă gargară cu acest decoct pentru inflamația cronică a amigdalelor, deoarece conține o serie de compuși puternic antiinflamatori.