Home » Life & Style » Cum ne alegem Babele în Martie și care este legenda acestei tradiții. Mituri, obiceiuri și superstiții

Cum ne alegem Babele în Martie și care este legenda acestei tradiții. Mituri, obiceiuri și superstiții

Ileana Mladinoiu / 27.02.2023, 12:53
Cum ne alegem Babele în Martie și care este legenda acestei tradiții. Mituri, obiceiuri și superstiții

Țara noastră este cunoscută pentru numeroasele sale tradiții și obiceiuri, iar începutul primăverii nu face excepție. Luna martie începe cu trei dintre ele: Mărțișorul, Babele și cei 40 de mucenici. În intervalul 1-9 martie, perioadă destul de schimbătoare din punct de vedere atmosferic, mulți români își aleg o zi din cele nouă, păstrând tradiția „Zilele Babei Dochia” sau „Babele”,  pentru a ne reprezenta, pe motiv că așa cum va fi vremea în acea zi, așa le va fi norocul în anul respectiv. Pe lângă tradiție, acest obicei este, într-un fel, și distractiv. Se spune că dacă ziua aleasă este însorită și strălucitoare, anul va fi fericit și bogat, iar dacă, dimpotrivă, ziua este ploioasă și rece, anul va veni cu lacrimi, tristețe și sărăcie.

Cum ne alegem Babele în Martie

Este important să știm cum ne alegem Babele în Martie? Au ele vreo semnificație pe care nu o știm? Iată întrebări cărora le vom găsi răspunsuri, plecând chiar de la legenda Babelor, de la asocierea lor cu Baba Dochia despre care, suntem siguri, ați auzit.

Variante ale legendei Babele din luna martie

Potrivit credinței populare, legenda Babele este asociată cu povestea Babei Dochia care a decis să-și ducă oile la munte, crezând că a sosit primăvara. Dar, pentru a se convinge de sosirea primăverii, își trimite nora, soția fiului Dragobete, în pădure să caute căpșuni sălbatice. Ajutată de Dumnezeu deghizat în bătrân, tânăra îi aduce căpșuni. Dochia își conduce cu încăpățânare turmele pe munte în mijlocul iernii (sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie). În timpul călătoriei, soarele o face să-și dea jos cojoacele unul câte unul, până rămâne fără haine. Brusc, vremea se schimbă și Baba Dochia îngheață. Moartea sa, pe 9 martie, marchează trecerea dintre sezonul rece și cel cald, iar perioada cuprinsa între 1 si 9 martie semnifică intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Astfel, aspectul instabil al vremii din această perioadă este pus și pe seama caracterului capricios al Babei Dochia. În alte variante ale legendei, nora trebuie să spele lâna neagră a oilor până devine albă ca zăpada.

De fiecare dată, Dochia crede că primăvara este aici și se îndreaptă spre vârfurile munților, în ciuda sfatului ciobanilor. Uneori, Dochia este însoțită de fiul ei Dragobete. Ea merge 9 zile și 9 nopți. Din cauza ploii, cojoacele ei de oaie devin grele și bătrâna le scoate, câte unul pe zi. Potrivit unor versiuni, Dochia renunță la cojoace din cauza căldurii. În ziua a 9-a, sau, după caz, a 12-a, Dochia moare înghețată, transformată în piatră. Moartea sa marchează sfârșitul Anului Vechi agrar.

Dar Dochia nu este întotdeauna un personaj rău. Uneori este prezentată ca o figură protectoare, un bun creștin care se roagă constant lui Dumnezeu pentru ca vremea bună să vină mai devreme. Dochia poartă 9 cojoace/12 (6 rele și reci și 6 bune și calde). De aici numărul de zile dintre care este necesar să alegi una pentru a vedea cum va fi anul.

Alte versiuni/mituri ale legendei Babele asociată cu Dochia

Un alt mit spune că eroina acestei soarte dezastruoase a fost fiica regelui dac, Decebal, care, pentru a fugi de împăratul roman Traian, s-ar fi transformat în piatră. Dochia a înaintat în fruntea unei oștiri spre Sarmizegetusa, în ajutorul tatălui ei asediat în cetate. A ajuns prea târziu, a fost înfrântă de armata lui Traian și a fugit cu resturile oastei în munți, spre răsărit, potrivit etnologulului Romulus Vulcănescu.

Baba Dochia și Mărțișor

O legendă din bătrâni, ce are multiple versiuni, este cea a vrăjitoarei rea Dochia și a nurorii pe care nu o plăcea. De aceea, o trimite să spele o haină în torentul de gheață. Tânăra s-a supus, dar cu cât spăla mai mult haina, cu atât devenea mai închisă la culoare. În disperare, nora Babei Dochia a început să plângă. Prin preajmă, a apărut un bărbat pe nume Marţişor care a întrebat-o de ce plânge. În plus, i-a oferit o floare cu petale roșii și albe, sfătuind-o să spele din nou haina și apoi să plece acasă. Atunci s-a săvârșit o minune. Fata s-a întors acasă, cu haina albă ca zăpada. Bătrâna Dochia nu putea să nu observe floarea în părul fetei la întoarcere și așa a crezut că s-a întors primăvara. După care a plecat la munte cu turma ei și cu cele 12 haine (pentru varianta aceasta).

După câteva zile de vreme blândă, când și-a dat jos hainele una după alta, vremea rea ​​a revenit și gerul a transformat-o în piatră. Baba Dochia simbolizează iarna sau anul în care moare după ce și-a îndepărtat cele 12 haine. Această poveste avertizează și împotriva „primăverii false” din primele zile ale lunii martie.

Cum ne alegem Babele

În perioada 1-9 martie, avem de ales o zi, care, așa cum spuneam la începutul articolului, ar trebui să ne reprezinte. Se poate alege de la sine, printr-o formulă matematică simplă, ce se bazează pe data nașterii. De exemplu, dacă te-ai născut pe data de 12, baba ta va cădea pe 3 martie, adunând 1 cu 2. Dacă e 27 ziua nașterii sau 18, prin adunarea celor două cifre se va obține 9. Baba celor care se încadrează aici va fi 9 martie. Cineva s-a născut pe 29. Baba lui va fi pe 2 martie. Se adună 2 cu 9, rezultă 11, apoi 1 cu 1 ne va da 2.

Prin urmare, Babele au o latură numerologică, dar ziua poate fi aleasă și la întâmplare, așteptând să vedem cum va fi vremea în acea zi dintre 1-9 martie.

De fapt, ziua aleasă nu va conta foarte mult, ci vremea din data respectivă. Dacă timpul va fi urât, anul ce vine ne pune la încercări variate. Dacă este frumos, ne așteaptă un an vesel și norocos. Totuși, indiferent de ziua aleasă, e de reținut că după frig întotdeauna vin și zile însorite.

Superstițiile potrivit cărora Babele ne pot dezvălui caracterul

Se spune adesea că fiecare dintre cele nouă zile, în funcţie de vremea adusă, ar dezvălui caracterul, calităţile şi defectele persoanei care a ales o zi anume. Vom fi mai buni la suflet, mai înțelepți în anul cu o „Babă” însorită, și mai nesuferiți, lipsiți de generozitate, când „Baba” aleasă ne va aduce nori și ploaie.

Trecând peste orice superstiție, Baba Dochia nu semnifică altceva decât ultima luptă ce se dă între iarnă şi primăvară.